1. Home
  2. Liste
  3. 10 Ford Mustang koncepata koji su doveli do 10.000.000. modela
10 Ford Mustang koncepata koji su doveli do 10.000.000. modela
1

10 Ford Mustang koncepata koji su doveli do 10.000.000. modela

465
1
Podelite sa prijateljima:

Fordov „Pony“ je definitivno jedna od najvećih automobilskih ikona u istoriji.

Prodati 10 miliona primeraka jednog modela kroz više generacija nije mala stvar. On je daleko nadmašio sve domaće proizvode i zapravo je jedini „Pony“ automobil koji nema prekide u postojanju, još od stvaranja segmenta, tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Da bi proslavio ovo lepo dostignuće, Ford je pozvao vlasnike svih generacija Mustanga na specijalan događaj u sedištu kompanije. Nakon toga je organizovana parada ka Flet Rok fabrici, južno od Dirborna, gde se ekipi pridružio 10.000.000. Mustang u GT kabriolet formi u „Wimbledon“ beloj boji.

U to ime, evo liste Mustang koncepata, odnosno 10 odabranih, koji su uobličili istoriju ikone.

Mustang Cougar Proposal (1962.)

Dizajn koji je započeo bogato nasleđe je poznat, ali to nije samo galopirajući konj na masci hladnjaka. Naime, Ford je održao takmičenje u dizajnu ranih šezdesetih godina za nešto što će postati Mustang, ali je pobednički stajling inicijalno nazvan „Cougar“. Ovo je početak priče, jer je Mustang lansiran 1964., dok je Mercury Cougar usledio tri godine kasnije.

Mustang Shelby GT350 Prototype (1965.)

Originalni Mustang nije bio posebno performantan automobil, čak ni po tadašnjim standardima. Međutim, 1965., Kerol Šelbi je kreirao prvu „naoštrenu“ verziju u obliku Shelbyja GT350. Originalni prototip nije otišao daleko od fabričkog recepta; 289 cid V8 je dobio 35 ks više, a brzina odziva na volanu je poboljšana za 14 odsto. Šelbi je plasirao seriju od 513 Shelby Mustanga 1965., ali je tek godinu dana kasnije dobio priznanje koje je zasluživao.

Mustang Shorty Concept III (1964.)

Ford Mustang je oduvek bio 2+2 kupe sa dvoje vrata. Međutim, 1964., Ford je pokušao da reformuliše novi „Pony“, te kreira dvosed po imenu Shorty Mustang III. Dizajner, Vins Gardner, nacrtao je novu karoseriju od fiberglasa, dok se ispod haube našla 302-cid verzija Fordovog V8. Nažalost, ovaj model nikada nije došao do serijske proizvodnje. Ford je poslao koncept na rastavljanje ali ga je njegov dizajner sačuvao. Ovaj jedinstveni Mustang je prodat za više od 500.000 dolara na aukciji 2015.

Mustang Mach I Concept (1967.)

Na salonima automobila se pojavio 1966. Ovaj koncept je jasno ukazao na dizajnerski smer prema kojem se uputila prva generacija. Pravougaona kućišta prednjih svetala nisu ušla u proizvodnju, kao ni masivan bočni otvor. Ostatak je činio ono što je bilo Mustang Mach I iz 1969.

Mustang Allegro II Concept (1967.)

Ovaj interesantni roudster je bio baziran na jednom od originalnih Mustang koncepata iz 1962., koji su bili odbačeni. Što se dizajna bez krova tiče, on očigledno nikada nije bio predviđen za serijski model, ali prednja svetla i maska hladnjaka neodoljivo podsećaju na ono što će automobilski svet da vidi kao Mustang II 1974. godine.

Mustang Milano Concept (1970.)

Baš kao i Mach I koncept, koji je prethodio onome što će doći, i Mustang Milano iz 1970. je bio vesnik novog modela, bar na neki način. Naime, debitovao je na Salonu automobila u Čikagu 1970., sa ekstremno iskošenom linijom zadnjeg dela i produženim „nosem“. Ovi elementi će krasiti Mustange od 1971. do 1973. Ovde možemo da vidimo i neke detalje karakteristične za Ford Torino, a ljubitelji Mad Maxa verovatno primećuju neverovatnu sličnost sa Ford Falconom XB za australijsko tržište (1973.).

Mustang Sportiva II Concept (1974.)

Svi znamo da je Ford 1974. godine preusmerio Mustang ka novom stajlingu. Mada je on bio popularan u kontekstu sedamdesetih, vreme baš nije bilo „nežno“ po Mustang druge generacija. Ovaj koncept sa targa krovom je možda mogao da poboljša stvari donekle. Kreiran kao pretproizvodni model 1974. godine, ovaj dvosed izgleda mnogo bolje nego standardni Mustang II.

Mustang RSX Concept (1980.)

Da li ste znali da je Ford svojevremeno razmatrao da uključi Mustang u reli takmičenja? Dotični RSX koncept je dizajnirala Ghia i inkorporirala elemente stajlinga Fox Body Mustanga treće generacije, 1979. godine? Međuosovinsko rastojanje je bilo nešto kraće sa za nijansu višim klirensom, da bi se automobil nosio sa evropskim reli stazama. Ovo je definitivno jedan od „najfuturističkijih“ Mustang koncepata. Pogledajte samo ta bočna stakla u stilu DeLoreana.

Mustang Mach III Concept (1993.)

Mada nikada nismo dobili serijski Mustang dvosed, Mach III koncept iz 1993. je posedovao sve elemente dizajna koji će se pojaviti na četvrtoj, SN95 generaciji Mustanga 1994. Uska maska hladnjaka, ventilacioni otvori na haubi, kao i bočni otvori, pojavili su se i na serijskom modelu, donekle ublaženog izgleda.

Mustang By Giugiaro Concept (2006.)

Na Salonu automobila u Los Anđelesu 2006., Ford je Italdesignu Giugiaro naložio da kreira jedinstvenu viziju Mustanga. Fabricio Đuđaro, Đorđetov sin, predstavio je ovaj koncept oštrih linija. Sa petom generacijom kao polaznom tačkom, Đuđaro je svaki panel karoserije modifikovao na taj način da je apostrofirao dužinu haube dodavši mišićavije lukove točkova. Makazasta vrata i stakleni krov su doprineli atraktivnom izgledu spoljašnjosti, dok je retro inspirisan enterijer krasio par velikih, cirkularnih pokazivača, uz bizarnu ručicu menjača u obliku slova „T“. Tapacirung od konjske kože je definitivno doprineo osećaju „dekadencije“.

 

 

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Moj favorit je Mach 1 iz 1969. Dizajn studija Mustang Sportiva II Concept 1974 je veoma interesantna i mogla je da bude pravi naslednik Mach1!