1. Home
  2. Vesti
  3. Dongfeng razvija azijsku repliku američkog Humveeija
Dongfeng razvija azijsku repliku američkog Humveeija
4

Dongfeng razvija azijsku repliku američkog Humveeija

481
4
Podelite sa prijateljima:

Kinesko preduzeće koje aktivno sarađuje s više svetski poznatih imena iz sveta proizvođača automobila, Dongfeng Motor je najavio razvoj i lansiranje baterijskog vozila namenjenog eksploataciji u otežanim uslovima s oznakom Warrior M18, dok bi se u matičnoj državi oslovljavao imenom Mengshi.

Novitet će dobiti pravo na naprednu verziju sistema autonomne vožnje koji se sve češće oslovljava sa „autopilot“, dok će električni pogonski sklop raspolagati s 1.070 konjskih snaga. Energija za pogon će biti deponovana u baterijskim ćelijama kapaciteta 140 kilovat-sati, što bi značilo da bi novi teškaš mogao da krstari s jednom dopunom pakovanja, do nekih 500 kilometara.

Konstruktor uz to tvrdi da će novi terenac biti u stanju da iz mesta doleti do stotke za samo pet sekundi, što je za samo pola sekunde sporije od onoš što dostiže, rekli bismo kultni Mercedes-AMG G 63.

Portal Cars News China izveštava da je ovaj model zasnovan na novoj arhitekturi kompanije Dongfeng koja je izrađena posebno za potrebe proizvodnje električnih vozila i koja nosi naziv MORV. Novi terenac će se oslanjati na sisteme asistencije koji obezbeđuju drugi nivo autonomije, odnosno neće biti inferioran u odnosu na mogućnosti koje nude Teslini savremeni aduti.

Evo i po koje trenutno dostupne informacije u vezi još nekih tehničkih specifikacija. Novajlija će biti 5,2 metara dug, dok će neto masa biti povelikih 3,1 tone. Navedno je da će dopuna glomazne baterije biti moguća za samo 27 minuta, pa možemo pretpostaviti da se računa na neki mega-moćan punjač, ali i sposobnost vozila da sa takvom tehnikom sarađuje.

Serijska montaža modela M18 bi trebalo da započne u 2023. godini i u prvoj fazi je planirano da se sklopi njih 20 hiljada za jednu godinu, da bi potom proizvodni kontingent bio uvećan na 50 hiljada jedinica godišnje. Okvirno obelodanjena cena se kreće u intervalu od oko 82.900 do 96.700 evra. Dongfeng se nada prodaji od oko četiri hiljade „ratnika“ mesečno.

Kineski mediji pišu i da novi električni terenac s oznakom M18 neće imati direktne rivale na domaćem terenu, dok bi se na globalnoj „pijaci“ mogao sukobiti samo s američkim modelom po imenu GMC Hummer EV .

AutoRepublika

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako multimedija ne podržava „karaoke“ mod rada, ništa im to ne valja.

BB

😂

Matija

Interesantna informacija!
Humvee je vec zastarelo vozilo. Kinezi su mogli da budu malo kreativniji!

Osim toga, baterijski pogon u ratnim ulovima je cista iluzija!
Hibridni pogon Audijevog prototipa koji je ucestvovao na ovogodisnjem reliju Dakar je pravo resenje: (SUS motor kao permanentni izvor energije) + (mala baterija kao medjuskladiste energije) + (4 x e-motor, za svaki tocak po jedan). Rezultat: minimum mehanike, perfektna raspodela energije po tockovima, visoka pouzdanost. Vidi linkove:

https://www.auto-motor-und-sport.de/motorsport/audi-rs-q-e-tron-rallye-dakar-infos-bilder/

https://insideevs.it/news/556170/audi-segreti-auto-batterie-dakar/

Matija

Da se igramo malo kviza:

Humvee i ovaj Kinez imaju oprugu na donjoj vodjici.
Jednom davno, davno, 70-tih godina, jedan poznati auto je lansirao ovo resenje!
Pocetkom 80-tih, ovaj koncept sam koristio za konstrukciju osovina Tare.
Koji je to auto?