1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ekskluzivno: Toyota osvaja kinesko EV tržište pod oznakama marke GAC
Ekskluzivno: Toyota osvaja kinesko EV tržište pod oznakama marke GAC
0

Ekskluzivno: Toyota osvaja kinesko EV tržište pod oznakama marke GAC

278
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota Motor Corp je krenula u osvajanje perspektivnog kineskog tržišta električnih automobila posve neobičnim putem. U prodajnim salonima japanske kompanije će se prodavati električna vozila, ali bez prepoznatljive Toyota oznake.

GAC Toyota EV Concept 2

Umesto toga, nova vozila će krasiti amblem po kome se prepoznaju proizvodi marke GAC Motor. Ova kompanija je kineski partner Toyote. Vozila će se proizvoditi uz primenu tehnologije u vlasništvu kineskog partnera, kako bi se troškovi proizvodnje maksimalno snizili.

Poslovni potez – prvi ovakvog tipa za Toyotu – će omogućiti pristup GAC-u, strogim procedurama kontrole kvaliteta koje japanski gigant primenjuje. Pored toga, prestiž i novi prodajni kanali za kinesku kompaniju su očigledene dobrobiti ovakvog dogovora. S druge strane, Toyota na ovaj način ima pristup instant ispunjenju zahteva kineske vlade prema kojima ova vozila moraju činiti najmanje 10% od ukupne proizvodnje kompanije, do 2019. godine.

Prema navodima dva izvršna rukovodioca kompanije, upoznatih sa situacijom, Toyota planira da započne prodaju modela GAC Toyota ix4 već do kraja ove godine. Automobil pripada kategoriji kompaktnih krosovera pogonjenih elektromotorom koji energiju crpe iz baterijske jedinice. Model je zasnovan na modelu Trumpchi GS4 iz game marke GAC, a razvijen je za dve godine.

GAC Toyota ix4

Prodaja automobila koji predstavlja, ništa drugo do izvedenicu modela kineskog partnera, bila je nezamisliva za Toyotu do samo pre par godina. Ali, ideju je poguralo insistiranje kineskih vlasti ka elektrifikaciji, navode zvaničnici.

Politika vlade Narodne Republike Kine, ubrzala je stvaranje i drugih alijansi. Možemo da navedemo primer Ford Motor Co i ugovor o razvoju električnog vozila sa kineskom kompanijom Zotye Automobile Co.

Ford je trenutno u iščekivanju odobrenja regulatornih organa, u vezi ovog partnerstva. Dogovorom je predviđen razvoj i proizvodnja nekoliko EV, kao i njihov plasman na tržište Kine, za šta će biti korišćena marka stvorena isključivo za te namene.

Neposredno nakon što je dogovor Toyote sa kineskim partnerom dospeo u javnost, još uvek nije bila poznata informacija o tome, koliki će procenat komponenti modela ix4, obezbediti Toyota, niti čiji standardi u razvoju vozila će biti primenjeni. Ipak, eksperti navode da će udeo inženjering rešenja kompanije GAC, biti relativno veliki.

Po mišljenju Džefa Kaja, višeg rukovodioca JD Power & Associates iz Pekinga, neki modeli marke GAC, kao na primer krosover Trumpchi GS8, već se dobro kotiraju u očima vodećih svetskih proizvođača automobila.

Trumpchi GS8

GS4 je dobar automobil (naslovna fotografija), zadovoljavajućeg nivoa kvaliteta,” navodi Kaj. Dodao je da se GS4 pozicionirao kao broj jedan, među kineskim brendovima, i kao broj tri, u konkurenciji svih krosovera, mereno osnovnim kvalitetom vozila.

Ipak, na jedno pitanje još uvek nema odogovora: koliko su vozila marke GAC pouzdana na dugi rok eksploatacije, kaže Kaj.

Prema novim kineskim propisima, koji stupaju na snagu sledeće godine, proizvođači automobila moraju da u svom prodajnom portfoliju poseduju najmanje 10% vozila, kako oni kažu, pogonjenih novim vrstama energije. Sledeći korak podrazumeva podizanje procentualnog učešća ovakvih vozila, u ukupnoj strukturi prodaje, na 12%. Strožiji zahtev stupa na snagu 2020. godine. Vozila pogonjena novim vrstama energije su kroz propise, determinisana kao električna vozila koja energiju dobijaju iz baterijskih jedinica, kao i ona sa plug-in hibridnom tehnologijom.

Poznavaoci automobilske industrije navode da, iako će ovo partnerstvo, i prodaja modela ix4, obezbediti Toyoti brz i jeftin način za ispunjenje zahteva zakonodavca, ono takođe razotkriva nemogućnost samostalnog nastupa na ogromnom kineskom tržištu, pre nego što, ekvivalentna vozila proizvedena isključivo kroz japanski inženjering, ne postanu masovnija, a što se očekuje u 2020. godini.

“To je kreativno rešenje kritično važnog pitanja sa kojim se suočavaju svi proizvođači automobila, u Kini: kako ispuniti striktne zahteve kineskih vlasti,” navodi Džejms Čao, rukovodilac odeljenja za konsalting, za regiju Azije i Pacifika, kompanije IHS Markit, sa sedištem u Šangaju.

Sve do nedavno, Toyota je bila glavni zagovornik tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija, umesto električnih automobila koji se napajaju iz baterija. Plan kompanije je bio, a o čemu smo vas detaljno izvestili jesenas, da jednostavno preskoče tehnologiju kojoj se, u finalu moraju vratiti, i da direktno promovišu vodonik kao pogonsko gorivo budućnosti. Da ironija bude veća, Toyotin rezon je skoro sasvim sigurno bio potpuno ispravan.

Na nedavno održanom Salonu automobila u Pekingu, Toyota je predstavila verzije Corolle i Levina sa plug-in hibridnom tehnologijom. Ove dve verzije dospevaju u prodajne salone tokom naredne godine. Dalje, Japanci razvijaju i potpuno električno vozilo koje bi trebalo da se nađe na tržištu tokom 2020. godine.

“Sve ovo znači da je naše partnerstvo ušlo u novu fazu,” kaže drugi zvaničnik kompanije Toyota.

Zajednički poduhvat GAC-Toyota, ustanovljen je 2004. godine, a kao rezultat saradnje, proizvodili su se modeli japanskog proizvođača prilagođenih isključivo kineskom tržištu.

Kako bi bili sigurni da čine pravu stvar, eksperti iz automobilske industrije veruju da su, automobili sa oznakama kompanije GAC Motor, kao na primer Trumpchi GS4, razvijeni imajući u vidu i koristeći se eksspertizom svojih moćnih partnera, uključujući Toyotu i Hondu.

Toyota je u procesu pregovora oko vrlo sličnog EV projekta, sa svojim drugim partnerom, kompanijom FAW Group, ali je postupak još uvek bez finalnog dogovora, navodi jedan rukovodilac Toyote.

FAW Toyota Ranz 50 EV

Nijedan od sagovornika Reutersa nije želeo da obelodani nikakve dodatne detalje, pa smo tako ostali uskraćeni za informacije o ciljanom obimu prodaje, kao i cenovnoj politici proizvođača. Doduše, poznato je još da će se vozilo na koje se postignut dogovor odnosi, proizvoditi u pogonima japanskog proizvođača lociranim u Gvangžuu.

Bilo kako bilo, ukoliko žele da ispune zahteve kineskih vlasti, partneri u zajedničkom poduhvatu, Toyota i GAC, će morati da prodaju novo vozilo u prilično visokom “tiražu”.

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments