1. Home
  2. Vesti
  3. Plymouth Road Runner Rapid Transit System prodat za 341.000 dolara
Plymouth Road Runner Rapid Transit System prodat za 341.000 dolara
1

Plymouth Road Runner Rapid Transit System prodat za 341.000 dolara

193
1
Podelite sa prijateljima:

U svetu „muscle car“ kulture Plymouth Road Runner igra veliku ulogu. U vreme kada su mnogi proizvođači počeli da „beže“ od svojih korena i da „napucavaju“ takve automobile (ne)potrebnom opremom, Plymouth je odlučio da se vrati korenima i karakteristikama klasične „hot rod“ kulture. Iz tog razloga, Road Runner gotovo da i nije imao dodatnu opremu već se kocentrisao na malu masu, moćne motore i pristupačnu cenu.

Potez proizvođača se isplatio pošto je ovaj automobil brzo stekao kultni status koji čuva do današnjeg dana, a cene umeju da pređu brojke od šest cifara ukoliko se ispod haube nalazi čuveni Hemi agregat.


Kako to obično biva među klasičnim automobilima, najskuplji primerci su oni najređi, a u periodu kasnih šezdesetih godina je postojala serijska modifikacija koja bi potencijalnim vlasnicima pokazala kako bi njihov Road Runner mogao da izgleda.

Slično današnjem sajmu tjuniranih proizvoda SEMA, koji se održava svake godine u Las Vegasu, takozvani Rapid Transit System je doneo neke od najluđih proizvoda koje je Detroit ikada prikazao. Jedan od njih iz 1970. godine je upravo promenio vlasnika za cifru od 341.000 američkih dolara.

U poređenju sa serijskim modelom, ova specijalna verzija je dobila izmenu u vidu kockastih farova, a oni dosta liče na Chrysler Valiant koji se prodavao samo u Australiji. Tu je i mali spojler, zatim su tu i posebne grafike, veći pneumatici i vidan je i nedostatak kvaka na vratima.

Ono šta modelu daje posebnu draž je V8 agregat ispod haube. Reč je o zasigurno najpoželjnijem motoru u istoriji američke automobilske industrije i to legendarnom Hemiju zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara). Chrysler je reklamirao podatak o snazi koji govori o „samo“ 425 „konja“, ali će kasniji testovi pokazati da je cifra bliža odrednici od 550.

Ovo nije jedini Rapid Transit System Plymouth koji je pronašao novog vlasnika. Road Runner iz 1971. godne sa slabijim agregatom od 383 kubna inča (6,3 litre) je novog vlasnika koštao 236.500 amerčkih dolara, zahvaljujući podatku da je prešao samo 1.300 milja (2.080 kilometara), a Duster iz 1970. godine je prodat za sumu od 264.000 dolara.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Hemi’s the king