1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Tavarez potencijalno spajanje vidi kao virtuelno preuzimanje Renaulta od strane FCA
Karlos Tavarez potencijalno spajanje vidi kao virtuelno preuzimanje Renaulta od strane FCA
2

Karlos Tavarez potencijalno spajanje vidi kao virtuelno preuzimanje Renaulta od strane FCA

390
2
Podelite sa prijateljima:

Plan Fiat Chrysler Automobilesa da se spoji s Renaultom naišao je na kritiku iz rivalske PSA grupe.

U belešci poslatoj visokom rukovodstvu PSA u ponedeljak, šef kompanije, Karlos Tavarez, istakao je rizike koje donosi predlog o integraciji Renaulta i FCA. Renault je odabran prvenstveno iz razloga što mu je pala vrednost zbog nesuglasica unutar alijanse s Nissanom, nakon afere s Karlosom Gonom.

„Transakcija koju je predložio Fiat Chrysler se čini posebno oportunističkom, u velikoj meri u sopstvenu korist“, kaže se u belešci, uz potvrdu potencijalne uštede. „Za Renault, ovo može biti adut prilikom pregovora s Nissanom, ali takođe može oslabiti alijansu, pa čak dovesti do njenog raspada.“

PSA grupa je imala razgovore s FCA ranije u toku ove godine, vezano za potencijanu saradnju.

Portparol francuskog konglomerata je odbio da komentariše informacije.

Za Tavareza, namera Fiat Chryslera da se spoji s Renaultom bi mogla da predstavlja propuštenu šansu. Još od dolaska 2014., šezdesetogodišnji direktor, bivši štićenik Gona u Renaultu, transformisao je PSA od tržišnog gubitnika do igrača koji se pita, neumorno se fokusirajući na efikasnost i obim. On je imao razgovore s predstavnicima FCA ranije u toku godine, povodom kreiranja nove „superplatforme“, pre nego što se italo-američka kompanija okrenula Renaultu.

Ipak, Tavarezu ostaju opcije poput potencijalne saradnje s Jaguar Land Roverom. Više od tri četvrtine prihoda PSA grupe dolazi iz Evrope, gde se tržište suočava s usporavanjem prodaje i smanjenjem dobiti iz poslovanja zbog sve striktnije ekološke regulative.

Na Salonu automobila u Ženevi, činilo se da će Fiat Chrysler i PSA pronaći zajednički jezik. Tavarez i njegov kolega, Majk Menli, javno su govorili o želji da zajednički učestvuju u konsolidaciji.

Međutim, predsednik FCA, Džon Elkan, nije bio ubeđen u to. Ugovor s PSA bi se oslonio na nepopularno i politički neugodno smanjivanje broja radnih mesta, dok je Renault ponudio napredniji program vezan za električne automobile, kao i veći pristup azijskom tržištu preko Nissana, čija je realizacija kako stvari stoje trenutno, prilično upitna.

Vrednost Renaultovih akcija gravitira ka najnižem nivou u poslednjih pet godina, kaže se u belešci, što potvrđuju i neki analitičari.

„Trenutna vrednost Renaulta u velikoj meri objašnjava Fiatovu zainteresovanost za spajanje, što bi bilo virtuelno preuzimanje Renaulta od strane Fiata.“

Odnosi između Nissana i Renaulta su i dalje zategnuti. Nedavno, japanska kompanija je odbacila francuski predlog o udruživanju u okviru 50:50 holding kompanije. Ukoliko alijansa „pukne“, Renault bi mogao da završi s opraštanjem od udela u Nissanu „pod posebno nepovoljnim okolnostima“.

Pored toga, potencijalno francusko-italijansko spajanje bi donelo rizike na planu upravljanja novim entitetom, pored mogućnosti dolaska pod udar antimonopolskih mera. Ova transakcija će „otvoriti period ranjivosti za različite aktere“, zaključuje se u belešci.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Još neko misli da je Ghosn uhapšen zbog nekih pronevera?

Dzoniz

Što ne znači da ih nije bilo.