1. Home
  2. Sajmovi
  3. Guangzhou Motor Show 2017. – Pregled dešavanja
Guangzhou Motor Show 2017. – Pregled dešavanja
2

Guangzhou Motor Show 2017. – Pregled dešavanja

253
2
Podelite sa prijateljima:

Svake godine se u Narodnoj Republici Kini održi 26 sajamskih manifestacija, od kojih su najznačajnije one u Pekingu i Šangaju, svakog proleća. Odmah iza njih, među najposećenijima nalazi se i smotra koja se dešava u velikom gradu Gvangžuu.

Dakle, događaj koji je upravo u toku je, po obimu impresivan: 10 sajamskih hala je okupirano od strane posetilaca i izlagača. Specifičnost u odnosu na ostale događaje ovog tipa se odnosi na veoma jasnu podelu između izlagača sa zapada i onih lokalnih. Pored toga, apsolutno svi najveći proizvođači automobila su prisutni na ovoj smotri.

Kineski proizvođači automobila nikada nisu uspeli da rasplamsaju maštu publike, niti da pobegnu od imidža kradljivaca dizajna. Međutim, izgleda da se stvari i na ovom polju, polako menjaju. Sve više je modela iz Kine koji su planirani za plasman u Evropi, a primer je i najveći proizvođač SUV modela Great Wall u pokušaju da sa modelom Wey ostvari zapažene rezultate na našem kontinentu. GAC, sa sedištem baš u gradu Gvangžu, planira otvaranje dizajnerskog centra u Kaliforniji, sa težnjom lansiranja brenda Trumpchi na američkom tržištu. Ovaj proizvođač tvrdi da proizvodi najskuplje automobile koji se mogu nazvati originalnim kineskim proizvodima.

Bilo kako bilo, jaki brendovi su neophodni kako bi tržišni uspeh bio ostvaren, a Kinezi su izgleda svesni te činjenice. Otvoreni su za razgovor, veoma perceptivni i otvoreni da uče od etabliranih proizvođača sa zapada. Kada se pogleda napredak koji su kineski proizvođači ostvarili u prethodnih pet godina, posebno na temu podizanja kvaliteta i dizajnerskih rešenja, čovek ne može da se ne zapita, šta će se dešavati u narednom petogodišnjem periodu, posebno imajući u vidu koliko je evropskih stručnjaka radno angažovano u kineskoj automobilskoj industriji današnjice.

Ako izuzmemo salon u Ženevi, a sudeći i po ogromnom interesovanju kineskih i svetskih medija, nijedna svetska automobilska smotra ovog tipa, ne privlači više globalne pažnje od ovogodišnjeg skupa u Gvangžuu. Dalji značaj i uticaj dešavanja u jednom od najvećih kineskih gradova će, u budućnosti, samo rasti. Predstavljamo vam neke od najznačajnih modela izloženih na sajmu:

Jaguar XEL

Značaj verzije modela Jaguar XE, sa produženim međuosovinskim rastojanjem, ne treba potcenjivati, posebno ne, na kineskom tržištu. Prema obelodanjenim rezultatima koji se odnose na poslovanje kompanije JLR u poslednjem kvartalu, prodajni rezultati XE modela od 11.176 komada, značajno nadmašuju prodatih 7.963 automobila sa XF oznakama. Međutim, kada se sagledaju rezultati koji se odnose na dosadašnji tok godine, XF je za 15% prodavaniji model. Razlog za ovakav epilog u prodajnim brojkama, treba tražiti upravo u prodaji modela XF sa produženim razmakom između osovina, proizvedenog i ponuđenog ekskluzivno u Kini. Očekivanja od “uvećane” XE verzije su još veća, jer je segment ponude kome pripada XE, generalno, značajniji po potencijalu od onog kome pripada XF.

Borgward BX7 TS

Borgward BX7 TS, o čijem skorom nastupu na evropskom tržištu smo već pisali, je luksuznija verzija velikog SUV modela BX7 SUV. Kao što je poznato, iz pedesestih godina prošlog veka, poznati nemački brend koji se nalazi u vlasništvu kineske kompanije, doživljava svoju renesansu, a prva dva modela u ponudi su: BX5 i BX7. Očekivana prodajna cena za najluksuzniji i najveći Borgward model, na nemačkom tržištu će iznositi oko 44.000 evra.

Landwind X7

Najpoznatiji svetski model koji se često navodi kao primer brutalne krađe dizajna, Landwind X7, vraća se na ovu manifestaciju posle tri godine, sa novim izgledom. Sada se distancira od žrtve kopiranja dizajna, prelepog Range Rover Evoquea (koji smo testirali u kabriolet verziji). Ipak, gledajući profil i proporcije novog modela, jasno je odakle je potekla “kreativna inspiracija” za izloženi automobil.

Haval H4

Great Wall Motors je vlasnik Haval Brenda, koji proizvodi dva najprodavanija SUV modela na matičnom tržištu. Prvi od njih, kompaktni, 4,1 metara dug model H2, kao i veći, 4,6 metara dugačak model H6. Sada je popunjena praznina između ova dva modela, predstavljanjem H4, čija prodaja u Kini kreće tokom prvog kvartala naredne godine. Sportska verzija sa oznakama H4c je takođe predstavljena publici na ovoj manifestaciji.

GAC iSpace concept

Guangzhou Automobile Group (GAC) je prikazala svoj konceptni automobil sa primesama tehnologije autonomne vožnje. iSpace concept, jedan je od malobrojnih originalnih izloženih konceptnih vozila, a značajan je koliko i sve što je nastalo u saradnji sa kompanijama poput Google, Apple i Facebook. Pogađate, u pitanju je partnerstvo između pobrojanih kompanija, proizvođača i kineskog tehnološkog diva, kompanije Tencent, vredne čak 336 milijardi britanskih funti. Ona ujedno predstavlja i kompaniju sa najvećom tržišnom vrednošću u celoj Aziji.  Tencent poseduje vlasnička prava nad aplikacijom WeChat, a nedavno je investirao i u Snapchat.

Volkswagen T-Rocstar

Kina predstavlja najveće pojedinačno tržište po značaju za Volkswagen grupu. Tokom prethodnog meseca, kinesko tržište je apsorbovalo devet puta više VW automobila od nemačkog. Prilično impresivno, zar ne? Posebno mesto u prodaji zauzimaju SUV modeli, a najnoviji hit VW grupe iz ovog segmenta T-Roc se proizvodi baš u Kini, i to za potrebe podmirivanja tražnje na lokalnom tržištu. T-Roc je inspirisan konceptnim modelom T-Rocstar, izloženom na ovoj smotri. Do 2025. godine, Volkswagen planira da lansira više od 30 SUV i električnih vozila, za kinesko tržište. Upravo ova dva segmenta ponude, nemački proizvođač doživljava ključnim u pogledu daljeg rasta kompanije.

MG 6

Brend MG se takođe nalazi u kineskom vlasništvu. Na sajmu se predstavio drugom generacijom sedana 6. Proizvođač obećava više značajnih unapređenja u odnosu na odlazeći model, predstavljen i na britanskom tržištu pre par godina. Dizajn eksterijera i unutrašnjosti vozila se ocenjuje kao značajan iskorak u odnosu na prethodnika. Tehnološka rešenja koja su primenjena su, takođe, naprednija, a očekuje se i lansiranje plug-in hibridne verzije. Za ovu namenu, planiran je trocilindarski, jednolitarski agregat. Verzija za britansko tržište je najavljena za proleće, dok bi prodaja krenula za godinu dana.

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sub-Zero

Kako GAC ako je Guangzhou Automobile Group… onda je GAG

Zvezdan