1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton šampion sa krugom zaostatka
Hamilton šampion sa krugom zaostatka
0

Hamilton šampion sa krugom zaostatka

118
0
Podelite sa prijateljima:

Maks Ferštapen je na dominantan način trijumfovao na VN Meksika nakon sjajnog manevra preticanja na samom početku trke. Ovo je njegova treća pobeda u Formuli 1. Luis Hamilton je novi šampion, mada ga je Holanđanin obišao za čitav krug.

Kontakt između rivala za titulu, Hamiltona i Fetela, naterao je obojicu na nepredviđen odlazak u boks, što je za posledicu imalo da su trku proveli u probijanju kroz poredak. Na kraju, Hamilton je završio na devetom mestu a Fetel na četvrtom, što je bilo dovoljno da Mercedesov vozač i teoretski postane svetski šampion po četvrti put.

Fetel je solidno startovao sa pol pozicije, ali je došao pod pritisak Ferštapena i Hamiltona. Ferštapen je išao sa spoljne strane da bi prvi došao do unutrašnje strane krivine 2, tako da je Fetel morao da mu prepusti poziciju uz neznatan kontakt. Nemac se zatim „zaglavio“ u unutrašnjem delu staze pri ulasku u krivinu 3, što je Hamiltonu dalo šansu da ga pretekne sa spoljne strane. Međutim, došlo je do kontakta koji je dovoljno oštetio vozila da su obojica morali da odu u boks.

Fetelov Ferrari je pretrpeo lom prednjeg krila, dok je Hamilton prošao gore, jer mu je pukao zadnji levi pneumatik, što ga je značajno usporilo na putu ka boksu. Oba vozača su se našla na samom začelju nakon povratka na stazu.

Ferštapen je odmah počeo da gradi prednost u odnosu na Valterija Botasa iz Mercedesa, dok je Esteban Ocon iz Force Indije profitirao na karambolu iz prvog kruga, našavši se na trećem mestu, ispred Nika Hulkenberga (Renault) i Serhia Pereza (Force India).

Fetel je nadoknadio nekoliko pozicija vrlo brzo, nakon prelaska na meke gume ali Hamilton nije mogao da ostvari visok ritam, da bi ga Ferštapen pretekao za čitav krug tridesetak krugova pre kraja.

Pre odlaska u boks, vozač Red Bulla je imao prednost od sedam sekundi u odnosu na Botasa, da bi došlo do aktiviranja „virtuelnog bezbednosnog automobila“ zbog kvara na bolidu Brendona Hartlija, koji je ostao na stazi.

I Fetel i Hamilton su odmah otišli u boks po sveže gume, i vratili se na osmo, odnosno šesnaesto mesto. Ferštapen je zatim povećao prednost na više od 14 sekundi, da bi dobio sugestije od strane tima da uspori malo iz straha da Renaultov agregat ne počne da „štuca“, nakon odustajanja Hartlija, Hulkenberga i Rikijarda zbog kvarova na motoru.

Ferštapen je bez obzira  na sve bio više nego ubedljiv, i kako je sam rekao, ovo mu je bila „najlakša pobeda u karijeri“. Botas je sa drugim mestom doneo nove bodove šampionima u konkurenciji konstruktora, Mercedesu, dok je finalno mesto na podijumu osvojio Kimi Raikonen.

Uprkos strahovito brzom finalnom stintu na ultramekim gumama, Fetel je mogao samo do četvrtog mesta za Ferrari, što je u isto vreme promovisalo Hamiltona kao novopečenog šampiona, bez obzira na slabo deveto mesto Britanca.

Raikonen je završio 16 sekundi ispred Fetela, dok je peto mesto pripalo sjajnom Okonu iz Force Indije. Njegov timski kolega, Perez, koji je vozio pred domaćom publikom, uspeo je da dođe do sedmog mesta, što je obezbedilo četvrto mesto za Force Indiju u šampionatu konstruktora.

Vozače tima Vidžaja Malije je razdvojio Lens Strol u Williamsu, koji je takođe profitirao na haotičnom startu, dok je Kevin Magnusen bio osmi za Haas.

Iza Hamiltona na devetom mestu, našao se Fernando Alonso, nakon borbe „točak na točak“. Felipe Masa je bio jedanaesti, ispred Stofela Vandorna i Pjera Gaslija, s tim što su poredak zaokružili Paskal Verlajn i Roman Grožan.

VN Meksika 2017.  (Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico City)

Poz Vozač Vreme Poeni
1
M. Verstappen

Red Bull·#33
1:36:26.552 25
2
V. Bottas

Mercedes·#77
+19.678s 18
3
K. Räikkönen

Ferrari·#7
+54.007s 15
4
S. Vettel

Ferrari·#5
+70.078s 12
5
E. Ocon

Force India·#31
+1 krug 10
6
L. Stroll

Williams·#18
+1 krug 8
7
S. Pérez

Force India·#11
+1 krug 6
8
K. Magnussen

Haas·#20
+1 krug 4
9
L. Hamilton

Mercedes·#44
+1 krug 2
10
F. Alonso

McLaren Honda·#14
+1 krug 1
11
F. Massa

Williams·#19
+1 krug 0
12
S. Vandoorne

McLaren Honda·#2
+1 krug 0
13
P. Gasly

Toro Rosso·#10
+1 krug 0
14
P. Wehrlein

Sauber·#94
+2 kruga 0
15
R. Grosjean

Haas·#8
+2 kruga 0
16
C. Sainz Jr.

Renault·#55
DNF 0
17
M. Ericsson

Sauber·#9
DNF 0
18
B. Hartley

Toro Rosso·#28
DNF 0
19
N. Hülkenberg

Renault·#27
DNF 0
20
D. Ricciardo

Red Bull·#3
DNF 0

Generalni poredak vozača

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments