1. Home
  2. Vesti
  3. Aktuelizovana priča o kupovini udela GAZ grupe od strane Volkswagena
Aktuelizovana priča o kupovini udela GAZ grupe od strane Volkswagena
0

Aktuelizovana priča o kupovini udela GAZ grupe od strane Volkswagena

234
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački koncern Volkswagen grupa bi mogla da kupi udeo u GAZ grupi, sa ciljem pomoći ruskoj kompaniji u izbegavanju američkih sankcija, izjavio je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Kozak, u Moskvi.

Govoreći na konferenciji za štampu, Kozak je naglasio da su pregovori već u toku, ali da konačna odluka još uvke nije doneta.

“Već smo vodili dijalog sa Volkswagenom po ovom pitanju. Ipak, još uvek čekamo na postizanje konačnog sporazuma,” rekao je on.

U aprilu, američka strana je uvela sankcije ruskom milijarderu Olegu Deripaski, što se odnosi i na osam kompanija u kojima je on suvlasnik, među kojima se nalazi i Ruska kompanija za mašinski inženjering, koja je osnivač GAZ grupe. Tehnički gledano, sankcijama je onemogućeno poslovanje ovih privrednih društava sa američkim kompanijama i fizičkim licima, ali suštinski ove restrikcije ugrožavaju globalno poslovanje ruskog GAZ-a.

Kozak je izjavio da se susreo sa američkim ambasadorom u Rusiji, Jonom Hantsmanom, kako bi zajednički sagledali načine na koje bi GAZ grupa mogla izbeći sankcije. Američka strana je više puta od aprila do ovog trenutka, već odlagala odluku o stupanju sankcija na snagu, nakon susreta pomenutih diplomata. Poslednje odlaganje je dovelo do toga da sankcije stupe na snagu 12. decembra, umesto 23. oktobra, kako je bilo predviđeno.

Volkswagen grupa je 2016. godine postala najveći proizvođač automobila mereno brojem prodatih vozila, dok je tu titulu izgubila od strane francusko japanske alijanse Renault Nissan, godinu dana kasnije.

Nemački gigant poseduje dugu tradiciju saradnje sa ruskim GAZ-om, obezbeđujući slovenskoj strani tehnologiju, opremu i pogonske grupe.

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments