1. Home
  2. Vesti
  3. Besmrtna Lada Niva napunila 40 godina
Besmrtna Lada Niva napunila 40 godina
2

Besmrtna Lada Niva napunila 40 godina

1.26K
2
Podelite sa prijateljima:

Lada Niva slavi 40 godina postojanja.

Tog 5. aprila davne 1977. godine, VAZ-2121 Niva je ušla u serijsku proizvodnju. Reč je o modelu sa pogonom na sve točkove, nezavisnim prednjim oslanjanjem i kočionim diskovima napred. Pre svega predviđen za seosku eksploataciju, ovaj automobil je ubrzo postao popularan i u ruskim gradovima kao i van zemlje. U jednom momentu je čak 70 odsto proizvedenih primeraka bilo eksportovano van Rusije, u mnoge evropske zemlje, pa i Japan. Osamdesetih godina prošlog veka je kreirana Niva sa volanom s desne strane, što joj je omogućilo da se pojavi na dodatnim tržištima. Ukupno, više od 530.000 jedinica je izveženo.

Najpopularniji model je onaj sa petoro vrata i produženim međuosovinskm rastojanjem. Mada tako ne izgleda, AvtoVAZ kaže da je Niva konstantno unapređivana tokom godina a moderna verzija u „Urban“ paketu poseduje klima uređaj, odbojnike u boji karoserije, metalik boju, alu felne i unapređen enterijer. Proizvedeno je ni manje ni više nego 30 derivata popularnog modela, uključujući kamionete, minivanove, vozila za hitnu pomoć, kao i plutajuće bagije, vojne amfibije i cirkuske automobile za treniranje medveda.

Sada, 40 godina kasnije, legendarni terenac dobija jubilarni model. Treba spomenuti da je od 2014. odbačen naziv „Niva“, tako da je naziv pojednostavljen u Lada 4×4. Očekivalo se da bude lansirana Chevy Niva prošle godine ali se to nije desilo. Po najnovijim informacijama, novajlija bi trebalo da stigne 2019. a ležaće na istoj platformi kao i nova generacija Dacije Duster.

Lada 4×4 Anniversary Edition će biti ograničena na seriju od 1977 primeraka. Neki od modela će dobiti fabrički kamuflažni finiš. Crni emajl će ukrasiti metalne površine na odbojnicima dok će točkovi takođe dobiti crne akcente. Što se tiče ostalih modela, biće dostupni u bež, crvenoj, beloj, „cigla“ i sivo-plavoj boji.

AvtoVAZ je takođe pripremio izmene i unutar kabinskog prostora, tako da 4×4 dobija crveno-narandžaste detalje unutar klastera instrumentacije uz volan presvučen „eko kožom“. Pragovi će biti ukrašeni oplatom od nerđajućeg čelika. Brojni dodatni detalji će biti prisutni da podsete da se ovde ne radi o običnoj Nivi. Prodaja je zakana za početak juna.

Nova Niva bi trebalo da bude lansirana u jesen sledeće godine u verzijama sa troje i petoro vrata. Takođe će dobiti snažniji motor, koji će zameniti aktuelnu 1,7-litarsku jedinicu od 83 ks. Lansiranje nove generacije neće označiti kraj za aktuelnu Nivu, već će koegzistirati zajedno.

 

(1264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
marko

Da li neko nešto zna o novoj Ladi Nivi, zvanoj Lada 4 x4 DSE 1 700 A Serzhant ?
Kada će se pojaviti u prodaji u Republici Srbiji ?
Koja će joj biti cena ?
Kakav motor će biti ugrađen u nju ?

moron

Vozio sam je godinama, u sreći i veselju. Od opreme je imala – „ništa“. Ni servo volan, ni ABS, ni klimu, pa ni petostepeni menjač, ni „ksenone“… Njena vožnja je bukvalno bila borba čoveka i mašine, volan je imao nevidjen „luft“, težak kao da je „dajc“, vibracije iznad 90 km/h su bile takve da su sve plombe ispadale, „jeka“ originalnh ruskih guma je bila u nivou buke kramponki TAM-a 150, trošila je kao T-55 … Ali, uvek će mi ostati u jako lepoj uspomeni.
Možda je onaj „stokholmski sindrom“ 🙂