1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Pobeda Luisa Hamiltona u Brazilu uz „asistenciju“ Estebana Okona
Pobeda Luisa Hamiltona u Brazilu uz „asistenciju“ Estebana Okona
2

Pobeda Luisa Hamiltona u Brazilu uz „asistenciju“ Estebana Okona

210
2
Podelite sa prijateljima:

Luis Hamilton je uz mnogo sreće ostvario 10. ovosezonsku pobedu.

Britanac je prvi prošao pored karirane zastave na VN Brazila, dok je Mercedes osigurao petu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora.

Vozač Mercedesa, koji je bio osvajač pol pozicije, vodio je tokom prvog stinta, pre nego što ga je pretekao sjajni Ferštapen, već početkom drugog. Holanđanin je na taj način bio čovek koji je kontrolisao stvari, a do vodeće pozicije je došao na stazi, nadmašivši oba Ferrarija i Mercedesa u velikom stilu.

Vozač Red Bulla je opušteno uživao u vođstvu, koje bi mu verovatno donelo pobedu da ga neshvatljivo glupim i nezrelim potezom iz trke nije izbacio Esteban Okon iz Force Indije. Naime, nakon što ga je Holanđanin pretekao za čitav krug, Francuz je pokušao da „vrati“ poziciju, usput udarivši Ferštapenov Red Bull u bok, 27 krugova do kraja.

Obojica su se okrenula na stazi, da bi pored njih prokrstario Luis Hamilton u Mercedesu, dobivši pobedu „na tacni“. Ferštapen je smanjio vođstvo Britanca, ali s obzirom na oštećen pod automobila, to je sve što je mogao da uradi.

Treći je bio solidni Kimi Raikonen, dok je indisponirani Fetel bio šesti za Ferrari.

Da se vratimo na sjajnog Ferštapena, koji je na supermekim gumama prosto leteo stazom. Nakon preuzimanja  petog mesta posle dva kruga, mladi Holanđanin je fenomenalnim manevrima pretekao vozače Ferrarija, Raikonena i Fetela u krivini 1. Zatim mu se „na nišanu“ našao Botas , kojeg je sjajnim potezom pretekao u krivini 1 u 10. krugu, tako da je jedini vozač u tim trenucima, koji se nalazio ispred njega, bio Luis Hamilton.

Britanac je sa vodeće pozicije otišao u boks u 19. krugu, sa dve sekunde prednosti u odnosu na Maksa. Vozač Red Bulla, čije su supermeke gume i dalje bile u dobrom stanju, uspešno je produžio stint, sve do 27. kruga, tako da je komotno mogao kraj trke da odvoza na mekim pneumaticima, bržim od srednje tvrdih koje je Mercedesov tim instalirao na Hamiltonov bolid.

Sa bržim i svežijim gumama, Ferštapen je ubrzo uhvatio Hamiltona, da bi ga napao na glavnom pravcu i ponovo prvi došao do unutrašnjeg dela krivine 1. Red Bull je ubrzao izašao iz DRS dometa Hamiltona.

Ovde je praktično sve izgledalo gotovo, jer je Ferštapen kontrolisao trku i napravio solidnu razliku u odnosu na Hamiltona. Međutim, u pokušaju da se „vrati u krug“, Esteban Okon iz Force Indije je krenuo u manevar preticanja Ferštapena, s unutrašnje strane krivine 2, a jedino što je uspeo je da udari u bok Red Bulla i izazove okretanje oba bolida na stazi.

Hamilton je prošao pored gnevnog Ferštapena, koji je uspeo da se vrati na asfalt, ali sa pet sekundi minusa u odnosu na Britanca, dok je Okon zbog svog poteza dobio „stani-kreni“ kaznu od 10 sekundi zbog izazivanja sudara.

Da bi smirio Maksa, njegov inženjer ga je ubeđivao da i dalje ima tempo potreban za pobedu i da se upusti u poteru za Hamiltonom. Vozač Red Bulla je smanjio razliku na tri sekunde, ali je aktuelni šampion u dovoljnoj meri sačuvao pneumatike za pobedu.

Holanđanin se na kraju našao na ispod dve sekunde iza Hamiltona, ali više od toga nije mogao da uradi. Uprkos blagoj zabrinutosti zbog guma na kojima su bila vidna oštećenja, vozač Mercedesa je liniju cilja prošao 1,4 sekunde ispred Ferštapena.

Nažalost, Okon je onemogućio Maksa da po prvi put ostvari dve uzastopne pobede u F1 karijeri. Ovoga puta je Holanđanin morao da se zadovolji 10. podijumom za Red Bull ove sezone.

Treći je bio Kimi Raikonen, vidno brži od timskog kolege iz Ferrarija, Sebastijana Fetela. Finac je pretekao Nemca u prvom stintu, da bi izgubio poziciju tokom odlazaka u boks, ali je tim doneo dobru odluku, naredivši Fetelu da ga propusti, što je na kraju i donelo podijum, jer je Kimi pretekao zemljaka iz Mercedesa.

Četvrti je bio sjajni Danijel Rikijardo, koji je startovao sa 11. pozicije, da bi mu podijum „pobegao“ za samo 0,4 sekunde. Botas je završio na petom mestu, ispred Fetela.

Šarl Leklerk iz Saubera je bio sedmi, dok je njegov timski kolega, Markus Erikson, morao da odustane zbog posledica incidenta u početnoj fazi trke.

Roman Grožan i Kevin Magnusen su zadržali Haas u borbi za četvrto mesto u šampionatu konstruktora, završivši na osmom, odnosno devetom mestu, „odvadivši“ šest poena razlike u odnosu na Renault, koji je ostao bez bodova. Sainc je završio kao 12. a Hulkenberg je odustao zbog pregrevanja motora. Pred trku u Abu Dabiju, razlika između francuskog i američkog tima iznosi 24 poena.

Osvajače poena je zaokružio Serhio Perez.

Jedanaesti je bio Brendon Hartli za Toro Rosso, koji je imao dugačak prvi stint na srednje tvrdim gumama, ispred Sainca i timskog kolege, Pjera Gaslija. Stofel Vandorn je završio na 14. mestu, dok je Okon nakon kažnjavanja pao na 15. mesto. Sirotkin je bio 16. za Williams, ispred Fernanda Alonsa, koji je pretekao Lensa Strola u borbi za 17. poziciju.

Naravno, tu nije bio kraj, jer je Maks Ferštapen odlučio da se obračuna s Okonom nakon trke, tri puta ga gurnuvši u grudi tokom suočavanja. Holanđanin je bio veoma ljut što ga je Okon sprečio da pobedi, nazvavši Francuza „j…m idiotom“, da bi ga zatim gurnuo i ćušnuo u FIA-inoj garaži gde se obavlja merenje vozača. Prisutni službenici su sprečili da sukob eskalira, da bi obojicu pozvali stjuardi na razgovor. Ovo je podsetilo na sukob Nelsona Pikea i Elizea Salazara pre 36 godina.

Ferštapen je okrivljen zbog „namernog fizičkog kontakta“, tako da je dobio kaznu od dva dana dobrovoljnog javnog rada, tako da će verovatno promovisati FIA-inu kampanju za bezbednu vožnju.

Pavle Barta

VN Brazila 2018. (Interlagos)

POZ BR. VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME POENI
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 71 1:27:09.066 25
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 71 +1.469s 18
3 7 Kimi Räikkönen FERRARI 71 +4.764s 15
4 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 71 +5.193s 12
5 77 Valtteri Bottas MERCEDES 71 +22.943s 10
6 5 Sebastian Vettel FERRARI 71 +26.997s 8
7 16 Charles Leclerc SAUBER FERRARI 71 +44.199s 6
8 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 71 +51.230s 4
9 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 71 +52.857s 2
10 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 70 +1 krug 1
11 28 Brendon Hartley SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 70 +1 krug 0
12 55 Carlos Sainz RENAULT 70 +1 krug 0
13 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 70 +1 krug 0
14 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 70 +1 krug 0
15 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN RENAULT 70 +1 krug 0
16 35 Sergey Sirotkin WILLIAMS MERCEDES 69 +2 kruga 0
17 14 Fernando Alonso MCLAREN RENAULT 69 +2 kruga 0
18 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 69 +2 kruga 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 32 DNF 0
NC 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 20 DNF 0

Generalni plasman u konkurenciji vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNPST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 383
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 302
3 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 251
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 237
5 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 234
6 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 158
7 Nico Hulkenberg GER RENAULT 69
8 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 58
9 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 55
10 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 50
11 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 49
12 Carlos Sainz ESP RENAULT 45
13 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 35
14 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 33
15 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 29
16 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 12
17 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 9
18 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 6
19 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 4
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 1

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 620
2 FERRARI 553
3 RED BULL RACING TAG HEUER 392
4 RENAULT 114
5 HAAS FERRARI 90
6 MCLAREN RENAULT 62
7 FORCE INDIA MERCEDES 48
8 SAUBER FERRARI 42
9 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 33
10 WILLIAMS MERCEDES 7
EX FORCE INDIA SAHARA 0

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Nije jasno kako je Ocon mogao da nastavi trku. Logika je bila, da mu se istakne crna zastava…… Ocvoo više nema veze sa sportom. F1 privatna stvar pojedinaca….