1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Zašto je montiranje samo dva zimska pneumatika loša ideja? (VIDEO)
Zašto je montiranje samo dva zimska pneumatika loša ideja? (VIDEO)
5

Zašto je montiranje samo dva zimska pneumatika loša ideja? (VIDEO)

2.30K
5
Podelite sa prijateljima:

Mnogi „poznavaoci“ smatraju da je sasvim u redu imati zimske gume na prednjoj osovini i letnje pozadi. Da li je to tako?

Ukoliko ste pažljiv vozač, visokokvalitetne „all-season“ gume mogu odraditi posao zimi, ali u područu gde nema mnogo snežnih padavina. Ko vozi po gradu, uglavnom neće imati većih problema. Međutim, za zimu nema boljeg izbora od zimskih pneumatika. Pored toga, treba izbegavati „uštedu“ tako što se oni montiraju samo na prednje točkove.

Kada napred imate zimske a nazad letnje gume, to stvara disbalans između osovina. Pri pravolinijskom kretanju uglavnom neće biti većih problema, ali prilikom vožnje u krivinama hoće. Čak i pri niskim brzinama, automobil može da se okrene, a u tim situacijama vozač malo toga može da uradi da bi prevenirao klizanje.

Na putu to zna da bude veoma opasno, jer i ostali vozači voze u istim uslovima, tako da postoji velika verovatnoća da neće uspeti na vreme da zaustave vozilo.

Zimske gume jesu trošak, ali i pametna investicija. Kada imate dva seta pneumatika, pored toga što se vozite bezbednije, oni dele i habanje i trošenje tokom izvesnog vremenskog perioda.

Nedavno smo takođe objavili video Tyre Reviewsa, gde je poređen BMW X1 sa prednjim pogonom i zimskim gumama i X1 s pogonom na sva četiri točka i letnjim pneumaticima.

Izvor: Tyre Reviews via YouTube

 

(2303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo sam (iz lenjosti) uradio samo jednom i više nikada. Manje je opasno i 4 letnje, nego li napred zimske, a pozadi letnje.

Mad Max

Divan način za zabavu, i odličan način da se nauči vožnja i za one koji misle da znaju da voze. Zavidim ovom liku, na ovako lepom poligonu….

moron

Pa, nakon što sam se dva puta neželjeno „zarotirao“ (srećom, bez posledica), shvatih i ja gde je „kvaka“, kako do toga dolazi i da je to (potencijalno) dobar način za zabavu, pa se do kraja tog dana u par navrata i namerno zarotirah na jednom „poligonu“. Ali, ubuduće ipak nisam dozvolio da lenjost prevlada i nisam više ni na kratko stavljao samo dva zimska pneumatika na kola.

Mad Max

Ja sam dugo godina vozio zimske gume samo na pogonskim točkovima. I prednju i zadnju vuču. U one godine, nesretne pre 2001… Prednja vuča je nešto što se da lepo voziti, i kontrolisati. Kad naučiš da voziš, nameštaš auto i upravljaš vozilo gasom, onda si kompelt pravi. Zadnja vuča sa letnjim gumama napred, zaista može biti opasna.
Okrenuti se na putu, izgleda spektakularno opasno, ali često benigno u odnosu kad odeš pravo, ili te izvuče krivina van.
Svakom bi preporučio da proba nešto slično na zaleđenoj površini, alo mu to savremeni sistemi vozila dozvole….

Balkanboj

Vožnja se učila na Ladi, standard ili specijal, sa ruskim gumama tzv „alsizon“ mešavine plastike i gume (više plastike). E to ko savlada bez da je krivio lim sebi ili drugima po snegu i kiši je maestro. Ta je Lada išla svuda, malo zimi džak cementa/peska u gepek da bolje leži na putu (zadnjih godina crvene cigle, lepše se slože)… A kad sam prvi put seo u neki automobil sa prednjim pogonom po snegu i ledu bilo mi je jasno da takav vid prevoza nije za mene. Btw, i sa dobrim letnjim se može putovati po snegu, sve dok su… Pročitaj više »