1. Home
  2. Vesti
  3. Lada 4×4 Vision: prvi pogled na novu Nivu
Lada 4×4 Vision: prvi pogled na novu Nivu
4

Lada 4×4 Vision: prvi pogled na novu Nivu

59.52K
4
Podelite sa prijateljima:

Ovo je ujedno i najveće iznenađenje Salona automobila u Moskvi. AvtoVAZ je prikazao koncept koji nagoveštava izgled sledeće generacije Lade Niva, odnosno modela Lada 4×4. Ipak, ovo je još uvek samo konceptni automobil, pa se do premijere serijskog modela, odnosno do 2021. godine, mogu očekivati neke dalje izmene, koje neće biti radikalne. Bez obzira na to, Lada 4×4 Vision svakako zaslužuje ozbilju dozu pažnje.

Ideja za dizajn, iako ne previše originalna, primenjena je veoma dosledno. Karakteristične linije originalne Nive, mogu se zapaziti na celom konceptu. Deluje kao klasični model, obučen u moderno ruho. Pokazivači pravca su smešteni na veoma neobičnom mestu, iznad prednjih svetlosnih jedinica, na samom početku poklopca motora. Grafika zadnjih signalnih grupa je izvedena u tradicionalnom stilu, sa šest grafičkih elemenata. Naravno, Steve Matin nije propustio priliku da, gde god je to bilo moguće, iskoristi grafiku u obliku slova X. Ovo se odnosi i na bokove koncepta.

Nova Lada 4×4 Vision poseduje petoro vrata, ali su ručice za otvaranje zadnjeg para vrata prikrivene, kako bi se stekao utisak da vozilo poseduje par vrata manje. Prema saznanjima kojima raspolaže ruski onlajn automobilski medij Avtorevu, ovde neće biti nikakvih izmena, kada započne proizvodnja serijskog modela. Povrh toga, izgled serijskog primerka je već odobren, a prema toj autorizaciji, on će se minimalno razlikovati u odnosu na koncept. Jedino što će biti izmenjeno, odnosi se na pojedine proporcije.

Što se tiče tehnoloških rešenja, predviđenih za novu generaciju Nive, poznato je da će počivati na platformi koja je razvijena za Dacia Duster nove generacije, odnosno za aktuelni model rumunskog krosovera. To podrazumeva da će Lada dobiti novi, modifikovani sistem oslanjanja, novi upravljački sistem a vrlo verovatno i novi set elektronskih sistema.

Koju će jedinicu za transmisiju koristiti serijski model Lada 4×4, još uvek nije odlučeno. Čelnici pogona u Toljatiju, zarad veze sa originalnom Nivom, zalažu se za to da menjač bude interno razvijen, uz primenu permanentnog pogona na sve točkove, nalik originalnom modelu.

Međutim, malo je verovatno da će većinski vlasnik, Renault grupa odobriti ogroman iznos koji je neophodan za razvoj takvog rešenja za transmisiju, koje bi moglo da si harmonizuje sa platformom Dustera. Iz tih razloga, velika verovatnoća je da će serijska Lada 4×4, podeliti kompletan pogonski sklop sa krosoverom rumunske marke.

Za priče o ceni serijskog modela, još uvek je rano, ali ukoliko proizvođač realizuje svoje ideje, prevashodno oko razvoja sopstvenog menjača, Lada 4×4 će nužno biti skuplja od Dustera. Ukoliko pak bude slučaj da Ladin krosover preuzme sva rešenja iz oblasti inženjeringa sa pomenutog Dustera, veruje se da će i njihove cene biti približne. U svakom slučaju, Lada 4×4 će biti skuplja od originalne Nive, pa se možemo oprostiti od veoma priuštivog vozila koje se odlično snalazi i na najtežim terenima.

(59522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Ovakav dizajn zasluzuje da bude kvalitetno uradjen pa neka bude i veca cena samog automobila.
Bilo bi steta da se upropasti losom zavrsnom obradom ili jeftinim materijalima u enterijeru.
Cekamo serijski model sa nestrpljenjem.

Bungi

Upropastiće je braća Rusi sa završnom obradom i materijalima, sigurno.Lada 110 prototip je bila svemirski brod, a serijska verzija.?Nije imala ni maglenke na predviđenom mjestu, retrovizori i ručice otvaranja vrata u crnoj plastici,na donjoj ivici prozora čitavom dužinom predviđena hromirana lajsna a nje nema, na B stubu fale spoljašnje sjajne crne plastike, samo jedan motor bez ABS-a, bez klime,…a unutrašnjost.??Nabrajanje bi oduzelo previše vremena i prostora.

bear

Prodato??????

Savo

Kolika je cena