1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes trpi kritike zbog lažnog reklamiranja u Americi
Mercedes trpi kritike zbog lažnog reklamiranja u Americi
0

Mercedes trpi kritike zbog lažnog reklamiranja u Americi

551
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač luksuznih automobila Daimler, od nedavno poseduje postrojenja u okviru fabričkih pogona u američkoj saveznoj državi Južna Karolina, u kojima se proizvodi model Sprinter.

Međutim, kako je Amerika sinonim za razvijeno tržište sa uhodanim pravnim sistem i brojnim regulatornim i nevladinim telima koja prate situaciju u oblasti sučeljavanja ponude i tražnje, tako je Mercedes-Benz privukao pažnju neprofitne organizacije čiji bi se naziv mogao prevesti kao „Istina u oglašavanju“, odnosno u originalu Truth In Advertising (TINA.org).

Nedavno je ova organizacija izdala izveštaj u kom optužuje nemačkog proizvođača za iznošenje obmanjujućih tvrdnji da je Sprinter proizveden u Americi, a što je Daimler „na sva zvona“ razglasio trošeći milione američkih dolara na odnosnu promotivnu kampanju.

Udarna kontroverza potiče od činjenice da se kombi Sprinter proizvodi u Južnoj Karolini, a zapravo je pravo pitanje da li se pomenuti van tamo pravi, sklapa ili proizvodi. Naime, iako na oko možda ove formulacije laicima deluju kao nevažne, iza njih se krije drastično različita ekonomska suština, koja se isto tako različito odražava na nacionalnu ekonomiju.

Upravo to je i razlog reakcije organizacije TINA.org, koja naglašava da promotivna kampanja kroz koju proizvođač šalje poruku američkim kupcima da izborom Sprintera pomažu domaćoj ekonomiji, najblaže rečeno, nije potpuno istinita.

Kako bi utemljila svoje tvrdnje, TINA.org navodi da je analizom VIN brojeva na uzorku koji je obuhvatio “skoro 2.400 primeraka Sprintera” koji se nalaze u američkim izložbeno-prodajnim salonima, utvrđeno da je samo 10% zaista sišlo sa proizvodnih traka fabrike u Južnoj Karolini, dok je ostatak uvezen iz Nemačke.

Dalje, TINA.org naglašava dodatnu zabrinutost povodom pitanja koliki je udeo komponenti domaćeg porekla, upotrebljeno u izradi Sprintera, objašnjavajući da se (bilo koji) proizvod može nazvati domaćim, jedino ukoliko je i većina njegovih komponenti lokalnog porekla.

Aktivisti organizacije TINA.org su poslali prateće pismo čelnicima američke divizije Mercedes-Benza, zahtevajući „momentalnu korektivnu akciju“ kako bi se zaustavila dalja eskalacija posledica nastalih obmanjujućim porukama koje proizvođač šalje potencijalnim kupcima. Nemačka kompanija je reagovala, izvršila prilagođavanje reklamne kampanje, a iz službe za odnose sa javnošću njene američke divizije, stiglo je sledeće saopštenje:

„Američki ogranak Mercedes-Benza (MBUSA) je u ovom trenutku u procesu modifikacije reklamne kampanje za Sprinter, čiji će fokus ubuduće biti izmešten na obim investicija u američku privredu kao i broj kreiranih radnih mesta. Ponosni smo na naša ulaganja u Ameriku, a marketinške materijale ćemo prilagoditi na način da neprofitna organizacija više nema razloga za brigu. Kao i uvek, MBUSA želi da cenjenim kupcima na pravi i istinit način prezentuje svoje proizvode i tehnologiju.“

Poslednja rečenica u predstavljenom saopštenju za javnost ne služi na čast nemačkom proizvođaču, jer da je istinita, ova izjava portparola kompanije ne bi ni bila neophodna.

AutoRepublika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments