1. Home
  2. Intervju
  3. Monolog šefa Rolls-Roycea: “Bez BMW grupe ne bi bilo ni naše marke”
Monolog šefa Rolls-Roycea: “Bez BMW grupe ne bi bilo ni naše marke”
0

Monolog šefa Rolls-Roycea: “Bez BMW grupe ne bi bilo ni naše marke”

448
0
Podelite sa prijateljima:

Veteran BMW grupe koji od 2010. godine vrši funkciju izvršnog direktora kompanije Rolls-Royce Motor Cars, Torsten Miler-Otvoš je tokom razgovora sa australijskim novinarima u Melburnu izjavio da bi britanski proizvođač ultra luksuznih automobila odavno bio “mrtav” da nije uživao podršku BMW grupe, kao i da ne bi preuzeo inicijativu u oblasti autonomnih vozila koja je uzrokovala odlukom da se kupcima ponude autonomna vozila, tek onda kada tehnologija bude potpuno usavršena.

Miler-Otvoš poseduje trodecenijsko iskustvo rada u bavarskoj grupaciji pa se njegovo mišljenje uzima sa ozbiljnom dozom respekta u odnosu na izgovorene reči. Njegov stav je jasan, a on govori o tome da nijedan mali brend ne bi posedovao budućnost, bez podrške velikih kompanija iz automobilske industrije, pa makar to bio i dragulj iste, odnosno Rolls-Royce sa svojom tradicijom dugom 115 godina.

“Zadovoljan sam što sam deo BMW grupe i čak bih se usuduio da kažem da bez BMW grupe ne bi bilo ni Rolls-Roycea,” njegove su reči.

“Ova marka, ali i brojne druge, male ali za industriju beskrajno dragocene, jednostavno ne bi opstale bez velikih proizvođača koji ulažu enormna sredstva za razvoj veoma skupih tehnologija. Elektrifikacija, autonomna vožnja i sve ostale novotarije moraju biti usaglašene sa mnoštvom globalnih propisa.

Istovremeno, suočavamo se time da kao proizvođači, moramo biti usklađeni sa brojnim regulatornim zahtevima što je ekstremno skupo. Proces razvoja automobila je u finansijskom smislu veoma zahtevan, a to se odnosi već i na razvoj mulimedijalnog interfejsa, koji praktično predstavlja mozak, odnosno elektroniku automobila, što je nadrealno skupo. Shodno tome, bez asistencije nekog velikog i moćnog igrača u industriji koji bi nas temeljno podržao, razvoj našeg biznisa bi bio utopija.

Ono što mislim da smo uradili na specifičan način, i ono što čini razliku u odnosu na ustaljenu praksu u industriji je to što proizvodimo automobile na dugoročnim platformama.”

Miler-Otvoš naglašava da nikada ne bi dozvolio da se vozila britanske marke doživljavaju kao modifikovani automobili iz game brenda BMW, navodeći za primer Cullinan spram modela X7. On tvrdi da je bazični princip kompanije, odnosno bavarske grupacije da svaki model ostane veran sebi, imidžu marke i da predstavlja jedinstvenu ponudu u svakom smislu. “Kako se vozi, kako izgleda, ono što vidite i ono što dobijete za svoj novac, to mora biti autentično”.

“Ipak, ono što kupci ne mogu da vide, dodirnu, odnosno tehnologiju, naravno dobijamo od BMW grupe,” rekao je on.

Upitan da prokomentariše eventualne negativne reakcije klijentele na činjenicu da Rolls-Royce posluje u sastavu BMW grupe i shodno tome deli neke komponente sa ostalim vozilima iz grupacije, on je odgovorio: “Ma ne. Ne reaguju negativno, naši klijenti razumeju i veruju da nema ničeg lošeg u tome. Naprotiv, veruju da je biti usklađen sa BMW-om odlična stvar. Imamo čak i klijente koji pojma nemaju o vezi između nas i nemačke marke. Ipak, da kažem još jedared, u našim vozilima nećete pronaći V12 motor sa poptisom BMW-a.

Naš pogonski sklop je veoma railičit od bavarskog, to je “Rollsovih” 12 cilindara, i sve što dodirnete, osetite ili vidite je razvijeno unutar naše marke, dok su samo neka tehnološka rešenja preuzeta iz BMW grupe.”

Konkretno, tehnološka rešenja na koja se poziva šef britanske marke uključuju budući čisto električni pogonski sklop, koji se trenutno nalazi u fazi razvoja a u serijsku proizvodnju ulazi tokom sledeće decenije, kao i sistem autonomne vožnje. Ipak, i ovde je veteran BMW-a naglasio da će marka iz Engleske ovim promenama pristupiti krajnje oprezno.

“Mi ćemo u smislu uvođenja tehnologije autonomne vožnje biti pratioci, nikako lideri. Sačekaćemo druge da krenu sa tom pričom a prilključićemo se onda kada rešenja budu potpuno usavršena,” rekao je on.

O razlozima za kasno uvođenje električnih i autonomnih automobila marke Rolls-Royce, odnosno o stavovima kompanije smo već izveštavali ranije, pa možete pročitati ovde i ovde.

“Čak 75% vozila naše marke, koja su ikada napravljena u istoriji kompanije dugoj 115 godina, još uvek su u upotrebi. To najbolje govori o tome ko smo i šta kupci očekuju od nas.”

Za kraj da dodamo da je BMW grupa preuzela kontrolu nad Rolls-Royceom tokom 2003. godine, tokom tranzitnog perioda i dogovora sa Volkswagen grupom koja pod svojim kišobranom drži Bentley.

AutoRepublika

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments