1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Tavareš: Carine na električna vozila su zamka za one koji ih uvode
Karlos Tavareš: Carine na električna vozila su zamka za one koji ih uvode

Karlos Tavareš: Carine na električna vozila su zamka za one koji ih uvode

146
9
Podelite sa prijateljima:

Stellantis očekuje veliku „bitku“ sa kineskim rivalima na evropskom tržištu električnih vozila, i upozorava na značajne posledice po radna mesta i proizvodnju, izjavio je u sredu izvršni direktor grupe Karlos Tavareš.

Komentari u intervjuu za Reuters su među najoštrije izrečenim do sada od strane nekog generalnog direktora, jer tenzije između Pekinga, Brisela i Vašingtona rastu oko električnih vozila. Očekuje se da će EU sledećeg meseca odlučiti da li će slediti SAD u nametanju dodatnih carina kineskim proizvođačima automobila.

Američki zvaničnici rekli su prošle sedmice da planiraju da do 1. avgusta uvedu carine do 100 % na EV i materijale za električna vozila kineske proizvodnje.

Tavareš je rekao da su carine na kineska vozila koja se uvoze u Evropu i Sjedinjene Američke Države „glavna zamka za zemlje koje idu tim putem“ i da će to sprečiti zapadne proizvođače automobila da restrukturiraju svoje poslovanje kako bi odgovorili na izazove kineskih proizvođača sa nižim cenama.

Evropska komisija će 5. juna objaviti početnu odluku o potencijalnim carinama na uvoz kineskih električnih vozila. Kina je zapretila protivcarinama.

„Kada se borite protiv konkurencije u cilju apsorpcije 30 % prednosti u konkurentnosti troškova u korist Kineza, postoje socijalne posledice. Ali vlade, vlade Evrope, one ne žele da se suoče sa tom realnošću trenutno“, rekao je Tavareš.

Tavareš je rekao da bi carine samo podstakle inflaciju u regionima u kojima su nametnute, potencijalno utičući na prodaju i proizvodnju.

„Ne govorimo o darvinističkom periodu, mi smo u njemu“, rekao je Tavareš na konferenciji Reuters Events Automotive Europe u Minhenu, dodajući da bi „bitka“ oko cena sa azijskim rivalima bila „veoma teška“.

„Ovo neće biti lako za trgovce. Neće biti lako za dobavljače. Neće biti lako za OEM-ove. Kao što znamo u Evropi, svi govore o promeni sve dok je promena za nekog drugog“.

Italijanska nacionalistička vlada vrši pritisak na Stellantis da se obaveže na proizvodnju milion vozila godišnje u zemlji, u odnosu na 750.000 prošle godine. Tavareš nije konkretno odgovorio na pitanje o potražnji Italije, ali je istakao višak kapaciteta koji se nadvija nad evropskim automobilskim sektorom.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Gde ide Amerika, ići će i Evropa. Postala je Američka…..
Previše je Amerika posejala marioneta po svetu, i kako se povuku konci, tako marioneta mrda.

Tomislav

USA je oslobodila i krvarila za Evropu, samo putem Marsalovog plana, Evropi donirala stotine milijardi dolara, evra. Za vreme osamdeset godina NATO saveza, njihova izdvajanja za vojsku su bila minimalna, Evropa zna ko im je prijatel i gde im je dobro, zasto bi ista menjali po pitanju saveznika ? A Tavarez dobro kaze e sad ko ga razume, razume i kako USA i Evropa budu odlucile, videcemo. Kada je propadala USA auto industrija i Detroit, nisu reagovali ovako ali imali su IT industriju kao zamenu i buducnost, sada imaju Kinu koja ih sustize i sada je sasvim drugacije, verujem u… Pročitaj više »

BB

Pa su im fino minirali gasovod da ne bi slučajno dobijali jedtin energent već prodavali svoj po enormnim cijenama.

A za Maršalov plan su naštampali pare i kupili pola Evrope za ništa. To je De Gol otvoreno ozjavljivao…

Tomislav

Cenovna razlika izmedju jeftinog i skupog energenta je manja nego sto se kod nas predstavlja dok je politicka razlika ogromna a cenovna onoj drugoj strani je mnogo veca. Stavili na papir i digli u vazduh. A prica kako nemacka privreda moze svoj uspeh da zahvali jeftinim energentima je tako plitka i ko moze da veruje u to i toliko da podcenjuje nemacki narod, pa ovi su bili na izvoru i sta su napravili, bukvalno nista i pored svog prirodnog bogastva.

Za De Golovu izjavu nit cuo nit procitao a ne izgleda mi stvarna.

Matija

Tavares radi ono sto se u nasem narodu zove „pisa uz vetar“! EU je u panici zbog uvoza kineskih automobila a Tavares je upravo potpisao sporazum sa Leapmotorom o uvozu njegovih automobila! Razlog: ukapirao je da moze dobro da zaradi na razlici u ceni! Ma, ko j… interese Evrope! 🙂

Zoca

Mogu Tavaresu da spasem 7 miliona evra godišnje .Tacnije jedan evro po proizvedenom automobilu. Ne treba da stavlja oznaku brenda Opel Alfa …vec Stelantis.Kad je vec sve unifikovao.

MRN

🙂

Laki

👍

Mustang

e pa i kinezi treba da uvedu 100% carine na američku i evropsku robu, posebno na nemačko smeće, koji žive zahvaljujući kineskim jeftinim delovima i radnoj snazi