1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Prvenac Valterija Botasa – pol pozicija za VN Bahreina
Prvenac Valterija Botasa – pol pozicija za VN Bahreina
0

Prvenac Valterija Botasa – pol pozicija za VN Bahreina

99
0
Podelite sa prijateljima:

Valteri Botas je iznenadio Luisa Hamiltona osvojivši prvu pol poziciju u karijeri.

Finac je u Bahreinu za 0,023 sekunde na kraju bio brži od timskog kolege iz Mercedesa. Sebastijan Fetel iz Ferrarija će startovati sa trećeg mesta, što znači da je ovo prvi Mercedesov start iz prvog reda  oba bolida ove sezone. Danijel Rikijardo iz Red Bulla je bio peti, ispred Kimija Raikonena iz Ferrarija.

Ono što je indikativno je da je Mercedes bio gotovo pola sekunde brži od Ferrarija, što je najveća razlika u ovoj sezoni. Međutim, dotična margina ne mora da znači da će tako biti i u trci jer su „srebrne strele“ raspolagale s dodatnom snagom zbog posebnog režima motora, a Hamilton očekuje da će Ferrari imati prednost u ponašanju guma na visokoj temperaturi.

Što se Botasa tiče, njemu je ovako nešto bilo preko potrebno, jer do sada zaostajao za Hamiltonom po dva, tri deseta dela sekunde.

Britanac je bio najbrži u prve dve sesije i u prvom brzom krugu u Q3. Međutim, platio je na kraju cenu zbog nešto sporijeg srednjeg sektora, gde je izgubio dve desetinke, a zatim napravio grešku u poslednjoj krivini.

Finac je bio impresivan. Možda je i iznenadio s obzirom na mlako izdanje u Kini, kada se okrenuo iza bezbednosnog automobila i na kraju završio kao šesti.

On je bio brži od Hamiltona u prva dva sektora u prvom krugu, dok je aktuelni vicešampion bio sjajan u trećem sektoru gde je sve nadoknadio. Međutim u finalnom krugu, Botas je dodatno „nagazio“ u druga dva sektora, što mu je i donelo prednost.

Botas, koji je prvu početnu startnu poziciju osvojio na svojoj 82. Velikoj nagradi je rekao: „Zaista sam srećan. Prva pol pozicija. Bilo mi je potrebno par trka, ali sada je tu i nadam se da će ih biti još.

Želim da se zahvalim timu, obojica startujemo iz prvog reda. Zaista smo fokusirani na večernje uslove. Ovo nije laka staza, tehnički je zahtevna. Lako je zablokirati točkove i promašiti teme krivine.“

S druge strane, Hamilton se osvrnuo: „Iskrene čestitke za Valterija. Vredno je radio. Danas je bio brži i zaista svaka čast.

Prvi krug je bio dobar. Bilo je tesno. Izgubio sam nešto vremena u prvom sektoru. Drugi krug nije bio tako dobar. Ipak, bila je dobra borba. Kvalifikacije i treba da budu takve. Generalno sam zadovoljan urađenim poslom.“

Izjavu je dao i Sebastijan Fetel: „Generalno sam veoma zadovoljan svime. Imali smo nekih problema u petak u smislu balansa. Q2 je bio tesan, samo 0,05 sekundi razlike. Bio sam veoma zadovoljan prvim krugom ali i razočaran jer je 0,4 sekunde bila veća razlika nego što sam očekivao. Poslednji krug sam pokušao više da forsiram ali se nije isplatilo.“

Rikijardo je profitirao na lošem izdanju Kimija Raikonena, koji se mučio sa podupravljanjem, tako da će startovati iz drugog reda. Australijanac je bio bolji od timskog kolege Ferštapena, što mu sigurno još više znači (prvi put ove sezone). Maks će startovati sa šestog mesta, a za svoj (loš) plasman je okrivio Felipea Masu iz Williamsa koji ga je navodno blokirao.

Masa je bio osmi, iza Nika Hulkenberga iz iznenađujuće dobrog Renaulta. Prvih deset su zaokružili Roman Grožan (Haas) i Džolion Palmer (Renault).

VN Bahreina 2017. Kvalifikacije:

1. Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes 1m 28.769s
2. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes 1m 28.792s
3. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari 1m 29.247s
4. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG 1m 29.545s
5. Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari 1m 29.567s

6. Max Verstappen NED Red Bull – TAG 1m 29.687s
7. Nico Hulkenberg GER Renault – Renault 1m 29.842s
8. Felipe Massa BRA Williams – Mercedes 1m 30.074s
9. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari 1m 30.763s
10. Jolyon Palmer GBR Renault – Renault 1m 31.074s

11. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault 1m 30.923s
12. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes 1m 31.168s
13. Pascal Wehrlein GER Sauber – Ferrari 1m 31.414s
14. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes 1m 31.874s
15. Fernando Alonso ESP McLaren-Honda No Time

16. Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault 1m 32.118s
17. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda 1m 32.313s
18. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes 1m 32.318s
19. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari 1m 32.543s
20. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari 1m 32.900s

 

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments