1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Bentley Dominator – prvi ultraluksuzni terenac na svetu
Zanimljivost dana: Bentley Dominator – prvi ultraluksuzni terenac na svetu

Zanimljivost dana: Bentley Dominator – prvi ultraluksuzni terenac na svetu

1.04K
2
Podelite sa prijateljima:

Popularnost krosovera i terenaca prethodnih godina se odrazila na sve proizvođače. Čak i oni koji nikada nisu ni razmišljali o takvim proizvodima ih danas imaju u svojoj ponudi (Lamborghini Urus recimo) ili barem planiraju da ih uključe u gamu (Ferrari). U svetu ultraluksuznih terenaca dominiraju dva imena i to Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan, ali ovo nije bio prvi slučaj da se publika sreće sa takvim proizvodima.

Sredinom 1990-ih godina Bentley se nalazio u toliko teškoj finansijskoj situaciji da je bio primoran prihvatiti ponudu sultana male azijske države Brunej i proizvesti šest specijalnih terenaca pod imenom Dominator.


Ni pre Dominatora nije bilo retkost da sultan zahteva specijalne modele. Pored toga što je bio veliki ljubitelj britanske automobilske industrije i u svojoj kolekciji imao specijalne kupe modele i karavane Bentleya, sultan je posedovao i nekoliko retkih verzija Ferrari Testarosse pod oznakama F90 Speciale i Mythos.

O ovom specijalnom terencu gotovo da i nema informacija, a iako Bentley nije krio razvoj takođe ga nije ni reklamirao. Iz tog razloga, jedine slike koje je moguće pronaći na internetu su sa aerodroma kada je Dominator isoručen i servisiran.

Za bazu Dominatora je iskorišćen Range Rover i njegov pogon na sva četiri točka da bi zatim enterijer modifikovan u stilu skupocenih Bentleyevih automobila. Nepoznato je koji agregat pokreće ovaj terenac, pa jedna strana kaže da je reč o V8 jedinici marke Range Rover, zapremine 3,9 litara dok drugi se slažu da je preuzet Bentleyev V8 motor zapremine 6,75 litara.

Od ukupno šest proizvedenih jedinica jedan je bio ofarban u žutu boju, a ostali u tamno sivu i crvenu. Veruje se da je sultan za svaki primerak platio po tri miliona funti, a za njih je otkriveno tek tri godine kasnije nakon što je britanski magazin AutoCar objavio priču.


Nepoznato je koliko je Dominatora preživelo do današnjeg dana. Azijska kriza iz 1997. godine je naterala sultana da proda veliki deo svoje kolekcije od oko 2.500 automobila, a javnost još uvek čeka da vidi da li je Bentleyev prvi terenac bio među njima.

Zoran Tomasović

(1035)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ahahahahah… Izgleda kao London taxi. Malo modernijeg izgleda, i na steroidima. Svaka čast na neukusu i bačenim parama.

Ljubisa

Bravo za komentar, u potpunosti tacno, pa jos ako je ovo placao po tri miliona funti to mnogo vise govori o njemu…