1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: nestvarna bitka za Talbot-Lago (1938.)
Zanimljivost dana: nestvarna bitka za Talbot-Lago (1938.)
3

Zanimljivost dana: nestvarna bitka za Talbot-Lago (1938.)

477
3
Podelite sa prijateljima:

Naš Zoran Tomasović ne sme ni na sekund da napusti svoj novi dom, američku saveznu državu Viskonskin.

Samo što je došao na odmor u svoj stari dom, u Viskonsinu i njegovom Milvokiju, je u toku nadrealna pravna drama koja se odnosi na suprotstavljene stavove povodom jednog značajnog dela automobilske industrije, retkog primerka francuskog modela iz 1938. godine, Talbot-Lago T150C-SS Teardrop Coupe.

Ovaj primerak je ukraden još 2001., prebačen u Evropu, vraćen u Ameriku, a trenutno se nalazi u vlasništvu bogatog stomatologa iz Ilinoisa.

Kako prenosi Milwaukee Journal Sentinel, automobil je proizveden pod dirigentskom palicom pariske kompanije Figoni et Falaschi. Jedan je od dvadesetak primeraka ikada napravljenih, a naziva se vrhuncem automobilske umetnosti iz doba koje prethodi Drugom svetskom ratu. Neretko mu se pripisuje epitet „najlepšeg ikada proizvedenog automobila” i dobitnik je brojnih nagrada na skupovima oldtajmera. Jedan drugi primerak je 2011. godine, prodat za 3,13 miliona evra na aukciji koju je organizovao RM Sotheby.

Krađa se dogodila 2001. godine u staroj fabrici plastike u Milvokiju, gde je ovog retkog četvorotočkaša, u delovima čuvao stari vlasnik Roj Leske. Naime, on je pokušavao da restaurira automobil još od 1967. godine, kada ga je kupio u delovima za svega 10.000 američkih dolara.

Leske je novinarima kasnije izjavio da je neko te kobne noći presekao telefonske linije u njegovoj kući, a da su svi delovi automobila, čak iako su bili sakriveni na različitim mestima u fabričkoj zgradi, nestali. Pored komponenti automobila, ukradena je i prateća dokumentacija. Na licu mesta, uočeni su tragovi nasilnog ulaska u objekat. Neke komšije su zapazile na glavnom ulazu u zgradu kamion bele boje, međutim to nisu doživele kao bilo šta, što bi bilo neuobičajeno.

Leske je prema navodima medija zamolio policiju da slučaj i celokupnu istragu pljačke, ne eksponira u medijskom smislu, kako bi on mogao da, posredstvom svojih veza među kolekcionarima starinskih automobila, širom sveta, prati eventualni razvoj situacije i tako locira svog rastavljenog ljubimca. Leske je umro 2005., u svojoj 93. godini i nije dočekao da njegov Talbot-Lago pronađe niko, čak ni FBI ili Interpol koji su se uključili u istragu.

Njegov rođak, Ričard „Skip“ Miler, se udružio sa Džozepom L. Fordom III, advokatom i bivšim prodavcem kolekcionarskih automobila koji se bavio i pružanjem pomoći u pronalaženju ukradenih retkih primeraka.

Njihov trud se isplatio a automobil su pronašli 2016. godine u Ilinoisu, nakon što je policija dobila dojavu da je jedna kompanija, društvo sa ograničenom odgovornošću, pokušala da registruje potpuno restaurirani Talbot-Lago. Iz te kompanije su zvali policiju Milvokija koja im je savetovala da ne registruju vozilo, a zatim su službenici policije pozvali Milera.

Miler i Ford su pozvali novog kupca, Rika Vorkmana, osnivača kompanije Heartland Dental, inače strastvenog kolekcionara automobila, zahtevajući da se ukradena imovina vrati Mileru, koji se ispostavio kao naslednik Leskeove zaostavštine.

Vorkman, koji je automobil platio blizu 7 miliona dolara od izvesnog evropskog brokera, tokom 2015. godine, odbio je da to učini. Nakon odbijanja, Miler i Ford su podneli tužbu sudu.

Sudija Okružnog suda u Milvokiju je odobrio Vorkmanovu žalbu, odbacivši tužbu. Odluku je obrazložio time što je tužbeni zahtev stigao kasno, pozivajući se na odredbe članova zakona koji determinišu rok od šest godina za pokretanje spora, nakon izvršene krađe.

Međutim, Apelacioni sud je preinačio presudu, tumačeći zakon na način da je taj član pravne regulative, odnosno početak roka od šest godina, započeo onog trenutka kada je Vorkman odbio da izvrši povraćaj automobila. Jedan od pravnih zastupnika Vorkmana je izjavio da su namerni da slučaj proslede Vrhovnom sudu Viskonsina na postupak revizije.

Inače, Talbot-Lago je smešten u prostoru u vlasništvu Paul Russell and Co. To je naziv kompanije koja ostvaruje prihode po osnovu restauracije automobila. Sedište firme se nalazi u Eseksu, u saveznoj državi Masačusets.

Limeni dragulj će i ostati na toj lokaciji sve do konačnog ishoda sudskog spora, a tu je dospeo nakon prvog neuspelog pokušaja registracije.

AutoRepublika

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I ovaj ima kontra cajgere kao 308 mk2? Dakle, ta bolest kod Francuza ima baš jako stare porodične korene …

moron

Pa, po našem zakonu „Savesno lice stiče pravo svojine na pokretnu stvar koju je pribavilo uz naknadu od nevlasnika koji u okviru svoje delatnosti stavlja u promet takve stvari…“
To je (za „sposobne ljude“ ) odličan način za izigravanje prava stvarnog vlasnika, čija je stvar ukradena.
Tako da bi po našim propisima, pošto se „savesnost“ pretpostavlja (ali je dozvoljeno dokazivati suprotno ), ovde pomenuti Vorkman verovatno uspeo da „zadrži kola“ koja je kupio.