1. Home
  2. Vesti
  3. Karlos Gon će se verovatno povući sa mesta izvršnog direktora Renaulta pre isteka mandata
Karlos Gon će se verovatno povući sa mesta izvršnog direktora Renaulta pre isteka mandata
0

Karlos Gon će se verovatno povući sa mesta izvršnog direktora Renaulta pre isteka mandata

152
0
Podelite sa prijateljima:

Poznato lice automobilske industrije, Karlos Gon će napustiti funkciju izvršnog direktora Renault grupe pre nego mu istekne mandat, koji je oročen na 2022. godinu. Ovo je u razgovoru sa novinarima lista Financial Times, lično Gon potvrdio. Harizmatični lider obavlja i funkciju šefa kompanija Nissan i Mitsubishi Motors, odnosno Gon upravlja celom alijansom.

U postupku povlačenja, Gon će formalno preneti operativno rukovođenje automobilskim gigantom na čijem je čelu od 2005. godine. U februaru, potpisan je ugovor između članica alijanse prema kome bi Renault, Nissan i Mitsubishi trebali da ovu grupaciju učine nepovratnim savezom.

“Možete očekivati da ću se pre 2022. godine povući sa funkcije izvršnog direktora Renaulta,” izjavio je Gon. Do tog trenutka, on očekuje da će završiti započetu misiju, a koja bi mogla da uključi i razmenu akcija među kompanijama, članicama alijanse, ranije nego što se to prvobitno očekivalo. Uprkos povlačenju sa mesta izvršnog direktora, on će ostati predsednik kompanije, ali i predsednik kompanija članica alijanse, sa težnjom da ti entiteti formiraju jedinstvenu kompaniju.

Članice alijanse ciljaju na deset milijardi godišnjih ušteda na troškovima po osnovu sinergetskih efekata. Tako formiran fond bi bio uložen u razvoj električnih, samovozećih i konektovanih vozila. Pored toga, postoji interes i za razvojem transportnih usluga. Tokom prethodne godine, specijalisti su izračunali da su kompanije unutar alijanse uštedele 5,7 milijardi evra, po istom osnovu, a što je 14% više nego lane.

Nissan poseduje 15% akcija Renaulta koji sa druge strane ima značajniji udeo u japanskoj kompaniji, o čemu smo u više navrata pisali. Dalje, Nissan poseduje 34% kapitala kompanije Mitsubishi Motors.

Karlos Gon je još prošle godine započeo sa transferom ovlašćenja u pogledu operativnih aktivnosti Renaulta na druga lica. Najveći deo izvršnih zaduženja prenet je na Gonovog zamenika, Tijerija Bolorea a što je propraćeno i smanjenjem naknade koju za svoj rad ostvaruje Karlos Gon, i to za 20%.

Skupština akcionara kompanije Renault će biti održana u petak, a na njoj će se glasiti i o naknadi predviđenoj za Karlosa Gona.

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments