1. Home
  2. Vesti
  3. VW sledi BMW primer – „ako zabrane dizel, otkupićemo vaše vozilo“
VW sledi BMW primer – „ako zabrane dizel, otkupićemo vaše vozilo“
2

VW sledi BMW primer – „ako zabrane dizel, otkupićemo vaše vozilo“

1.80K
2
Podelite sa prijateljima:

Svi su izgledi da u narednih nekoliko godina, nijedan nemački grad neće uvesti zabranu upotrebe dizel vozila. Tome u prilog govore ponude kupcima koje je oglasio BMW pre nekoliko dana , a evo sada i VW grupa.

U želji da rastereti briga, vlasnike i buduće kupce dizel automobila, oko eventualnih zabrana dizela u nemačkim gradovima, Volkswagen je juče obavestio javnost da će otkupiti nazad, sva prodata vozila marke koja koriste naftu kao pogonsko gorivo. Krajnji cilj proizvođača automobila je da povrati tržišno učešće vozila sa dizel agregatima.

Najveći evropski proizvođač je takođe izjavio da će vremenski produžiti ponudu podsticaja za kupovinu novih dizel vozila.

Ovi potezi dolaze nakon odluke nemačkog suda kojom se dozvoljava lokalnim samoupravama da samostalno donose odluke o eventualnoj zabrani dizela.

Mnogi nemački gradovi su izloženi zagađenju azotnim oksidima, koje prevazilazi limite definisane kroz propise EU. Poznato je da je ovo jedinjenje uzročnik bolesti respiratornih organa.

Bojazan uzrokovana mogućnošću skore zabrane dizela u gradskim zonama, dovela je do ozbiljnog pada prodaje ovog tipa vozila. Problem je dodatno pojačan činjenicom, da je proizvođačima automobila neophodan visok obim prodaje dizel vozila, koja znatno manje ugljen-dioksida ispuštaju u atmosferu u odnosu na benzinom pokretane automobile, kako bi uspeli da se usklade sa regulativom Evropske unije, koja stupa na snagu početkom naredne decenije, a odnosi se na limite prosečnih štetnih emisija CO2, cele flote prodatih vozila pojedinačnih proizvođača.

Prilično je alarmantan podatak o padu prodaje dizel vozila u Nemačkoj, koji je proteklog meseca iznosio 19%.

Ključna marka u sastavu VW grupe, Volkswagen, navodi da će prihvatiti da otkupi nazad dizel vozila od kupaca koji su ih pazarili u periodu od 1. aprila pa do kraja godine. Ponuda važi u slučaju da je prebivalište ili adresa radnog mesta kupca locirana na teritoriji gde je doneta odluka o zabrani dizela. Još je jedan ograničavajući faktor ponude, a on se odnosi na trajanje važenja iste, odnosno ponuda važi na rok od tri godine, što će reći da ukoliko se zabrane uvedu 2022. godine, opcija ponovnog otkupa nije moguća.

Povrh svega, dileri će otkupljivati vozila po tržišnoj ceni istog u momentu otkupa, ali samo pod uslovom da kupac prihvati da pribavi novo vozilo iste marke, na koje se eventualna zabrana ne odnosi.

Sa Škodom pravila su malo drugačija od onih koja su uvedena za VW marku. Naime, odredbe ponude će se primenjivati na vozila kupljena u drugom kvartalu 2018. godine, ali će zato pokrivati četvorogodišnji period u odnosu na datum kupovine automobila, za razliku od VW-a, kod kojeg je taj period definisan na tri godine, kako smo iznad naveli.

Premijum marka Audi je takođe uključena u ponudu. Međutim, ista će važiti samo za vozila kupljena putem lizing aranžmana.

Volkswagen je dodatno naveo da produžava primenu svoje politike podsticaja, na period do kraja juna. Ponuda se odnosi na kupce koji su spremni da, uz doplatu, zamene svoja dizel vozila koja koriste zastarelu tehnologiju prečišćavanja izduvnih gasova.

Podsetićemo da je pre nekoliko dana, BMW objavio da će otkupiti od vlasnika dizel vozila kupljena putem lizing aranžmana, ukoliko se odredi zabrana korišćenja ovih automobila, u krugu od 100 kilometara od kuće ili radnog mesta vlasnika vozila.

 

(1797)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Koliko ja razumem, pa ovo je ponuda tipa „staro za novo“. Zar to nije otvorena ponuda i danas? I šta za tri, četiri godine, ako stvarno zabrane dizel tada?

Nenad

Sve sto kazu-lazu