1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najređi serijski Saab na svetu je krosover 9-4X
Zanimljivost dana: Najređi serijski Saab na svetu je krosover 9-4X

Zanimljivost dana: Najređi serijski Saab na svetu je krosover 9-4X

1.22K
0
Podelite sa prijateljima:

U ranijem izdanju zanimljivosti dana ste imali prilike da čitate o Saabu 9-6X, koji nikada nije ugledao serijsku proizvodnju do čega je došlo kao rezultat prestanka saradnje General Motorsa i Subarua.

U spomenutom periodu, pre desetak godina, krosoveri još uvek nisu imali na popularnosti kao danas, ali su i dalje uživali u velikoj potražnji među kupcima. Iz tog razloga, Saab je znao da mora da ponudi takav model, posebno krajem 2008. godine kada je ugašen jedini terenac kompanije, model 9-7X.

Šveđani su se obratili General Motorsovoj premijum diviziji Cadillac, a ovi su razvili novi model 9-4X na platformi svog modela SRX. Iako su delili većinu mehanike, 9-4X je pozajmio sve dizajnerske linije sa drugih Saabova, kao što su 9-3 i 9-5.

Proizvodnja je startovala u Meksiku početkom 2010. godine zajedno sa spomenutim SRX-om, a kupac je dobijao izbor dva benzinska motora. Onaj standardni zapremine 3,0 litara je razvijao 265 konjskih snaga, a opcioni 2,8-litarski turbo motor je nudio 35 “konja“ više. To je bilo dovoljno da ubrza do 100 km/h za 8,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 230 km/h. Pogon na sva četiri točka je bio standardan, kao i šestostepeni automatski menjač.

Nažalost, 9-4X će opstati u proizvodnji svega desetak meseci zbog odlaska u stečaj švedskog proizvođača vozila, a do današnjeg dana je misterija koliko tačno primeraka je proizvedeno. General Motors navodi cifru od 614, ali zvanični Saabov muzej u Švedskoj, koji poseduje prvi serijski model, kaže da je 814 jedinica napustilo fabriku. Bez obzira „kojoj cifri“ se opredlimo da verujemo, 9-4X je najređi serijski Saab u istoriji i gotovo nepoznat model izvan Amerike.

Zoran Tomasović

(1220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments