1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda CX-5 se prolepšala i ponovila
Mazda CX-5 se prolepšala i ponovila
9

Mazda CX-5 se prolepšala i ponovila

940
9
Podelite sa prijateljima:

Tokom prethodnih pet godina proizvodnje, druga generacija krosovera srednje veličine, Mazde CX-5 izvršeno je višekratno zatezanje bora, ali je spoljašni izgled japanskog lepotana delovao i bio skoro pa potpuno netaknut. Sada je kucnuo čas da se i to promeni.

Dok se inženjeri preznojavaju, uostalom kao uvek kada se stvara nešto krupno, radom na novoj generaciji krosovera CX-5, pred nama je restilizovana verzija još uvek aktuelnog pokolenja.

S leva na desno – pre i posle modernizacije

Promene su na prvi pogled zaista skromne, ali je ipak „petica“ dobila nove svetlosne grupacije na nosu vozila, gde vidimo imitaciju dve ovalne sekcije. Druge su i zadnje signalne grupe, a pride su preoblikovani i branici. Dodajmo da je CX-5 sada uskraćen za crne umetke koje smo ranije imali na prednjem delu, zbog čega je sada poprimio čistiji izgled, s te strane promatran.

Masku hladnjaka krase ćelije koje su po gabaritima veće od onih ranije, dok je program adaptivne rasvete farova unapređen. Katalog ovog modela je proširen verzijom GT Sport. Po prvi put su svi dodaci na karoseriji ofarbani u istu boju, baš u ovom izdanju, dok su oni ranije bili izvedeni u crnoj ili pak sivoj nijansi.

Nekoliko rečenica upotrebismo da opišemo promene na spoljašnosti, dok za putničku kabinu možemo jednostavno reći da je modernizaciju prošla neizmenjeno. Ipak, novo je to što je u središnjem delu centralne konzole ugrađen punjač koji bežičnim putem napaja bateriju pametnog telefona, dok su dodati i neke nove modne linije u enterijeru, a koje uključuju i kontrastni dekor.

Multimedijalni sistem s vozačem „komunicira“ preko širokougaonog monitora koji po dijagonali nudi 10,25 inča, što smo premijerno na Mazdi videli još prošle godine, iako to nije deo ponude na svim tržištima. S pojavom ovog displeja, isparila je mogućnost naručivanja CD plejera.

Opet prelazimo na segment gde je bilo ažuriranja. Pričamo o šasiji gde su postavljeni čvršći podokvir i novi elastični elementi sistema oslanjanja, što sve zajedno doprinosi boljim voznim osobinama, uz istovremeno smanjenje nivoa buke i neželjenih vibracija.

Umesto samo jednog režima dinamične vožnje, koji se tipski naziva Sport, dobili smo i proširen sistem Mi-Drive kojim je proširena ponuda izbora različitih parametara vožnje, gde je uključen i modalitet „off-road“, ali logično, samo u verzijama kod kojih sva četiri točka igraju pogonsku rolu.

Idemo sada na sistem integralnog pogona. Mazda je usvojila „krosoversku strategiju“ na američkom tržištu, što je novina i što predviđa da će svi modeli iz palete CX, počev od 2022. godine, biti nuđeni isključivo sa pogonom 4×4. Prvi model koji će biti promoter takve politike biće baš osvežena Mazda CX-5.

Međutim, na ostalim tržištima koja su važna za Mazdu, nudiće se i modifikacije koje računaju samo na prednju osovinu kao pogonsku. Znamo da ima tržišta koja ne pridaju veliki značaj integralnom pogonu, a jedno od takvih je i najveće svetsko, to jest kinesko.

Paleta pogonskih sklopova je ostala ista. Dakle, zavisno od tržišta, Mazda CX-5 može biti pogonjena atmosferskim motorima zapremine 2.0 litre (150 ili 165 konjskih snaga) kao i 2.5 litre uz isporuku 190 ili 194 „konja“. Tu je turbobenzinac s 2,5 litara i 230 „grla“, kao i turbodizeli s 2,2 litra i vatrenom moći od 150 do 184 konjskih snaga.

U svim varijantama je dostupan ručni i automatski menjač.

Već smo pominjali američko tržište, a ono će upravo biti i prvo za osveženu Mazdu CX-5. Prodaja tamo kreće tokom zime, a potom krosover iz Hirošime stiže i u Evropu. Čekaćemo duže i tek ćemo videti koliko će da košta.

AutoRepublika

(940)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Od sve veliko serijske ponude japanskih SUV-ića Mazda mi je jedina privlačna kako iznutra tako i spolja.
Premijum.

moron

Meni ubedljivo najlepša u tom segmentu.

Hercegovac

Mazda CX-5 i Alfa Stelvio vjerovatno dva najljepsa srednja SUV-a na trzistu. Kod Mazde se nisu bas pokazali dizel agregati i imala je ranije problem sa truljenjem lima. Nadam se da su unaprijedili zastitu karoserije i povecali pouzdanost, mada je zahvaljujuci benzincima uz Tojotu uzivala visok rejting. Dijelovi nisu jeftini, servisna mreza skromna, ali ako dodamo da Mazdu prave kao vozacki automobil sa racionalnom cijenom, uz ovakav dizajn CX-5 je uzivanje voziti.

Lazar

Pre 2 meseca kupio sam 2.5 turbo model 2021. oprema Carbon Edition , samo prednja vuča. Do sada sam prešao cca 3.000 Km , korisitm premium benzin i sa njim ovaj motor ima 250KS i 420Nm obrtnog momenta. Ide jako dobro , mada je šesto stepeni automatik malo tromijeg karaktera i treba znati kako da se pomoću položaja papučice gasa dobije onaj osećaj da auto kida. Sedišta , naročito prednja , su malo manja , posebno sedalni deo . . . trebalo je da samo malo duži i sve bi bilo OK. Mesta ima dovoljno , prtljažnik ja odličan. Buka… Pročitaj više »

Hercegovac

Cestitam i dobro da vas sluzi. U USA se preferiraju benzinski agregati i Mazda sa tim agregatom je pouzdanija, dok je kod nas uvijek pozeljnije vidjeti dizela. Pored fenomenalnog dizajna ona ima pohvalnu voznu dinamiku sa srednjeg SUV-a i dosta precizan upravljac tako je da uzivanje voziti. Jednostavna i elegantna sa materijalima u unutrasnjosti koji su na granici premijuma i sve to za mnogo manju cijenu od GLC, X3, Q3 ili u USA cijenjenog Lexus NX-a. Jos da se pokaze pouzdana kao i sestrinska kompanija iz Japana onda je pun pogodak ulozeno-dobijeno.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Hercegovac
moron

Taj novi 2,5T je veoma hvaljen na svim testovima.

A, šta je (u vožnji) „problem“ oko tog AT6 menjača ?

Iznogud

Bagatela su cijene u USA. Još da Mazda otkrije sjedalne ekstenzije gdje bi joj kraj bio 🙂 razvijanje novog mjenjača zahtjeva pare tako da nećeš dočekati bolje od tog at6 jer dildo dolazi.

Kittitelj

Mi u Nisu bismo rekli „poDnovila“ i dodavanjem jednom slova objasnili detaljno celu situaciju i otklonili sumnju da li se nesto ponavlja ili je obnovljeno. U svakom slucaju, po meni, jedan od najlepsih u klasi, zato se donekle i slazem da nije bilo potrebe za vecim izmenama (vizuelnim).

Mile

Uzeo novu cx5 Homura verziju 2.0 at awd presao skoro 5000km. Motor malo tromiji za ovu masu ali nije los porodicni je auto tako da meni zadovoljava potrebe, potrosnja od 8-8.5 do sad. Ja sam sa sedistima zadovoljan meni ne deluju tanka i kratka, gepek odlican, muldimedija onako nije losa lepa rezolucija, velicina ekrana i kamere odlicne. Po meni mana sto nema wifi i sto nema internet tj neku gsm karticu vec u sebi za EU trziste. Ova nova dosta je slicna ali lepa dobro su je uklopili i dovoljno promenili. Nadam se da su modovi voznje bolji od samog… Pročitaj više »