1. Home
  2. Vesti
  3. Mark Veber: Porsche Taycan će promeniti automobilsku industriju
Mark Veber: Porsche Taycan će promeniti automobilsku industriju
0

Mark Veber: Porsche Taycan će promeniti automobilsku industriju

636
0
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji as Formule 1, Mark Veber, izjavio je da će nadolazeći električni model Porschea uzdrmati celu automobilsku industriju. 

Australijanac je u razgovoru sa goauto.com istakao da je Taycan jedan od najboljih automobila koji je imao priliku da vozi. Veber, koji je ujedno i razvojni odnosno opitni vozač Porschea, tvrdi da će Taycan biti u vrhu ponude u svojoj klasi. Na pitanje po čemu se ovaj automobil razlikuje od modela sa SUS motorom, nekadašnji vozač Formule 1 kaže: „Najveća razlika je u masi. Taycan je težak automobil, ali je opet među najlakšima u svom segmentu. Jednostavno, električni automobili zbog baterija imaju veliku masu, to se trenutno ne može promeniti.“

Ipak, ono što Vebera najviše oduševljava kod Taycana jeste vozna dinamika. „Neverovatno je kako se taj automobil vozi. Pogon na sve točkove, 600 konjskih snaga, ubrzanje… Fantastično“, kazao je Australijanac.

Porsche navodi da će Taycan ubrzavati do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, a Mark ističe da je način raspodele snage na obe osovine ključan za ulazak i izlazak iz krivine, zbog čega će taj e-mobil moći da stane na crtu sa čistokrvnim sportskim modelima.

Za Vebera je ključna tačka vozačka pozicija. „Jednostavno, ne može biti bolje od onoga što nudi Taycan u tom smislu. Sedi se slično kao u modelu 918.“

Bivši vozač najbržeg cirkusa na svetu imao je šta da kaže i o radu za Porsche. Prema njegovim rečima, inženjeri nemačke marke nisu imali posebni zahteva od njega što se tiče povratnih informacija. „Izvozam nekoliko krugova, izađem i kažem svoje utiske. Bez ikakvog ublažavanja istaknem šta je loše i inženjeri se istog trenutka bacaju na posao da isprave mane. Zaista je neverovatno raditi sa takvim timom ljudi“. kazao je Veber.

Australijski as tvrdi da je zahtev od njega kao opitnog vozača bio prost – vozi automobil kao da si na trci. „Taycan je guran do svojih krajnjih limita. I odlično se držao. Količina stvari koje se mogu namestiti u tom automobilu, počevši od raspodele snage po osovinama, pa sve do krajnje isporuke snage na točkove je fascinantna.“

Veber je očito „opijen“ utiscima kada je reč o Taycanu i veruje da će taj model promeniti čitavu automobilsku industriju.

Porsche je već potvrdio da postoji „ogromna zainteresovanost“ za navedeni model. Iako je isprva planirano da sa traka fabrike u Štutgartu na godišnjem nivou silazi 20.000 primeraka ovog električnog automobila, nove okolnosti podigle su proizvodnju na čak 40.000 automobila na godišnjem nivou.

Porsche već prihvata neobavezujuće rezervarcije za Taycan u visini od 2.500 evra. Inače, električni prvenac nemačke marke debitovaće u serijskom obliku na Salonu automobila u Štutgartu ove godine, a prve isporuke očekuju se početkom 2020. godine. Mada još uvek nema nikakvih zvaničnih potvrda, očekivana početna cena za Taycan iznosiće oko 80.000 evra.

AutoRepublika 

 

(636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments