1. Home
  2. Zelene strane
  3. Honda i General Motors učestvuju u kreiranju budućnosti električnog prevoza
Honda i General Motors učestvuju u kreiranju budućnosti električnog prevoza
0

Honda i General Motors učestvuju u kreiranju budućnosti električnog prevoza

135
0
Podelite sa prijateljima:

„Budućnost je električna“ je definitivno aktuelna fraza, a družina koja radi na tome se neprestano uvećava u poslednjih par decenija. Tokom poslednjih godina, argumenti protiv transporta zasnovanog na fosilnim gorivima su sve validniji, ali ono što je neophodno da se uradi je da se utvrdi efikasna infrastruktura, pre svega u vidu stanica za punjenje, a to povlači i modifikaciju, odnosno unapređenje električne mreže. Ovih dana je došlo do potpisivanja dogovora izvesnog broja kompanija, koje žele zajedničkim snagama da porade na ovim pitanjima.

Inicijativa se zove „Dogovor o elektrifikaciji prevoza“ (Transportation Electrification Accord), a poziva na saradnju organizacije iz različitih industrijskih grana u vezi sa postizanjem istog cilja. Za sada, dva najveća proizvođača automobila koja su uključena u projekat su Honda i General Motors, ali su tu i BYD, Proterra i Zero Motorcycles. Organizacije sa specijalizacijom u okviru komunalnih usluga vezanih za električnu energiju su PG&E, Commonwealth Edison i National Grid, između ostalih. Ekološke grupe i advokatske kancelarije, takođe su uključene u inicijativu.

Zajednički napori podrazumevaju isticanje smernica na internet stranici theevaccord.com, a pozivaju se i druge organizacije da se pridruže zajedničkom interesu. Naglasak je na razvoju infrastrukture za punjenje baterija automobila. Ne radi se samo o rasporedu stanica, već i razvoju inteligentnog sistema podrške i podsticaju za kreiranje zajedničkih standarda da bi se ubrzalo usvajanje i implementacija.

Zanimljivo je primetiti da pionir u ovoj oblasti, Tesla, još uvek nije uključen u projekat, a definitivno zastupa iste ideje. Mada je lider u izgradnji infrastrukture (za svoje kupce), u Tesli su insistirali da njihov sistem bude standardan u Severnoj Americi, a pokušaj da se drugi proizvođači uključe u Teslin sistem, doživeo je fijasko.

Evo osnovnih smernica novog dogovora:

