1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda proizvela 15 miliona vozila pod Volkswagenom
Škoda proizvela 15 miliona vozila pod Volkswagenom
0

Škoda proizvela 15 miliona vozila pod Volkswagenom

264
0
Podelite sa prijateljima:

Sada već pomalo davne 1991. godine, posrnulu Škodu je spasila Volkswagen grupa, ali je tek 2000. češka kompanija u potpunosti pripala nemačkom konglomeratu.

S početka devedesetih, Škoda je imala samo dva modela – Favorit i Forman, koji su se 1991. prodali u 172.074 primerka. Prvi model koji je napravljen uz pomoć Volkswagena je bila Felicia, unapređena verzija Favorita.

Prva generacija Octavije je svetlost dana ugledala 1996. koristeći mehaničku platformu VW Golfa IV. To je zapravo bio prvi model marke razivjen od početka, kod kojeg je iskorišćen inženjering Volkswagena.

Do danas, Octavia je daleko najprodavaniji model, sa totalom isporuka od 5,6 miliona. Na drugom mestu dolazi Fabia sa 4 miliona jedinica, pa zatim ugašena Felicia sa 1,4 miliona. Perjanica, Superb, prodat je u 1,02 miliona primeraka.

Ne samo da je portfolio marke proširen na spomenute modele, već su u gamu ušli i krosoveri Kodiaq i Karoq, a broj fabrika je od tri 1991. porastao na 15 trenutno. Škoda takođe proizvodi i mali Citigo i Rapid/Rapid Spaceback, koji se pozicionirao ispod Octavije kao niskobudžetniji model.

Škoda je pod Volkswagenovom kapom isporučila 15 miliona vozila, i ukoliko bi se svi poređali, napravila bi se kolona dugačka  66.200 kilometara. Prošle godine je isporučen 1,1 miliona automobila u stotinak zemalja a prognoze nagoveštavaju da će 2017. biti još bolja zahvaljujući novim krosoverima.

Škodin portfolio će se u bliskoj budućnosti proširiti na pet električnih modela (sredinom naredne dekade). U međuvremenu, nekoliko „plug-in“ hibrida, baziranih na postojećim modelima će biti dodano.

 

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments