1. Home
  2. Vesti
  3. Rukovodilac BMW-a: Sledeći M4 dolaziće sa manuelnim menjačem!
Rukovodilac BMW-a: Sledeći M4 dolaziće sa manuelnim menjačem!
0

Rukovodilac BMW-a: Sledeći M4 dolaziće sa manuelnim menjačem!

816
0
Podelite sa prijateljima:

„Nadolazeći M4 biće tvrđava za puriste“, rekao je Klaus Frelih, šef razvoja u BMW-u. 

Frelih je dospeo u žižu javnosti prošle nedelje kada je dao intervju za australijski Motoring. On je u razgovoru sa novinarom ovog magazina dao više izjava koje su strani mediji protumačili kao „oštre“. Naime, čelnik bavarske marke imao je šta da zameri britanskim, američkih i australijanskim stručnim novinarima.

U izjavi za Motoring, Frelih je kazao: „Serija 3 G20 razvijena je da bude ubedljiva u svom segmentu po pitanju vozne dinamike. Ona mora da pobedi sve konkurente, zato što američki, britanski i australijski novinari stalno ponavljaju da je E46 CSL poslednja „prava“ trojka. Neću više da čujem to sr*nje!“

Na marginama Salona automobila u Los Anđelesu, Klaus Frelih je ponovo razgovarao sa novinarima. Ovaj put, tema je bila nešto drugačija. „Da li će novi M3 i M4 imati manuelni menjač?“, glasilo je pitanje američkog magazina Road&Track.

„Iskreno, inženjerski odgovor je da ćete što se tiče performansi dobiti bolje rezultate sa automatskim menjačem. Oni su precizni i sportski nastrojeni. Pogotovo ako se automobil vozi na stazi kao što je Nirburgring, gde nije baš zgodno stalno sklanjati jednu ruku sa upravljača. Danas sam siguran da će u našem portfoliju ručni menjači nestati. Međutim, M4 mora zadržati ovakav tip transmisije što je duže moguće. Čak i kad odu u penziju, poslednji model koji će ih koristiti biće M4, siguran sam u to“, kazao je Frelih.

Šef razvoja BMW-a, dodao je da će naredna generacija M4 definitivno imati manuelni menjač, kao i da će on ostati u upotrebi najmanje do 2027. ili 2028. godine. Pored toga, ističe se da je problem razvoj novih ručnih menjača koji bi se uparili sa snažnim turbo agregatima koji su u upotrebi u M modelima bavarske marke. „Jednostavno, ulaganje u razvoj novih menjača samo za modele koji se prodaju u relativno malim brojevima nikako nije isplativo“, rekao je Frelih.

On je potom potvrdio i da oni koji gledaju sa setom na stare V10 i V8 agregate treba da probaju nove turbo motore BMW-a. „Nekada se M modeli nisu mogli zamisliti sa turbo punjačem. Samo V10 i V8 motori, međutim ove pogonske jedinice bile su veoma masivne, što je pravilo probleme sa upravljanjem. Svi naši turbo šestaci danas su daleko lakši od V8 motora.“

Klaus Frelih osvrnuo se i na kritike povodom upotrebe pogona na sve točkove kod novog M5. On je naglasio da je sa sve većom snagom motora teže kontrolisati automobil i izbeći podupravljanje. Osim toga, pogon na sve točkove omogućava bolju startnost automobila, te je po Klausu sve to u skladu sa M filozofijom koju gura BMW.

Frelih za kraj nije krio da je M4 ipak njegov ljubimac. „M4 će opstati kao model sa ručnim menjačem i pogonom na zadnje točkove. On je ipak naša ikona“, zaključio je šef razvoja bavarske marke.

BMW M4 našao se na testu i AutoRepublike, a naše utiske možete pročitati ovde. 

 

 

(816)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments