1. Home
  2. Vesti
  3. O situaciji u automobilskoj industriji Afrike govorio je čelnik Toyote
O situaciji u automobilskoj industriji Afrike govorio je čelnik Toyote
0

O situaciji u automobilskoj industriji Afrike govorio je čelnik Toyote

309
0
Podelite sa prijateljima:

Uvoz polovnih vozila u mnoge afričke zemlje predstavlja “veliku prepreku rastu prodaje novih automobila”, navodi Endrju Kirbi, predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača automobila Južnoafričke Republike (National Association of Automobile Manufacturers of South Africa – NAAMSA). Pored ove funkcije Kirbi obavlja i dužnosti predsednika i izvršnog direktora kompanije Toyota SA Motors.

On je izrazio uverenje da če lokalna automobilska industrija uspeti da prevaziđe najveće izazove i da će saglasno toj percepciji, uspostaviti stabilan i održiv razvoj u budućnosti. Njegove stavove je preneo poslovni magazin bizcommunity.com, a izneti su na nedavno održanoj konferenciji koja je okupila važne ljude afričkog kontinenta zaposlene u automobilskoj industriji.

Kirbi je naveo da južnoafrička automobilska industrija prolazi kroz period najveće prekretnice još iz doba uvođenja Programa razvoja automobilske industrije (Motor Industry Development Programme – MIDP) odnosno od 1995. godine. Tada je iz najjužnije afričke države izvezeno 11.000 četvorotočkaša dok je uvoz iznosio 20.000 primeraka. Prema planu za ovu godinu, lokalna proizvodnja bi trebalo da dostigne 609.000 vozila, uz projektovani izvoz od 340.000 jedinica.

„Uvećanje izvoznih brojki uzrokovano pojačanim isporukama vozila ka ostalim afričkim zemljama predstavlja vitalnu pretpostavku održanja trenda rasta,“ kaže Kirbi. „Ključni faktor od kojeg će zavisiti dalji prosperitet jeste socijalnog karaktera i predstavljen je kroz povećanu brojnost srednje klase, za koju se očekuje da će predvoditi rast tražnje za vozilima, sa sadašnjih 1,2 miliona četvorotočkaša na 2 miliona, u roku od pet godina.“

“Ipak, najznačajnija prepreka ostvarenju ambizionih ciljeva jeste okolnost da vlasti mnogih zemalja sa Crnog kontinenta dozvoljavaju uvoz polovnjaka ogromnih razmera. Na sreću, postoje indicije da će doći do izmene ovog trenda, a što bi bilo u interesu nekoliko afričkih država koje razvijaju automobilsku industriju.“

Kirbi se takođe založio za uvođenje čistijih goriva kao i za što masovniju ponudu vozila koja koriste savremene tehnologije, kako bi se doprinelo očuvanju prirodne sredine. Mnoge afričke države dozvoljavaju uvoz i prodaju motornih vozila koja jedva ispunjavaju Euro 2 ili Euro 3 standarde. Istovremeno, najlabaviji standardi u razvijenoj Evropi zahtevaju da vozila kao minimum poseduju karakteristike Euro 5 norme.

Da bi se ambiciozni planovi ostvarili neophodno je posvetiti pažnju i izgradnji asfaltirane putne infrastrukture, što postaje urgentno pitanje i u Južnoafričkoj Republici, prema njegovom mišljenju. Zvuči neverovatno ali samo je 21% putne infrastrukture ove države prekriveno asfaltom. Pored već postojećih puteva, u planu je izgradnja još 140.000 kilometara novih drumova.

Da bi automobilska industrija ove države postala kompetitivna na globalnom planu, i da bi bila u stanju da odbaci godišnju proizvodnju od milion vozila, Kirbi naglašava važnost razvoja železničkog saobraćaja, kao i lučkih gradova.

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments