1. Home
  2. Zelene strane
  3. FCEV tehnologija od sledeće godine mnogo bliža masovnoj upotrebi
FCEV tehnologija od sledeće godine mnogo bliža masovnoj upotrebi
0

FCEV tehnologija od sledeće godine mnogo bliža masovnoj upotrebi

205
0
Podelite sa prijateljima:

Kawasaki Heavy Industries iskazuje težnju da tržištu već sledeće godine ponudi prvi uređaj koji  vodonik konvertuje iz gasovitog u tečno stanje, a koji je proizveden od strane japanske kompanije. Ukoliko se trud pokaže uspešnim onda se i potencijal razvoja, odnosno širenje vodonika kao pogonskog goriva za novu generaciju automobila, čini sasvim realnim.

Proizvođač teške mehanizacije je posvećen razvoju opreme koja prevodi gas u tečno stanje tako što ga rashlađuje do temperature od -235 C. Iako je za prevoz tako dobijene tečnosti potreban specijalizovan vid transporta, koristi su velike jer se tako dobijena tečnost može momentalno koristiti u gorivnim ćelijama i blokovima za sagorevanje energije, navode iz kompanije.

Proces prevođenja vodonika u tečno stanje omogućava da velike količine istog budu prevezene u istoj isporuci, pre svega iz razloga što se na taj način smanjuje zapremina na svega 8% one koju bi zauzeo da je u gasovitom stanju. Vodonik koji je nastao kao nusproizvod u nekoj drugoj industriji, hemijskim postrojenjima, na primer, mogao bi biti transportovan relativno jednostavno i isplativo.

Prototip primerak opreme čiji razvoj potpisuje Kawasaki Heavy će doprineti da se proces prevođenja vodonika u tečno stanje učini efikasnijim za skoro 20%, u poređenju sa postojećim modelima, a dnevna proizvodnja će primenom ove opreme biti uvećana sa 5 na 25 tona. Prodaja predmetne opreme će uslediti nakon uspešnog kompletiranja prvih testova.

Zahvaljujući znanjima stečenim kroz proces usavršavanja opreme za prevođenje gasa u tečno stanja, kao i njegovo skladištenje, Kawasaki Heavy namerava da ponudom obuhvati i lagerovanje proizvedene tečnosti, kao i njegovu distribuciju kroz sistem cevovoda.

Kupci tečnog vodonika bi u prvom redu trebalo da budu kompanije iz sektora energetike. Troškovi izgradnje postrojenja za konverziju vodonika koji su u stanju da prerade 5 tona gasa, iznose oko 27 do 36 miliona američkih dolara, navode u kompaniji Kawasaki Heavy.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments