1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Jednostavniji i bučniji motori u Formuli 1 – Dogovor postignut!
Jednostavniji i bučniji motori u Formuli 1 – Dogovor postignut!
0

Jednostavniji i bučniji motori u Formuli 1 – Dogovor postignut!

143
0
Podelite sa prijateljima:

Formula 1 planira da odbaci aktuelne turbo hibridne jedinice i zameni ih jeftinijim i bučnijim motorima, i to od 2021. godine. Ova odluka je došla nakon sastanka u Parizu u petak, na kojem se diskutovalo o novim pravilima.

Predsednik FIA-e, Žan Tod, sastao se sa aktuelnim F1 proizvođačima i predstavnicima van sporta, uključujući i Volkswagen grupu, da bi porazgovarao o tome da li u elitna automobilska takmičenja treba da budu uključene pogonske jedinice drugog tipa.

Nakon ovih diskusija, došlo se do načelnog dogovora o preuzimanju novog kursa u F1, koji će rezultirati odbacivanjem 1,6-litarskih turbo hibridnih pogonskih jedinica, mada bi ponešto od te tehnologije moglo da ostane.

Mada će za formiranje okvira unutar kojeg će se naći novi motori biti potrebno nekoliko godina, FIA je izdala saopštenje u kojem naglašava da je postignut dogovor u vezi sa ciljevima. Svi su se složili da motori treba da su relevantni za konvencionalnu upotrebu, ali da u isto vreme treba da su jednostavniji i jeftiniji za razvoj.

Naravno, u isto vreme, imperativ je da novi agregati zadrže veliku izlaznu snagu, da zvuče bolje i „dozvole vozačima da voze oštrije u svakom momentu“. Ovo posledenje je vezano za omraženu stavku koja se tiče „štednje goriva“, odnosno njeno napuštanje. Dakle, limit od 105 kilograma goriva po trci će verovatno biti ukinut.

Predsednik FIA-e, Žan Tod je povodom svega rekao: „Veoma sam zadovoljan procesom i činjenicom da su se brojni vlasnici deonica dogovorili u vezi sa smernicama FIA F1 šampionata u tako važnoj oblasti kao što je tehnika.

Naravno, sada moramo da sednemo i razradimo sve detalje, utvrdimo kakvi će zapravo motori za 2021. biti. Jedva čekam da uđemo u proces i završimo sa najboljom odlukom za budućnost Formule 1.“

 

 

 

(143)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments