1. Home
  2. Vesti
  3. Premijera – BMW Serije 8 Gran Coupe (GALERIJA)
Premijera – BMW Serije 8 Gran Coupe (GALERIJA)
0

Premijera – BMW Serije 8 Gran Coupe (GALERIJA)

609
0
Podelite sa prijateljima:

„Osmica“ u nešto praktičnijem izdanju. 

Posle višemesečnih špijunskih fotografija, procurelih snimaka i ostalih marketinških trikova, pred nama je zvanična premijera Serije 8 Gran Coupe. Kao što sam naziv kaže, u pitanju je kupe sa četvoro vrata. Praktičnost dolazi naravno uz više prostora, a interesantno je da ovaj automobil dolazi kao petosed.

Gran Coupe sem prednjeg dela automobila značajno se stilski razlikuje od „osmice“ u kupe izdanju. Naravno, Gran Coupe je mnogo veći. Porastao je u širinu 3 cm, duži je 5,6 cm sa 20 cm dužim međuosovinskim rastojanjem. Ovakav rast u dimenzijama omogućio je značajno više prostora unutar kabine, pogotovo za putnike na zadnjoj klupi. Kada se već govori o praktičnosti valja napomenuti da je zapremina prtljažnika 440 litara.

Kada su u pitanju pogonske jedinice, u ponudi će biti i benzinski i dizel motori. Dizel agregat je 3,0-litarski redni šestocilindraš koji razvija 320 ks i 680 Nm. Snaga se na sve točkove prenosi putem osmostepenog automatskog menjača. Ubrzanje do 100 km/h obavlja se za 5,1 sekundu, a maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h. Potrošnja u kombinovanom ciklusu vožnje je 6,2 litra dizela na 100 km.

Uvodni benzinski agregat je takođe 3,0-litarski redni „šestak“. Razvija 340 ks i 500 Nm, može imati pogon samo na zadnje točkove ili na obe osovine. Sprint do „stotke“ obavlja za 5,2 sekunde ako poseduje samo zadnji pogon, a 4,9 sekundi ako ima XDrive, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena za obe verzije na 250 km/h. Model sa pogonom na zadnje točkove je nešto štedljiviji u kombinovanoj vožnji jer troši prosečno 7,5 litara na 100 km, dok verzija sa pogonom na obe osovine troši 7,8 litara.

Vrhunac ponude je V8 benzinski agregat. Ovaj motor nudi vozaču na raspolaganje 530 ks i 750 Nm. To mu omogućava da ubrzanje do 100 km/h odradi za 3,9 sekundi, dok je maksimalna brzina takođe elektronski limitirana na 250 km/h. Fabrički podaci kažu da prosečna potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu vožnje na 100 pređenih kilometara iznosi 10 litara benzina.

BMW Serije 8 Gran Coupe preuzeo je sve napredne sisteme pasivne i aktivne bezbednosti, kao i informativno-zabavni sistem iz izvorne „osmice“, te tu nema nikakvih iznenađenja.

Nova uzdanica bavarske marke ulazi u proizvodnju u julu, a prvi primerci trebalo bi da budu isporučeni sprećnim vlasnicima u septembru.

AutoRepublika 

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments