1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. JLR patentirao aktivne aerodinamičke dodatke (galerija)
JLR patentirao aktivne aerodinamičke dodatke (galerija)
0

JLR patentirao aktivne aerodinamičke dodatke (galerija)

381
0
Podelite sa prijateljima:

Buduća vozila Jaguar Land Rovera bi mogla da budu značajno aerodinamičnija, jer novi patent prikazuje plan kompanije da se kroz čitav niz trikova za bočno preusmeravanje vazduha poboljša „probijanje“ kroz vazduh. Sa svim komponentama na mestu, karoseriju će karakterisati bolji otpor vazduha, što će neminovno doprineti boljoj efikasnosti.

JLR svoje „kečeve iz rukava“ započinje prednjim uglovima vozila gde bi odbojnik posedovao aktivirajuća krilca. Kada nisu u upotrebi, kreste bi bile u ravni sa karoserijom vozila, ali bi se izvlačile da bi „čistile“ vazdušno strujanje ispred prednjih točkova. Takođe, elementi bi mogli da se rotiraju u cilju finog podešavanja aerodinamike.

Kada je reč o donjem delu bokova, patent opisuje aktivne pragove, koji mogu da se izvlače. Ove komponente bi poboljšavale tok vazduha iza prednjih točkova, a takođe bi mogle da usmeravaju vazduh unutra ka zadnjem difuzoru, ukoliko on postoji, naravno. Pored toga, pragovi bi bili dovoljne čvrstine da posluže kao stepenik za lakši ulazak i izlazak iz vozila. JLR takođe opisuje dva metoda kanalisanja vazduha na zadnjem delu vozila. Prvo, D stub može da bude delimično šupalj, sa krilcima unutra. Patent kaže da ovi elementi mogu biti fiksni ili podešavajući. Oni bi usmeravali vazduh prema unutra i „promeniti efektivan oblik zadnjeg dela vozila radi postizanja „efekta repa broda“. To bi takođe redukovalo aerodinamički otpor.

To nije sve, jer JLR nastoji da doda još jedan komplet aktivnih krilaca, sličnih onima napred. Kao jedinice u D stubu, one bi preusmeravale vazduh prema unutra.

Britanski proizivođač je podneo patent 5. avgusta 2015., ali je dokumentacija objavljena tek 10. avgusta 2017. Po JLR-u, ova aerodinamička ispomoć bi mogla da radi u kombinaciji ili bi samo jedna mogla biti primenjena na vozilo. Moguće je da ćemo ove novotarije uskoro videti i na serijskim automobilima kompanije.

Izvor: United States Patent and Trademark Office

 

(381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments