1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Ford Mustang kao T5
Zanimljivost dana: Ford Mustang kao T5

Zanimljivost dana: Ford Mustang kao T5

454
4
Podelite sa prijateljima:

Mnogi mediji su najavili dolazak Forda Mustanga u Evropu 2015. godine kao prvi zvanični pokušaj da se ovaj legendarni američki automobil prodaje i na Starom kontinentu, ali to ipak nije istina. Sredinom 1960-ih godina Mustang je debitovao u Evropi i to pod potpuno drugačijim imenom – T5.

Mustang je debitovao na domaćem tržištu u aprilu 1964. godine i u prvih 18 meseci privukao preko milion kupaca. Ford je zatim odlučio da proširi ponudu i u Evropi, ali se našao pred velikim problemom. Naime, početkom 1950-ih godina nemačka firma Krupp je zaštitila ime “Mustang“ i koristila ga na jednom od svojih kamiona. Nemci su tražili samo 10.000 dolara za ime, ali je Ford odbio i nazvao automobil T5. Ova oznaka nije imala neko posebno značenje i preuzeta je sa kodnog imena Mustanga dok je još bio u razvoju početkom 1960-ih godina.

Krupp Mustang

Nepoznato je koliko Mustanga je uveženo u Evropu, ali je broj bio jako mali i većina primeraka su ustvari bila privatni uvoz (gde je bilo dozvoljeno koristiti Mustang ime). Kruppova zaštita imena je istekla u decembru 1979. godine i tek tada je američki proizvođač vozila “penzionisao“ T5 oznaku.

Zoran Tomasović

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mick Doohan

Bravo, bravo, bravo. Ja ovo nisam znao. Zorane Tomasoviću, svaka čast.

Yankee

Zahvaljujem. 🙂

moron

Mada mu je „energetska efikasnost“ na nivou „duplo golo“, onaj mustang sa prve slike mi je ostao večiti san …

Boban

Meni onaj jos stariji, originalni iz ’66te, ne fastback.