1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota će do 2023. ponuditi dva „SUS – vodonična kompleksaša“
Toyota će do 2023. ponuditi dva „SUS – vodonična kompleksaša“

Toyota će do 2023. ponuditi dva „SUS – vodonična kompleksaša“

628
9
Podelite sa prijateljima:

Oni koji željno iščekuju vesti iz Toyote na temu motora s unutrašnjim sagorevanjem prilagođenih sagorevanju vodonika, upravo dobijaju svoju dozu sreće. Naime, japanski proizvođač će do 2023. godine lansirati dva vodonična četvorotočkaša i oni će biti deo ponude asortimana osnovnih modela, to jest Corolle i Priusa.

Toyota, kao kompanija koja je bila pionir elektrifikacije zahvaljujući Priusu je izgubila momentum u tom procesu i od perjanice elektromobilnosti se iskristalisala kao jedan od kočničara. Istina je da japanska marka ni dan-danas nema niti jedan baterijski model na tržištu koje će do 2035. godine prestati da bude snabdevano automobilima koje pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem. Koncept koji je Toyota prikazala, krosover bZ4X će u serijskoj formi debitovati kao elektromobil tek sledeće godine, i to pojašnjava zašto se Japanci trude da što je moguće više produže životni vek motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Ostajući u istom kontekstu, nema iznenađenja ni u tome što Toyota nastavlja da igra igru naftnog lobija i najavljuje promociju novih modela koji kao energent koriste vodonik, ali i pogonski sklop koji uključuje SUS motor. U pitanju nisu električni automobili, kao što su to oni s vodoničnim gorivnim ćelijama (poput Miraija na primer), već oni koji sagorevaju vodonik na veoma slian način onom koji je viđen kod termalnih motora. U budućnosti ćemo videti Corollu i Prius koji će se oslanjati na vodonik kao energent, kod motora s unutrašnjim sagorevanjem, kao i kod hibridnog pogonskog sklopa.

Već smo objasnili zašto vodonik nema šanse kao pogonsko gorivo u automobilskoj industriji, i tim povodom pobrojali sve relevantne činjenice, Ukratko ćemo ponoviti osnovne razloge: automobili iz FCEV segmenta su drastično skuplji od onih iz kategorije BEV; vodonični pogonski sklopi su značajno kompleksniji (što je poslužilo i kao naslovni motiv ovog članka); vodonični pogonski sklopovi su veoma neefikasni pa gubici energije često premašuju 50% (kod BEV segmenta su do 20%); transport i distribucija vodonika su ekstremno kompleksni; i verovatno najvažniji jeste taj što je proizvodnja vodonika energetski veoma zahtevna, pa tako koristi od dobijanja određene količine vodonika nisu dovoljno velike da naknade same troškove proizvodnje, a da ne govorimo o ostalom (troškovi distribucije, transporta…).

Listi razloga koje smo predstavili možemo dodati i to sagorevanje vodonika nije potpuno čisto, pošto je glavni sastojak vazduha upravo azot, pa se korišćenjem vodonika u SUS motoru, kao rezultat dobija isparenje zloglasnih azotnih-oksida. Pride, iako je najrasprostranjeniji hemijski element u prirodi, iz nekog razloga se proizvodi ekstrakcijom metana, na koji način se opet generišu štetne emisije, uz ogroman utrošak električne energije.

Izvorna Toyota Prius, kao prvi serijski hibridni automobil je predstavljena krajem prošlog veka a do prvih kupaca je stigla 1997. godine, da bi danas isti model bio ponuđen u više izdanj, počev od običnog hibrida pa do dopunjivog. Za sledeću generaciju ovog modela, čija se promocija očekuje tokom zime, Toyota će ponuditi i vodonični pogonski sklop, što će biti po prvi put da neko kombinuje dve tehnologije: vodoničnu i hibridnu.

O planovima Toyote s vodoničnim SUS pogonskim sklopovima smo pisali i ranije, pa je tako bilo reči i o učešću vodonikom pokretane Corolle na trci izdržljivosti u Japanu, a koja traje 24 časa. Sada su industrijski izvori potvrdili da Azijati planiraju ponudu serijskog modela ovog tipa, i to počev od 2023. godine. Jasno, neće biti vodoničnih gorivnih ćelija, već će se vodonik sagorevati u termalnom motoru.

Toyota je 2019. godine pojasnila zašto favorizuje hibridnu u odnosu na baterijsku tehnologiju, pozivajući se na „činjenicu“ da hibridna vozila uzrokuju bolje ekološke efekte od baterijskih. Zato su Japanci planirali da proizvode manje od 30 hiljada električnih automobila i više od 1,5 miliona hibridnih.

Na kraju, teško je ne podsetiti na sudbine Kodaka i Nokije koji su takođe ignorisali tržišne trendove uzdajući se u svoju veličinu i dominantnu poziciju na tržištu. Bez obzira na budućnost vodonika, čini se da je Toyota ušla u tu istu spiralu tuge.

AutoRepublika

(628)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Memo SSD

Tokio, vrijeme za ručak… G.Tojoda lista izvještaje o prodaji za prvih 8 mijeseci, koji bijahu jako očajni. Gledao je snimke automobila-prototipova na KODAK aparatu , kad mu na smart telefonu marke NOKIA iskoči vijest sa proročkog sajta Autorepublika. Žvaćući ukusan zalogaj,punih usta, krenu da čita članak te se od uzbuđenja silno zagrcnu… Lupi šakom od sto i reče : dovedite mi ljude sa ovog sajta. Pa oni sve znaju, otmite im kristalnu kuglu i vratite je baba Vangi!!! Svi njihovi proročni tekstovi su se obistinili …. Ovo je naš kraj zar ne vidite!!! Zakašlja se još jednom, rukama se uhvati… Pročitaj više »

Chinesium

Jedino sto Toyota ide nikad bolje, tako da nista od lupanja rukom o sto. No trziste se brzo menja. Ovakvi elektricni automobili nisu dobro resenje, barem ne jos uvek, i dobro je da neko veliki radi i na alternativama.

Cuore sportivo

Sto se tiče vodonika, nemate pojma, nadogradite svoje znanje.

S mile

Gledao sam dokumentarac o propasti Nokie, problem opustenosti menadzmenta, ziveli luksuzno. Ali Toyota, tu mi se ne uklapa, voleo bih da procitam njihove razloge za verovanje u prednosti vodonika kao gorivo.

S mile

Znam za clanak. Nece biti prvi put da covecanstvo izabere laksi,od pravog puta. Mozda se EV pokaze kao lakse, a vodonik kao pravo pogonsko gorivo.

s mile

sveža vest

Toyota će uložiti 14 milijardi dolara u razvoj baterija za električne automobile

nije Toyota Nokia, nije uspavana, samo.. kasni…

Hercegovac

Ko doceka svjedocice kako ce se po gasenju motora na benzin i dizel okoncati borba dva koncepta baterijaka ili vodonicna vozila u buducnosti. Ali stvarno je cudno da jedna tako velika kompanija kao sto je Tojota ne ulazu u BEV. Sta oni vide, sta naslucuju…ko zna.