1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang Shelby GT350 odlazi u penziju
Ford Mustang Shelby GT350 odlazi u penziju
0

Ford Mustang Shelby GT350 odlazi u penziju

580
0
Podelite sa prijateljima:

Izdanje popularnog mišićavog automobila s oznakom Ford Mustang Shelby GT350 definitivno ima sve uslove da bismo ga smatrali za najlegendarniju verziju ovog modela. Sve je započelo još davne 1965. godine kada je Kerol Šelbi dobio zadatak da, kako je kasnije opisao „od magarca napravi trkačkog konja koji će biti brži nego Porsche 911“.

Kultni status je nastavljen i sa najnovijom generacijom koja je dostupna za kupovinu preko izložbeno-prodajnih salona još od 2016. godine. Od tada je isporučeno preko 25.000 jedinica u standardnom i ekstremnom R izdanju, a malo je reći da je oduševio. Ford je pokazao da je veoma pažljiv, i da koristi takvu oznaku samo na automobilu koji je zaslužuje. Zato je GT350 jednako brz na stazi kao i Chevrolet Corvette, Porsche 911 i BMW M4.


Ali nažalost, svemu šta je lepo mora da dođe kraj, pa će velikan ponovo u penziju nakon ove godine. Razloga za tako nešto ima nekoliko, a mi ćemo izneti one najbitnije.

Možda ključni uzrok je onaj koji govori o tome da Amerikanci nisu preterano zainteresovani za vožnju na stazama koje imaju više od četiri krivine, dok je takozvano „drag“ trkanje, to jest nadmetanje u brzini na pravcu, značajno popularnije. GT350 se nikako nije uklapao u takvu strategiju, a dovoljno je da pogledamo specifikacije na papiru da bismo mogli da dođemo do tog zaključka.

Primera radi, atmosferski 5,2-litarski motor je razvijao više od 530 konjskih snaga, čime je jedan od retkih američkih automobila u istoriji koji se mogao pohvaliti sa preko 100 „grla“ po litri zapremine. Crveno polje je počinjalo tek na 8.250 obrtaja kolenastog vratila, što je još jedna karakteristika nečuvena za „Jenkije“. Ali ako pogledamo prodajne brojeve, oni su zapravo impresivni za automobil koji može da košta i preko 80.000 dolara.


Kako Ford planira da zameni takvu ikonu? Pa za početak, tu je novi Shelby GT500 sa 760 konjskih snaga, koji sigurno nije jednako impresivan u krivinama, ali oduševljava po pitanju ubrzanju na pravcu i paljenju guma, što ujedno znači i da će Amerikanci zasigurno biti zadovoljni. Novi Mach 1 takođe može da popuni deo te praznine, mada će njegova cena biti značajno niža.

Za kraj moramo da spomenemo da smrt modela GT350 takođe znači da nijedan Mustang Shelby više nije dostupan sa manuelnim menjačem, ali možda ga jednog dana ipak ponovo vidimo.

AutoRepublika

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments