1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Madrid i Barselona ograničavaju mogućnost ulaska u centar grada za motocikle
Madrid i Barselona ograničavaju mogućnost ulaska u centar grada za motocikle
0

Madrid i Barselona ograničavaju mogućnost ulaska u centar grada za motocikle

160
0
Podelite sa prijateljima:

Počevši od ovog petka motociklisti u Madridu i Barseloni imaće poteškoća da koriste svoja vozila u centru pomenutih gradova. 

Madrid već ima regulisanu upotrebu vozila u užem gradskom jezgru. Ovde postoje oblasti u kojima je vožnja dozvoljena samo stanovnicima istih, a ujedno je i smanjena maksimalna brzina na pristupnim putevima gradu, sve kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Sve do sada motocikli su bili izuzeti od ovih pravila, ali od 30. novembra regulativa se menja te ove norme važe i za motocikliste. Kako bi se lakše ustanovilo ko može u gradsko jezgro, a ko ne može, madridske vlasti podelile su motocikle u nekoliko kategorija:

  1. Zero – motocikli koji koriste električnu energiju za pogon i imaju domet veći od 40 km,
  2. Eco – motocikli koji koriste električnu energiju za pogon i imaju domet manji od 40 km,
  3. C – motocikli koji koriste SUS agregat koji je u skladu sa Euro 3 ili Euro 4 propisima,
  4. B – motocikli koji koriste SUS agregat koji je u skladu sa Euro 2 propisima.

Stanovnici užeg centra moći će da koriste bez problema bilo koji od ovih motocikala. Međutim, oni koji nisu stanovnici moći će da ulaze u ovaj deo grada samo ukoliko poseduju prve dve kategorije dvotočkaša, dok oni sa druge dve će biti primorani da parkiraju svoj motocikl.

Novost je i da svim motociklima koji su registrovani pre 1. jula 2003. godine biti zabranjen ulaz u centar grada. Vozači koji budu vozili neodgovarajuću klasu motocikala u centru, i naravno budu uhvaćeni od strane policije, platiće kaznu od 90 evra. Španske vlasti saopštile su da je čak 38% registrovanih dvotočkaša prvi put uvedeno u evidenciju pre 2003. godine, te će ove mere pogoditi veliki broj ljudi.

U prestonici Španije trenutno je registrovano samo 1.625 električnih motocikala i 897 električnih mopeda, dok ukupan broj registrovanih motocikala nešto veći od 350.000, a broj mopeda malo veći od 95.000.

Gotovo identične mere uvodi i grad Barselona, takođe u cilju smanjenja gužve u saobraćaju i emisije štetnih gasova.

 

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments