1. Home
  2. Vesti
  3. Određena cena za motor Hellephant koji razvija 1.000 ks
Određena cena za motor Hellephant koji razvija 1.000 ks
0

Određena cena za motor Hellephant koji razvija 1.000 ks

1.11K
0
Podelite sa prijateljima:

Divizija koja posluje unutar FCA grupe, a zadužena je za razvoj posebnih rezervnih delova i usluga s tim u vezi, Mopar je otvorila knjigu porudžbina za motor nazvan Hellephant. Ovaj agregat je po prvi put prikazan na prethodnoj SEMA manifestaciji, a njime je bio opremljen modifikovani kupe Charger iz 1968. godine, Dodge Super Charger. 

Od tada, prema navodima kompanije, preko hiljadu kupaca je iskazalo otvoreno interesovanje za nabavku motora. Naravno, u takvim okolnostima, čelnici podmarke su vrlo brzo odobrili početak serijske proizvodnje motora.

Bilo kako bilo, zainteresovani Amerikanci su morali da sačekaju početak prodaje neko vreme, a počev sa jučerašnjim danom, nestrpljenju je došao kraj. Kako je juče bio 26. april, koji „Ameri“ označavaju sa 4/26, izbor datuma za početak prodaje nosi simboličko značenje. Ovo stoga što konkretan motor poseduje zapreminu od 426 kubnih inča, odnosno 7,0 litara, prema jedinicam mere pojmljivim za nas na Starom kontinentu.

Naziv Hellephant se sastoji u gramatičkom smislu iz dva dela, od kojih prvi asocira na Chryslerove omiljene „divlje“ atribute (samo se prisetite Hellcat i Demon modela), dok drugi deo podseća na čuveni Hemi 426 motor od pre pedeset godina, koji je zbog svoje ogromne snage dobio nadimak „slon“ („elephant“ na engleskom).

Povratak aktuelnog “vraškog slona” obeležila je četvorocifrena moć ovog motora, izražena u konjskim snagama, prema američkoj nomenklaturi, a ona iznosi okruglo 1000 “grla”. Kada tu brojku prevedemo na merni sistem koji se primenjuje u Evropi, onda možemo precizno da kažemo da agregat razvija 1.014 konjskih snaga uz maksimalan obrtni moment od 1.288 Nm.

Zapravo, ovde se radi o temeljno prerađenom i serijskom Hemi V8 6.2 agregatu. Kompanija je potencijalnim kupcima ponudila ugradnju ovog motora na putničkim i terenskim vozilima proizvedenim pre 1976. godine.

Ovo zadovoljstvo svakako ne dolazi po pristupačnoj ceni. Osnovna cena Hellephanta je licemernih 29.995 američkih dolara dolara, što je dovoljan iznos da se u Americi kupi, na primer, čak nekoliko primeraka malog hedžbeka Mitsubishi Mirage.

Motor se isporučuje u kompletu, odnosno kao pogonska grupa, a sadrži pumpu za vodu, zamajac, mlaznice (injektore), zavojnice za paljenje i mehanički kompresor. Doplatom u iznosu od 2.265 dolara, set montažnih traka, visokonaponske žice kao i kontrolnu jedinicu motora. U ponudi se još nalazi i set koji omogućava ugradnju uređaja za klimatizaciju, izduvni sistem, filter za ulje…

Iz kompanije je stigla objava da će oni koji budu odlučili da izvoje više od 30 hiljada dolara dobiti motor skoro spreman za ugradnju. Mopar naglašava da je za tu operaciju, iskustvo apsolutno neophodno, ali smo sigurni da u Americi postoje brojne sitnije kompanije koje bi sa oduševljenjem prihvatile takav angažman.

AutoRepublika

(1111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments