1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW uvodi virtuelnu realnost u proizvodni proces
BMW uvodi virtuelnu realnost u proizvodni proces

BMW uvodi virtuelnu realnost u proizvodni proces

188
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvodni proces koji praktikuje kompanija BMW prelazi na novi, viši nivo. Nove tehnike, kao što su na primer “virtuelna realnost” (VR) i “proširena stvarnost” (Augmented Reality – AR) postaju deo svakodnevne rutine u pogonima bavarskog proizvođača. Prikazi koje obezbeđuju AR i VR su vidljivi radnicima putem specijalnih slušalica ili običnih tableta.

Koristeći VR tehnike, rukovodioci pogona, inženjeri iz oblasti proizvodnje i logistike, kao i montažeri sada imaju mogućnost procene novih proizvodnih oblasti na potpuno virtuelan način, a procesi mogu biti testirani u 3D tehnologiji. Ovaj tip planiranja proizvodnje je zasnovan na digitalizovanom okruženju fabrike koje je opet dostupno u pomenutoj, tehnologiji koja omogućava trodimenzionalan prikaz.

BMW grupa je dugi niz prethodnih godina bila angažovana u digitalnom skeniranju strukture svojih pogona, korišćenjem posebnih 3D skenera koji koriste kamere visoke rezolucije, uz preciznost koja fluktuira u svega par milimetara.

Na taj način se obezbeđuje trodimenzionalni prikaz proizvodnih područja. Prilikom planiranja budućih proizvodnih ili montažnih hala, aktuelni podaci se ukrštaju sa virtuelnim informacijama koje se tiču polica za odlaganje, kontejnera, malih pokretnih traka i oko 50 drugih uobičajenih stavki postrojenja i opreme koji se koriste u modernim proizvodnim halama.

U okviru Proizvodne akademije, bavarska kompanija sprema za preuzimanje dužnosti izvršne rukovodioce, planere proizvodnje, šefove pogona i specijaliste za kontrolu kvaliteta, a sve na principima pojednostavljenog proizvodnog procesa.

Učesnici trening programa, koji su ujedno i glavni promoteri ovog vida edukacije, prenose svoje znanje na konkretnu proizvodnu mikro lokaciju na koju su radno raspoređeni. Naočare koje se koriste u AR tehnici se koriste u poslednjih 18 mesece u okviru trening procesa za sklapanje motora. Učesnici koji koriste tehniku vizuelizacije tokom celog proizvodnog procesa, obezbeđujući na taj način specifične informacije.

Učesnici programa usvajaju znanja tempom koji je individualno prilagođen, a njime upravljaju putem glasovnih kontrola. Najviše tri polaznika mogu istovremeno biti uključena u AR trening program, nakon što pribave kratke indikacije o statusu njihovog ličnog napretka, a što im obezbeđuje lični mentor.

Dakle, pre toga, mentor je lično angažovan sa svakim pojedinačnim učesnikom obuke, pa tako primena nove tehnike omogućava trostruko brži proces obuke studenata, to jest polaznika. Istraživanja koja su uključila i same polaznike, identifikovala su da ne postoji razlika u kvalitetu ovako sprovedene obuke, u odnosu na konvencionalni trening.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments