1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Subaru WRX dobija hibridni pogon ali ostaje dostupan sa manuelnim menjačem
Novi Subaru WRX dobija hibridni pogon ali ostaje dostupan sa manuelnim menjačem
0

Novi Subaru WRX dobija hibridni pogon ali ostaje dostupan sa manuelnim menjačem

184
0
Podelite sa prijateljima:

Novi, hibridni WRX bi trebalo na scenu da stupi 2020. godine.

Novi Subaru Forester će biti u ponudi za američko tržište, bar inicijalno, isključivo sa CVT menjačem. Japanski proizvođač kaže da se samo tri do pet odsto prodatih vozila odnosi na ona sa manuelnom menjačkom kutijom, tako da će blagovremeno izbaciti taj vid transmisije iz ponude. Dodatni razlog je i taj što su ručni menjači manje kompatibilni sa Eyesight sistemom vozačke asistencije. Ipak, to ne znači da će nova generacija WRX-a ostati bez manuelne transmisije.

Dok će se novi WRX gotovo sigurno prebaciti na napredan hibridni pogon, ne postoji razlog da manuelni menjač bude isključen iz priče.

„Ne, i dalje ćemo imati manuelnu transmisiju u našoj performantnoj liniji, a to uključuje i WRX, ali ne i Forester“, rekao je Tom Dol, šef Subaru North America.

Hibridni sistem takođe znači da će Subaru zadržati čuveni pogon na sve točkove kada je novi WRX u pitanju, koji bi trebalo da pristigne 2020. godine. Pogonska jedinica će biti 2,0-litarski turbo bokser za prednju osovinu i elektromotor koji će pokretati zadnju.  Dakle, jedinica od 2,0 litra radne zapremine zamenjuje onu od 2,5 litra, za koju Subaru kaže da „ne može postojati u budućnosti“. Prebacivanje na novu Subaru Global Platform arhitekturu znači i smanjenje mase uz poboljšanu torzionu krutost. Dizajn inspiraciju u najvećoj meri pronalazi u Viziv Performance konceptu.

U međuvremenu, Subaru ostaje pri stavu da je CVT najefikasniji menjač za SUV vozila i nema planove da razvija druge opcije kada je o menjačima reč.

„Smatramo da je CVT najefikasnija opcija za kategoriju kompaktnih SUV vozila u smislu isporučivanja neophodnog obrtnog momenta koje transmisija mora da preuzme od motora“, rekao je Tomojuki Nunome, projekt menadžer Forester programa. „To je razlog zašto smo odabrali CVT. Za raspon isporuke obrtnog momenta u ovoj klasi, CVT je za nas najefikasnija opcija.“

 

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments