1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je američki policijski „uljez“ postao deo japanske kulture
Zanimljivost dana: Kako je američki policijski „uljez“ postao deo japanske kulture

Zanimljivost dana: Kako je američki policijski „uljez“ postao deo japanske kulture

1.08K
1
Podelite sa prijateljima:

Japanci su jedna od najponosnija nacija na svetu i ide priče da nikako ne vole strance. Oni koji poznaju njihovu kulturu će vam reći da su izuzetno hladni prema komšijama, i da ih preterano ne interesuje šta drugi rade već vole svoje bez obzira da li je superiornije u poređenju sa konkurencijom. Znajući sve to, nastaje pravi šok kada saznamo da je tokom sedamdesetih godina prošlog veka, ulicama Japana krstario policijski presretač i to iz države koju narod iz zemlje ulazećeg Sunca možda „najmanje voli“ (i to iz opravdanih razloga rekli bismo, jer su im Jenkiji ipak bacili dve atomske bombe).

Reč je o Fordovom velikanu s ozankom Mustang Mach 1 iz 1973. godine koji je punih jedanaest godina bio u službi policijskih snaga grada Točidzi.

Informacije koje postoje na internetu su uglavnom na japanskom jeziku, a autor ove priče je nekako uspeo da sklopi ovu zanimljivost dana, zahvaljujući prevodiocu sa sajta Google. U suštini, nemojte mi zameriti ukoliko nešto što napišem nije celokupna istina.

U svakom slučaju, Fordovi izložebno-prodajni saloni u Japanu su samo jednom zvanično nudili Mustang, i to u periodu od 1971. do 1973. godine. Reč je o najvećim Mustanzima u istoriji, razvijenim od strane čoveka po imenu Banki Knudsen, koji se proslavio glomaznim vozilima u General Motorsu pa je smatrao da bi identična strategija mogla da prođe i kod Forda.

Američki proizvođač vozila je nudio sva tri dizajnerska stila u Japanu (fastbek, kupe i kabriolet), ali samo s ugrađenim V8 motorom zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara).

To nas dovodi do uprave grada Točidzi, koji se nalazi oko 100 kilometara severno od Tokija, i trenutno je dom oko 160 hiljada stanovnika. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka se desila najezda prvih japanskih pristupačnih sportskih automobila kao što su Nissan Skyline i Toyota Celica, pa su državne vlasti tražile brze policijske presretače da im stanu na put.

Iako je Ford očekivao da će većina vlasnika Mustanga postati vojnici u američkim vojnim bazama, na iznenađenje mnogih je stigla narudžbina i za policijske jedinice. Nepoznato je koliko njih je korišćeno za takve svrhe (većina izvora smatra da je reč o brojci od sedam primeraka), a do današnjeg dana je preživeo samo jedan, i možete ga videti na priloženim fotografijama.

Reč je o modelu Mach 1 iz 1973. godine koji je opstao u službi sve do 1984. godine. Preživeo je samo zahvaljujući podatku da je preprodat pred penziju, a zatim ga je neko uvezao u američku saveznu državu Kaliforniju. Tu ga je kupio čovek po imenu Mark Vilson i primetio neke čudne detalje.

Primera radi, pozicija antene je pomerena, a dodati su i mnogi japanski detalji, po čemu je Vilson zaključio da poseduje zaista retki primerak. Nepoznato je šta se desilo sa ostalima, a nije bila retkost da budu preprodati privatnim kupcima u Australiji. Naime, Japan ima izuzetno stroge zakone po pitanju uvoza inostranih automobila i porezi, odnosno dažbina kojim je opterećen njihov uvoz su izuzetno visoke, pa su prodavani kupcima u Australiji i Americi.

Ipak, i dalje je nepoznato zašto su „momci u plavom“ koristili konkretno Mustanga. Ovaj američki mišićavi automobil je razvijao 260 konjskih snaga, što je bilo dvostruko više nego spomenuti Skyline i Celica, ali je istovremeno takođe bio daleko teži s izuzetno lošim ponašavanjem u krivinama.

Pretpostavljamo da bi neki japanski sportista jednako dobro obavio posao, ali to nije ni bitno. U Japanu još uvek postoji legenda o crno-belom Fordu koji je na autoputevima jurio sve one koji su kršili zakon i stigao je iz ne baš omiljene države za Japance.

Ako ništa drugo, zainteresovao je građane na Ostrvu da obrate pažnju i na američke automobile i osnuju male, ali lepe klubove vernih ljubitelja takvih četvorotočkaša.

Zoran Tomasović

(1078)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Zanimljivo, jedina stvar koja mi nije jasna je pozicija volana tj vozača.