1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud: Odluka o zameni defektnog vozila u garanciji novim, u rukama je kupca
Nemački sud: Odluka o zameni defektnog vozila u garanciji novim, u rukama je kupca
2

Nemački sud: Odluka o zameni defektnog vozila u garanciji novim, u rukama je kupca

4.04K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački Savezni sud pravde (BGH) je pojasnio i naglasio koja su i kakva prava kupaca defektnih automobila. Ukoliko utvrđeni problem na reklamiranom vozilu nije sveobuhvatno, dugoročno i profesionalno eliminisan, prodavac nema pravo da odbije zamenu automobila sa greškom za novi, uz obrazlaženje da vrednost korišćenog i novog vozila nisu identične.

Kupac koji je nabavio novi automobil marke BMW, čija je kupoprodajna vrednost iznosila oko 38.000 evra je podneo tužbu sudu, zbog toga što se na vozilo uključivala lampica koja indikuje izvesnu nepravilnost na vozilu. Ubrzo, problem je postao konstantan, jer se na instrumentacionom panelu pojavljivala upozoravajuća prouka: “Zaustavite vozilo pažljivo u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, kako bi se sistem kvačila ohladio, što može potrajati do 45 minuta”.

Kako je poruka ostala aktivna i nakon nekoliko poseta ovlaščenom servisu, kupac je želeo novo vozilo. Međutim, trgovac je to odbio uz obrazloženje da se “sistem kvačila može rashladiti i bez prekida vožnje.

Sudska presuda

Izbor kupca u pogledu odluke da li želi da dobije popravljen ili novi automobil, ne može biti podređen odluci dilera (prodavca vozila), bez izričite saglasnosti kupca, odlučio je Savezni sud pravde sa sedištem u Karlsrueu, na današnji dan, odnosno u sredu.

Da li je i kako se upoređuje vrednost vozila koje se daje u zamenu adekvatna, odnosno srazmerna vrednosti defektnog automobila, ostaje da se dalje pojasni od strane suda, s obzirom na to da je pređašnja praksa nemačkog sudstva stavljena van snage.

(4038)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

interesantno

Neca

Da je Srbija pravna država, što nije, ja bih uvek vozio nov auto.