1. Home
  2. Sport
  3. Kako VW I.D. R Pikes Peak „seče“ vazduh (VIDEO)
Kako VW I.D. R Pikes Peak „seče“ vazduh (VIDEO)
0

Kako VW I.D. R Pikes Peak „seče“ vazduh (VIDEO)

200
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen se priprema da debituje na Pikes Peaku sa I.D. električnim trkačem. Vožnja na Pikes Peak International Hill Climbu je zakazana za 24. jun. U novom videu, kompanija pokazuje proces finog podešavanja aerodinamike vozila za deonicu dugu 20 kilometara.

VW želi da obori rekord u konkurenciji električnih automobila, koji trenutno iznosi 8 minuta, 57,118 sekundi, ali ono što je verovatnija ciljna „lestvica“ je ona na 8 minuta, 13,878 sekundi, što je apsolutni rekord kojeg drži Peugeot 208 T16.

Posada Volkswagen Motorsporta je započela projekat sa testiranjima makete u vazdušnom tunelu. Inženjeri su uz pomoć 3D štampača napravili oko 2.000 komponenti, a konstrukcija automobila im je omoućila da lako i brzo menjaju panele. Na taj način, timu je olakšano da eksperimentiše sa različitim podešavanjima karoserije. Sličan proces je primenjen i na verziji u punoj veličini.

Po Volkswagenovim inženjerima, ogromna količina vertikalnog aerodinamičkog priitska je glavni faktor u postavljanju rekordnog vremena na Pikes Peaku, jer je ova ruta prepuna krivina. Bez sumnje, I.D. R nema problem s tim, s obzirom na ogromno zadnje krilo i prednji spliter u sličnom stilu.

Naravno, da bi se rekord oborio, potrebno je i obilje snage. I na ovom planu I.D. R nema teškoća. Vozilo koristi dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Ukupna snaga iznosi 500 kW i 650 Nm. VW tvrdi da ova pogonska jedinica ubrzava 1.100 kilograma teško vozila do 100  km/h za samo 2,25 sekundi.

I na kraju – ljudski faktor. Bez dobrog vozača nema ni dobrog vremena. Iza volana će se naći Roman Dima, trostruki pobednik na 24 časa Le Mana, sa bogatim iskustvom na Pikes Peaku, gde je postavljao najbolja vremena 2014., 2016. i 2017.

 

 

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments