1. Home
  2. Glas Republike
  3. Testirali smo Koronu COVID-19
Testirali smo Koronu COVID-19
42

Testirali smo Koronu COVID-19

2.29K
42
Podelite sa prijateljima:

Negde tamo daleko, u nekom Vuhanu u Kini, pojavi se pre par meseci nekakav virus korona, koji nas se ticao isto koliko i prošlogodišnji sneg. No malo po malo, ovaj se ušunjao u dobru staru Evropi, pre nego li je na sva zvona objavio da tu namerava ostati, bogami i razmnožiti se.

U početku stidljivo, tu i tamo po koji slučaj, po ugledu na medije i društvene mreže koje o njemu i dalje izveštavaju kao o nekom „egzotičnom“ virusu, rezervisanom za „male žute“ i one koji su imali direktan kontakt s njima. Ništa dakle strašno, o panici nema ni govora, Korona virus, odnosno COVID-19, i dalje je samo predmet sprdnje i šala. Posebno u Srbiji, koja je, eto, „nebeska zemlja“, s narodom koji je bez imale sumnje imun na kojekakve viruse, kome ni NATO bombe ni sankcije nisu mogle ništa. U tom kontekstu, početkom marta, ćerka i ja planiramo kraći odlazak u Novi Sad, tek onako, da nam „dupe vidi put“!

Za Beograd, za Novi Sad…

Avionske karte su „džabe“, van sezone, kod niskobudžetske kompanije Wizzair mogu se pronaći za manje od 50 evra po osobi, s uračunatim prtljagom. Naravno u oba pravca i direktan let iz gradića Beauvais (70 kilometara izvan Pariza) do Beograda. No u meni radi neki „crv“, zaraženih je u pojedinim evropskim zemljama sve više (Italija i Španija), iako je u Francuskoj situacija i dalje pod kontrolom, a Srbija, barem zvanično, nekim čudom pošteđena. „Nemoj srećo moja da se glupiramo“, kažem ja mojoj ćerki Anastaziji, koja nam je uostalom kupila karte i insistira da otputujemo, nije vreme za to. S ovih šest „banki“, svašta sam video i prošao, od švercovanja farmerki i kafe iz Trsta, sredinom sedamdesetih godina i viznog režima iz osamdesetih, pa sve do sankcija iz devesetih. Zgadile su mi se granice i graničari za ceo život. Ma daj ćale, odgovara mi, neće nas valjda jedan „smešni“ virus (shvatili ste da sam citirao nekog isto tako smešnog srpskog doktora) sprečiti da živimo, idemo molim te.

I šta uraditi kada vam voljeno dete izbaci takav argument i ujedno zatreperi svojim velikim (veštačkim) trepavicama? OK, odosmo tako na Dan žena, 8. marta, avionom punim k’o oko, bez ikakvih problema. Carinici i granična policija u Francuskoj i dalje su bez maski, relativno nonšalantni, po ugledu na srpske kolege, što će potrajati još samo par dana, pre nego li počne panika…

VW Up! po meri

U međuvremenu sve klizi kao po loju, na Beogradskom aeodromu iznajmljujem VW Up! 1.0, po, pazite sad, bagatelnoj ceni od 44,19 evra (5.100 dinara) za 9 dana!  Naravno bez dopunskog osiguranja (nekih 10 evra na dan) i uz depozit od 60.000 dinara, no moja GOLD VIZA kartica, uprkos tome što na računu nemam ni prebijene banke, pokriva eventualnu štetu. Ko mi ne veruje prilažem fakturu, radi se o kompaniji AR RENT-A CAR iz Aranđelovca, s filijalama na aeodromima u Beogradu, Nišu i Kraljevu (tako barem stoji na poleđini kartice).

Nije da im pravim reklamu, ali važno je istaći da je nemoguće pronaći bolji odnos dobijeno/uloženo, uz to momci na šalteru i prilikom primopredaje automobila, pokazali su se izuzetno ljubazni i stručni.

Za navedenu sumu mali Up! je puna kapa, uostalom ne idemo dalje od Novog Sada i samo nas je dvoje. Ogromni Anastazijin kofer, s garderobom dovoljnom za višemesečni odmor, staje nekako u prtljažnik od 250 litara, dok mali 1.0/60 ks, nema problema da razvije autorizovanih 130 km/h (maksimaln brzina iznosi 160 km/h).

Iako je bučan i vibrira, nije neprijatan, iskreno rečeno za grad mi nije trebalo više. Uostalom verujem da ovaj mali VW svi dobro poznajete, tako da nije neophodno naglasiti kako uprkos skromnih dimenzijama (samo 3,6 metra), lako prima četiri odrasle osobe. Jeste da ih dobro prodrma po lošem putu (previše tvrdo ogibljenje), ali zauzvrat potrošnja je za primer. Jedva 5 litara, ukoliko ne i manje.

Korona u Srbiji, šta je to?

Nakon nekih 500 pređenih kilometara u rezervoaru od 35 litara ostalo je još oko trećine goriva. No vratimo se našoj koroni, koja nimalo ne zabrinjava moje prijatelje i familiju, barem ne prvih dana boravka. Na moje upozorenje kako se nećemo ljubiti i rukovati odgovaraju smehom, čvrsto me uzimajući u naručje. OK dragi moji, ukoliko sam negde i sam pokupio virus sada ste i vi zaraženi… Čak i uradismo zajedničke slike u jednom restoranu s maskama, koje su, šale radi, sašili prijatelji poduzetnici (dečija konfekcija). Kao da su znali da će samo nedelju dana kasnije praviti ih dan i noć s još desetak radnica, bezuspešno pokušavajući da zadovolje porudžbine.

I tako, u izlascima i druženju, dođe i subota 14. mart, kada nam se u 20h, uz veliku dramsku napetost, obraća „preCednik“. Njemu svojstvenim glasom moli „bake i deke“ (u normanim državama oni se nazivaju starije osobe, koje zbog vlastite sigurnosti moraju ostati kod kuće) da ne izlaze napolje, i ujedno nam saopštava da se uvodi vanredno stanje. Između ostalog, zabranjuje se ulazak svim stranim državljanima u zemlju, dok domaći, ukoliko dolaze iz pojedinih zemalja gde je virus uzeo maha, moraju u višenedeljni karantin. Dobro za ulazak, ali mene brinu izlasci? Moj odavno istekli srpski pasoš ne važi, posedujemo samo francuski. A letovi, šta je s njima?

Društvo već naveliko počinje da me zeza kako ćemo se družiti još koji mesec, no meni nije do šale, supruga i druga ćerka su „preko grane“, koja isto tako biva zatvorena. Mislim na kopnene granične prelaze, jer sam verovao da imam keca u rukavu, odnosno mladog francuskog prijatelja Stefana, koji je sa svojim BMW-om serije 1 u Beogradu na studijama. Vrlo brzo shvatam da mi ni taj adut više ne važi, susedne zemlje, kao i Nemačka, hermetički su zatvorile granice. U Francusku se može samo preko neba!

Francuska u opštem zastoju – kako stići kući?

A tamo se u međuvremenu opasno zakuvalo, mere koje su uvedene (između ostalog zatvaranje svih škola i vrtića, barova, restorana, diskoteka, otkazivanje sportskih i kulturnih događaja…), pokazale u se nedovoljnim, zbog čega Makron najavljuje zatvaranje svih preduzeća, fabrika, prodavnica, robnih kuća…, od ponedeljka 16. marta. Život u Francuskoj staje, milioni do juče zaposlenih ostaju kod kuće, s radom nastavljaju samo bolnice, apoteke, pošte, prodavnice hrane, benzinske pumpe i pojedine službe neophodne za funkcionisanje države (vojska, policija, vatrogasci…).

Uh, još jedno vanredno stanje, previše za moje živce! Ujedno se zabranjuje ulazak u zemlju svih građana izvan šengenske zone, što me još više zabrinjava. Hoće li 17. marta, za kada imamo povratnu kartu, Wizzair poslati avion u Beograd? Sve više vremena provodim na sajtu Beogradskog aeodroma, pažljivo prateći najavljena otkazivanja.

Dotičnu avio kompaniju je nemoguće dobiti, bez obzira što svaki poziv plaćam „suvim zlatom“ (po pozivu odmah naplaćuju jedan evro, posle toga svaku minuta čekanja 50 evro santima, no nakon desetak minuta veza se prekida bez odgovora…), jedino na internetu dobijam obaveštenje kako je let i dalje predviđen za taj dan.

Čekamo, nije nam više do izlazaka i druženja, uostalom i u Novom Sadu diskoteke ne rade, kafići zvrlje prazni, ćerka me zove da dođem po nju jer ih zatvaraju i pre 20h. Uostalom i za prijatelje smo postali strašila, neće više da nas dotaknu ni žaračem! A u Francuskoj, ne lezi vraže, za vikend je prelepo vreme, i staro i mlado izašlo na ulice i u parkove, zbog čega francuska vlada donosi odluku da se od 17. marta zabrane sva okupljanja i izlasci iz kuće! Nema više slobode kretanja, obustavljaju se letovi i vozovi u međugradskom saobraćaju, svi u kućni pritvor.

No dobro videćemo kako ćemo se s tim izboriti ako uspemo da odletimo, u međuvremenu eto nas na avetinjski praznom aeodromu Nikola Tesla, gde svi zaposleni, po naredbi, nose nekakve beskorisne maske, koje ih sprečavaju da normalno dišu, ne i virus… Tu i tamo po koji let, srećom i naš, ali umesto 150-200 putnika, koliko staje u jedan Airbus, u avionu nas je samo tridesetak, isključivo s francuskim državljanstvom.

I poletesmo, odnosno sletesmo, jednim od poslednjih aviona (par dana kasnije zatvoreni su i aerodromi) na isto tako prazan aeodrom, praktično bez ikakvih kontrola!? Nema merenja temperature ni karantina, samo uobičajne kontrole. Potencijalni virusi i bakterije putovale su dakle s nama, iako sam pokušao da ih neutrališem vlažnim maramicama koje smo poneli, na kojim stoji da ubijaju čak 99,99 % istih.

Quarante

Sva sreća te sam na parkingu aerodroma ostavio privatni automobil (44 evra za 9 dana), tako da bez muke krećemo put Pariza. Da, ali kontrole su počele, na jednoj raskrnici zautavlja nas policijska patrola (bez maski, nema ih ni ovde dovoljno), no nakon pokazivanja avionskih karti i objašnjenja, puštaju nas bez problema. Prvi je dan zabrane kretanja, samo upozoravaju, od sutradan pljušte kazne od 135 evra! Neupućen u detalje, po dolasku kući, saznajem pod kojim okolnostima i kada mogu napolje.

Na zvaničnom sajtu ministarstva unutrašnjih poslova može se „skinuti“ obrazac (vidi sliku), koji se mora popuniti i nositi sa sobom, odnosno precizirati razlog zašto nisam u karantinu. Tek da se zna ova reč potiče od italijanske reci „quarante“, i označava vreme od četrdeset dana, koliko je obično trajala izolacija obolelih od zdravih osoba. Karantin je ujedno i lokacija na koju se izdvajaju osobe za koje se sumnja da su obolele od neke zarazne bolesti. Naime, venecijanske vlasti su još 1423. godine ustanovile izolaciju bolesnih ili osoba pod sumnjom da su bolesni u trajanju od 40 dana, za koliko se smatralo da traje inkubacija. Ovaj vremenski period nije određen nikakvim iskustvom, već na osnovu biblijskih podataka, jer su Mojsije i Isus 40 dana živeli u izolaciji pustinje…

Pariske ulice (gore)

Tako gledano mi ni nismo u karantinu već nekoj vrsti izolacije, kako bi se smanjili kontakti i usporilo širenje epidemije. Prvog jutra iznenađen sam neprirodnom tišinom, pojedine komšije napustile su grad pre zabrane, dok u mojoj ulici, okruženoj školama, nema ni blizu  uobičajnih saobraćajnih gužvi i dečijih vrisaka. Ne mogu odoleti iskušenju i nabavci potrepština koje supruga, bez kola, nije mogla doneti (voda, mleko i pre svega vino, mnogo vina…).

Sve je stalo

Nakon prvobitne panike i cunamija koji je počistio rafove super marketa, situacija se stabilizovala. Ništa ne nedostaje, čak ni toalet papira, brojni sugrađani muslimani prednost daju vodi…  Zapadne demokratije ne poznaju sankcije i ratove (barem ne u poslednjih 75 godina), ali u ljudima je očigledno proradio egoistički instikt za preživljavanjem. Posve bespotrebno, jer prva poljoprivredna sila u Evropi, može celu da je prehrani.

Malo nas je dakle unutra, ne dodirujemo se u prolazu i održavamo distancu od najmanja jednog metra rastojanja, dok čekamo na kasi. Mnogi nose maske, rekao bih bez veće potrebe. Naravno da sam prethodno pažljivo popunio obrazac i naveo razlog izlaska, no kako sunce sija k’o tepsija, posle podne popunjavam još jedan, kako bih provozao bicikl. Isključivo u okolini, pored kanala gde živim, iako sam udaljen tek jedan kilometar od ulaska u Pariz. Tamo ne smem.

Raspitujem se i zovem prijatelje da vidim kako funkcionišu u datim okolnostima, advokat po zanimanju jedan radi od kuće, ne i Zoki „batimanac“ (ima firmu za restauraciju i popravku stanova). Nema materijala, stovarišta su zatvorena, a problem je i sa transportom. Policija ga redovno zaustavlja i traži nekakve specijalne dozvole za nastavak aktivnost, čak je i „popio“ dve kazne od 135 evra. Jedan bračni par, koji je prodao stan u Parizu u nameri da se iseli na jug Španije, ne može da prebaci stvari kamionom, a otkazan im je i let. Traže hotel jer moraju da napuste stan, no i ovi su prazni, ukoliko ne i zatvoreni. Par prijatelja koji rade u Renaultu su kod kuće, sva fabrička postrojenja su stala. Meni su svi proizvođači otkazali rezervacije, ništa od testiranja novog Nissana Juke kojem sam se toliko radovao (trebalo je da ga preuzmem u sredu 18. marta), kao ni Mazde CX-30 2.0/180, DS7 hibrid… U meduvremenu ću vas „počastiti“ tekstovima nalik na ovaj i testovima iz arhive…

Na kraju, COVID-19 ne treba potceniti

Ukoliko bi trebalo izvesti neki zaključak, kako i priliči na kraju jednog „testa“, reči ću da korona COVID-19 deluje opasnije u medijima nego uživo. Možda ću promeniti mišljenje ukoliko me sutra obori s nogu, no za sada ne videh većeg „belaja“, izuzmemo li paniku. Ova je po svemu sudeći najopasnija, destruktivna, iako ne treba potceniti ni koronu. Jeste da nije ni kuga ni kolera, ali je činjenica da odnosi živote. Neki će reći „samo“ starijih osoba, kao i svaki grip, što je samo delimično tačno. Jeste da svake godine u Francuskoj umre oko 10.000 ljudi od posledica gripa (u svetu oko pola miliona), ali ovde ima puno nepoznanica, koje, iako možda i znaju, svetski moćnici ne žele da nam kažu. Ne, nećemo o zaverama i uzrocima nastanka virusa, toga smo se svi naslušali i načitali… S moje strane sve sam učinio da me ovaj virus zakači (ironija), od druženja s prijateljima koji su došli iz Milana, s jednog od najvećih svetskih salona mode (pre nešto više od mesec dana epidemija je i tamo bila u povoju i saloni nisu bili zabranjeni), pa do večera u kineskim restoranima po Parizu (isto tako otvoreni do pre desetak dana), upotrebe aviona i dolaska u Srbiju. Ukoliko mi se i to desi, te ipak budem u mogućnosti da napišem koju reč, „obećajem“ da sledi nastavak priče…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

(2286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Bravo Peki što si uspeo da napišeš svoja iskustva – ono sa cenom za Up kod nas je meni najveće iznenađenje. Na žalost, ne bih se složio da virus nema već sada pogubne efekte – ekonomija se polako urušava. Sem onih koji šiju maske, prave toalet papir i ubruse, proizvode tečnost za dezinfekciju… svi propadosmo.

Peki

Ma apsolutno se slazem s tobom da virus ima pogubne posledice po svetsku ekonomiju, pitanje je samo da li je to bio neciji cilj… U Francuskoj se spominje cifra od 300 milijardi evra koju je vlada predvidela kako bi se spasila ekonomija, gde li ce samo pronaci te pare kada su pre par meseci pravili silne probleme oko nekih 15-20 milijardi zbog izmena zakona o penzijama. U Srbiji fabrike nastavljaju da rade, sto nije ni malo mudro, ovde je sve stalo na najmanje mesec dana. Koliko li ce samo izgubiti auto industrija, kako domaca francuska, tako i svetska…

moron

Hvala Pekiju što je u ovom okolnostima našao snage i volje za ovako nešto 🙂 „Daće Bog“, preživećemo, valjda … Bar neko 🙂 Statistički – većina … Subota je, inače, dan kada, ako sam u prilici, deo vremena obično posvetim za obilazak auto salona bajsom, ali, ne previše rano, već malo kasnije, kada se u salonima formira kakva takva „subotnja gužva“ (nije retkost videti cele porodice u salonu, što je i normalno, jer je kupovina vozila i porodčna stvar), pa su prodajni savetnici u tim uslovima uglavnom „okupirani“ … I onda ja „na miru“ mogu u salonu da razgledam kola,… Pročitaj više »

Peki

Blago tebi, jos uvek mozes da teras bajs gde hoces! Mi maksimalno 2 km od kuce, i to samo na kratko. Ovih dana ocekuje se totalna zabrana….
Inace ko ne prezivi virus njemu je procenat smrtnosti 100 % :-((

moron

Da, velika je stvar što ovde nije još uvek bukvalno potpuno ukinuta sloboda kretanja (za mladje od 65), pa ipak, možeš gde hoćeš i koliko hoćeš (samo da je van policijskog časa). Kolima, peške, javnim prevozom (tamo gde još nije ukinut), bajsom …
Ja sam se jutros provozao bajsom „uzduž i popreko“, pa sam, prolazeći i pored Kvantaške pijace, nabacio na pak treger i jednu gajbu jabuka, da se ne vraćam prazan … Doduše, na povratku nisam u potrebnoj meri bio fokusiran na teret koji prevozim, pa su me na jednom kasnom kočenju dve jabuke iz gajbe „pretekle“ 🙂

don

Bogme, ti se provodio kao da ti je zadnje u životu….mogao bi i ti na test, -covid 19 provozao Pekija koji je pao , na svu sreću , na testu 🙂 mislim, negativan je…. Ovako, na glas razmišljam , pa mi se sve čini da je namjera puštanja sars 2 virusa, opaska kažu da nemaju cjepiva za sars 1 (kao da protiv virusnih oboljenja postoje cjepiva , lol!) Jer niko nije htio da plaća istraživanja !!!, zapravo početak kraja EU, jer će nakon nesreća počet prepucavanja kako EU nije djelovala kao jedan organizam, neg svaka država ponaosob itd. Daj Bože… Pročitaj više »

Bojan

Sjajan tekst.Mogli bi jos malo da cujemo sta se desava preko grane i kako se zivot odvija tamo i kako se francuzi bore sa tim.

Peki

Cuj za sada nema vecih izmena od onog sto sam naveo u tekstu. No sve se vise suzava sloboda kretanja kako raste broj zarazenih i umrlih. Maksimalno 2 km od kuce (do juce je bilo 5 km), bez obzir da li se radi o setnji psa, trcanju, odlasku do doktora ili nabavci hrane. Akcenat je na odgovornosti, svi trebaju da shvate da nema bespotrebnih izlazaka… Za setnju su zabranjena setalista, sume i plaze (nije sala u tu svrhu se koriste dronovi s zvucnikom jer su prostranstva ogroma), parkovi su zatvoreni po ugledu sve ostale javne povrsine). U pricu su se… Pročitaj više »

Yankee

Evo ovde u Americi (Wisconsin) gde ja zivim sve jos uvek normalno funkcionise. Dali su nam izbor da dolazimo na posao ili radimo od kuce – ja licno nikada nisam produktivan od kuce tako da i dalje volim da idem u kancelariju. Mada posla jako malo jer vecina ljudi bira da radi od kuce, pa ja kao njihov supervisor uglavnom sedim u kancelariji i gledam Netflix i Hulu na telefonu i pisem po koju pricu za ovaj sajt :). S vremena na vremena na vreme zazvoni telefon i dobijem po koji email, ali u sustini dosta toga je stalo jer… Pročitaj više »

Don

Rovinj ja nešto ja po kući, i nbaasm na sprej vibasept Hygiene Spray, pise da je protiv korona virusa ….

Renault Terminator

Ajd da i ja kazem koju o Austriji… Danas do podne u Austriji je broj zarazenih 2814.Samo u zadnja 24h broj zarazenih je skocio za 800.Izlecenih do sada ima oko 10-ak a toliki je otprilike i broj umrlih. Kod mene u Linzu za sada je umrla jedna zena od 27 godina. Prodavnice su pune,ima svega,kao da se nista ne desava.Dizel je na Shellu 1.05 eura a benzin 1.08 eura. Moja firma je transportna i od Ponedeljka su poceli pljustati otkazi,vozaca naravno.Ostaju prijavljeni mijesec dana,drzava im placa 70% a poslodavac 30% sve ide preko biroa rada.Kurc kaze da ce drzava Austrija… Pročitaj više »

D_C

Izuzetan clanak odn. reportaza. Da nema Pekija, trebalo bi ga izmisliti. Peki, tesko za poverovati ali rent-a-car moze biti i jeftiniji. Prosle godine sam dolazio za Srbiju na 14 dana poslednje nedelje februara i prve nedelje marta – neki kantoni u Svajcarskoj imaju tada dve nedelje skolskog raspusta. Proverim AVIS, cija sam redovna musterija, 14 dana Fiesta je iznosila jedva nesto preko 70 evra, Focus nesto preko 80. To mi je bilo jako cudno, rekoh da nema neka smicalica, pa proverim na ebookers ili edreams i vidim da AVIS nije jedini koji nudi po tim cenama i da neko manje… Pročitaj više »

Peki

Cek da cujes ovo… Ukoliko pogledas detalje na fakturi videces da mi je naplaceno 20 evra zato sto sam preuzeo vozilo izvan radnog vremena, nesto pre ponoci. U protivnom kostao bi 24 evra 🙂

D_C

To nije ni 3 evra na dan! Ja sam se isprsio za Focusa citavih 4 🙂 Bilo me je blam da pricam koliko kosta da ljudi ne misle da lazem. Neznam koja je racunica u Francuskoj ali ovde za auto kao npr Focus samo osiguranje i godisnji porez ili kako vec hoces da ga nazoves, izlaze manje-vise toliko. Gde je odrzavanje, cena auta itd.

TNT

Šta reći, mi koji živimo ovde očigledno manje znamo o nekim stvarima ovde od vas koji ste napolju… Lično sam samo par puta uzimao rent-a-car, sa nekim kao super-popustima, i dobijao sam cifre od minumum 10-12€ dan i to za mesečno rentiranje. Viša klasa od ovih, ali svejedno.

Peki

TNT sve zavisi od datuma. Bio sam isto tako u Srbiji krajem januara, za nedelju dana sam platio Corsu oko 50 evra. Znas i sam, zakon ponude i potraznje, previse vozila i nigde „turista“, cene su smesne. Racunaj za isti model 3-4 puta vecu cenu u punoj sezoni. Prosle godine negde u maju u Malagi (jug Spanija) iznajmili smo s prijateljima Ford Fiestu za manje od 10 evra na dan, istu takvu nasi prijatelji su u avgustu placali oko 30 evra za dan. Naravno bez onog dopunskog osiguranja (sve je uracunatu i mirno spavas, pokriva svu eventualnu stetu) koje ja… Pročitaj više »

D_C

Do pre 7-8 godina je bila dobra cena kada me 14 dana izadje ispod 300CHF. A zadnjih godina mi se desavalo da i na Kipru auto C segmeta kosta 10-ak evra na dan. Naravno, kao sto kaze Peki, van sezone.
Inace, ovo dopunsko osiguranje koje pokriva svu eventualnu stetu je cisto da se ljudima uzmu pare. Apsolutno nema svrhe. Ima desetak i vise godina kako uzimam auto od rent-a-cara barem jednom, dva puta godisnje, i nikada mi nije trebalo. Ali hajde sada da ne baskuziram.

D_C

‘mi koji živimo ovde očigledno manje znamo o nekim stvarima ovde od vas koji ste napolju’ – cuj, logicno. Zivite tamo, imate auto, sto bi ste znali cenu rent-a-car-a?

Ja zapravo imam Sandero Stepway 0.9TCe od oca penzionera u Srbiji. Ali mi treba 3 sata voznje od aerodroma u BG, odn novim auto-putom nekih 2.5h. Ako letim do Nisa, taksi do kuce mi izadje 50 evra u jednom pravcu tako da mi je sa ovim cenama rentiranja to ipak najprakticnije resenje.

TNT

Sve je tačno što kažeš za nedostatak potrebe – isto kao što sigurno manje znamo i o cenama smeštaja kod nas. Ali, jednom sam bio u situaciji da mi je rent-a-car bio neophodan – za mesec dana sam dobio sa kao 50 % popusta automobil za 12,50 po danu, jer je imao i malo opreme, a skoro pa “go” takav mi je nuđen za 10. Gledajući Pekijeve račun rasle su mi magareće uši…

Balkanboj

Peki, može se naći mnoooogo povoljniji rent u Bgdu, može i sa solarnim depozitom (vrate ti nakon vraćanja auta) i rezervacija kartice, sa dočekom na aerodromu.

Peki

„Solarni depozit“, sta je to? Kazes docek na aeodromu, sampanjac i neke lepotice…. 🙂
Deder napisi nesto opsirnije o tome, iako ne verujem da cu za Srbiju pre lete, tj dok ne prode ta Koriona

Balkanboj

@Peki
Solarni depozit znači pare na sunce, cash, gotovina koju ti vrate kad vratiš auto. (isto kao i solarno plaćanje)
@D_C a i Pekiju, pogrešno sam izgleda pročitao deo l ceni renta, učinilo mi se kao da je ono dnevna cena. Ja nisam uspeo povoljnije od 15e na dan da uzmem auto u Bgdu (Fabia, Clio)… Memorisaću ovaj Pekijev rent.

D_C

ebookers.com je jedno od najprostijih resenja. Nisu jedini, ima slicnih sajtova (npr eDreams) ali su rezultati manje slicni isti.

D_C

Moze jeftinije od 3-4 evra po danu? Pa koliko i sta dobijes za te novce?

Jednom, mislim da ima barem 12 godina, moja sestra i zet nasli puno jeftiniji rent-a-car. Na surcinskom aerodromu ih sacekao Kec. Nisu mogla jedna vrata lepo da se zatvore. Tada smo se smejali ali mi je bio nauk da uzimam samo od renomiranih agencija, mada ne mora da bude pravilo. Nemoj da me shvatis pogresno, siguran sam da vise nema keceva i jugica 🙂

don

Čuj, umjesto 3 vijesti dnevno o BMW-u (minimum) , sajt je mogao poprimitiboje italijanske zastave i tekstove o italijanskim automobilima (malo da dušu odmorimo ) u znak podrške Italiji.

TNT

Trebalo bi, mada iskren da budem meni lično od vesti o Koroni, problemima sa poslom… ovaj portal nekako više dođe za odmor mozga, kao da sam otišao u paralelni univerzum u kome tih problema nema.

орангутан

@редакција, @ коментатори резиденти, предлог за одмор мозга, а да има копчу са стварношћу: изаберите ауто за судњи дан/ зомби апокалипсу, уз обавезно образложење

Balkanboj

Saglasan za tekst o italijanskim automobilima.

Dikh tu kava

„S moje strane sve sam učinio da me ovaj virus zakači (ironija)“
Skoro sve, da nije slike No. 3. Kobaje, prebranac, kiseli kupus i aleva, upgrade-ovana verzija Tamiflu. Ne vidim da je Covid imao ikakve šanse..

moron

„zdravlje na usta ulazi“

Peki

Zaboravio si na dva limuna koje iscedim svako jutro, plus 2-3 cesnja belog luka i Propolis kapi. Sto se tice prebranca, tek informacije radi ako neko „zaluta“ u NS, radi se o restoranu Spajza, koji je nekakvo istureno odeljenje ne znam kog salasa. Nalazi se na Ribljoj pijaci, odlicna klopa, domaca, za male pare, valjda 450 dinara bilo koja porcija. Inace zaista sam pretrnuo kada sam kasnije ukapirao da je taj moj drugar bio u Milanu na sajmu, a ja otisao po njega uvece na aeodrom. Rukovanje, isti auto, nikakva zastita… No dobro od tada je proslo vise od mesec… Pročitaj više »

D_C

Zapamticu Spajz na Ribljoj pijaci ako me put nanese nekad u Novi Sad.
Drzi se Peki, ne daj se!!! Nadam se da je neka alergija, pocelo im vreme. Mene sahranise.

Dikh tu kava

A može da se umemoriše i picerija Ćao, svojevremeno sam često jeo opasno dobru cepkanu dimljenu kolenicu u testu pa u sosu, sjajno.. Leti svrati i do Gusana, dosta je dobra atmosfera. I naravno, ako se popije, ništa osim taxija, u odnosu na BGD nerazumno je (bio) jeftin. Ja sam dve godine živeo u NS, i nikad kola nisam palio, isključivo taxi..

moron

„plus 2-3 cesnja belog luka“

Ako me i ne ubije ovaj virus, mislim da će me „ubiti“ dete sa belim lukom koji onoliko jede … U uslovima ovog pandemijskog kućnog pritvora, teško je to za izdržati … Osim da se pridružiš 🙂

don

Bolje luk nego grah!

Puljo

Ćerka je vrh!

Peki

Lepa na tatu, pametna na mamu… :-))) Otporna na Korona virus, prica srpski i francuski, za sada NE trazi momka za udaju hehehehehe

Yankee

Kolega, zaboravio si najbitniji deo – koji auto voli?

Peki

Ah, ko i sve zenska, Mercedes Classa A i sve s potpisom AMG….

Don

sto onda ide u novi sad,trazi momka za zenidbu…:D danas se cure zene a momci udaju..naopako vrijeme.
peki, jel ima dovoljno papira za printat i boje?

Peki

Kao sto rekoh, odosmo da na „dupe vidi put“. Nocni zivot je dinamicniji u NS i BG nego u Parizu. Tako je barem bilo pre ovih sranja…
Papira imam ne i mastila za stampac, sva sreca i to su predvideli „ausvajs“ se moze rucno napisati i na kraju potpisati.

Sasa

Usli smo deveti mesec a korona virus je jos tu, da iznajmim privatni let avionom preko Royal Charter Service-a, automobil u UniRentu-u, Menadzer rent a Car-u, MMS Auto gde da otputujem kad nam nedaju.