  1. Električni transport i njegova primena svim potrošačima može pružiti koristi, uključujući i one socioekonomski ugrožene, može unaprediti ekonomski razvoj, stvoriti nova radna mesta, pružati usluge u okviru električne mreže, integrisati više obnovljive energije i smanjiti zagađivanje vazduha i emisiju gasova koji proizvode efekat „staklene bašte“.
  2. Elektrifikovani prevoz treba da uključi ne samo putničke automobile, već takođe i veća vozila (autobuse, minibuseve i komercijalna vozila), kao i off-road opremu (opremu za aerodrome i luke).
  3. Ubrzavanje odgovarajuće infrastrukturne postavke za punjenje električnih vozila, zasnovano na projekcijama tržišnog proboja duž autoputeva, kao i u gradovima, ključni je element za elektrifikaciju prevoza.
  4. Od ključnog je značaja podržati električni prevoz na državnom i lokalnom planu, bez obzira da li će to biti preko organa vlasti, zakonodavaca, državnih komisija, saobraćajnih agencija, državnih resora za energetiku, gradonačelnika ili lokalnih vlasti.
  5. Elektroprivreda regulisana od strane državnih i lokalnih komisija i odbora, koji služe interesima države i javnosti u celini, postigla je značajan napredak u ubrzavanju penzionisanja skupljih i manje efikasnih fosilnih goriva, i spremna je da i dalje napreduje u okviru promocije inovacija i podsticanja bolje efikasnosti električne mreže i smanjenja štetnog zagađenja vazduha.
  6. U skladu sa odgovarajućim pravilima, u javnom je interesu da se dozvoli ulagačima i javnim preduzećima da učestvuju i olakšaju raspoređivanje opreme za punjenje električnih vozila (EVSE), kao i prateće infrastrukture za stambenu i komercijalnu primenu da bi se ostvarili ciljevi koje je postavila država i lokalni entiteti. Distribuciona mreža uključuje i nove mrežne karakteristike, kao što su napredni odgovori na tekuće zahteve i distribucija skladištenja energije. U tom širem kontekstu, komunalne usluge su dobro pozicionirane kako bi se osiguralo da instalirani EVSE, bilo da je u gradskom vlasništvu ili u vlasništvu drugih lica, maksimizuje javne koristi od ovih inovacija, i to kroz odgovarajuću integraciju ovih tehnologija u cilju maksimalnog iskorišćenja prednosti električnog sistema za sve kategorije korisnika.
  7. Izgradnja EVSE-a mora da optimizuje obrasce punjenja, kako bi poboljšala formu opterećenja sistema i rasteretila lokalne tačke na kojima je opterećenje najveće, olakšala integraciju obnovljivih izvora energije i povećala vrednost elektromreže. Korišćenjem kombinacije vremenski baziranih tarifa, pametnog naplaćivanja i dizajniranja tarife, upravljanja opterećenjem, odgovora na potražnju i ostalih inovativnih aplikacija, opterećenjem koje uzrokuju električni automobili, treba upravljati u interesu svih potrošača električne energije.
  8. Da bi se dao zamah inovativnosti i da bi se podstakla konkurencija u oblasti elektrifikovanog prevoza, od vitalnog je značaja da se usvoje univerzalni standardi za punjenje ili protokoli za međusobno funkcionisanje linije između proizvodnje energije i krajnjih korisnika. Otvoreni sistem takođe promoviše viši stepen transparentnosti kada je reč o vitalnim podacima i informacijama, koje mogu da se razmenjuju sa raznim inovativnim kompanijama. Smernice koje je razvila OCA (Open Charge Alliance), trebalo bi da se iskoriste kao osnova. Podaci koje su razvila treća lica bi takođe trebalo da budu dostupni i za komunalne usluge, planiranje arhitekture sistema i EVSE.
  9. Potrošači i vlasnici električnih automobila će izvlačiti velike koristi iz malih, efikasnih i univerzalnih arhitektura kroz infrastrukturu za električne automobile. Osiguravanje međusobne operativnosti kroz arhitekturu električnih vozila znači da bi potrošači mogli lako da se kreću kroz različite mreže, koristeći zajedničku identifikaciju i autorizaciju procesa, sa što manje eventualnih zastoja. Pored toga, ključni principi zaštite potrošača treba da se primene za sav EVSE koji je u funkciji, bez obzira ko je njegov vlasnik, uključujući transparentnu cenovnu kategorizaciju i politiku slobodnog pristupa. Vozači koji pune vozila u skladu sa stanjem mreže, treba da uoče uštedu u gorivu. Mapiranje lokacija i označavanje stanica takođe treba da bude obezbeđno potrošačima.
  10. Komunalni programi treba da proaktivno angažuju svoje regulatorne organe, potrošače i investitore u razvoju kreiranja cena, programa za raspoređivanje infrastruktura i edukacije i aktivnosti od kojih će svi korisnici usluga imati koristi uz obezbeđivanje racionalnih troškova, u isto vreme ubrzavajući opštu elektrifikaciju saobraćaja, koju podržava pouzdana i robusna mreža.
  11. Najbolje prakse, standardi i propisi treba da budu prioritet za sve instalacije vezane za elektrifikaciju saobraćajne infrastrukture. Kako novi zajednički standardi i naprednije mere obezbeđenja budu razvijani, sinhronizovano će biti implementirani od strane operatera EVSE-a. Od ključnog je značaja da industrijski entiteti koji učestvuju u programu, nastave da sarađuju na doslednim komunikacinim protokolima između vozila, infrastrukture i elektromreže, da bi se osigurala bezbednost, sigurnost i pouzdanost čitavog sistema.

Priredio: Pavle Barta

 

 

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments