1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Toyota patentirala moderan „Fred Kremenko pogon“
Toyota patentirala moderan „Fred Kremenko pogon“
0

Toyota patentirala moderan „Fred Kremenko pogon“

285
0
Podelite sa prijateljima:

Besplatna energija?

Patenata zaista ima raznih u svetu automobilske industrije. Primera radi, ovaj kojeg je zaštitila Toyota Engineering & Manufacturing North America (TEMA), zaista je „egzotičan“. Naime, sistem omogućava putnicima da stvaraju dodatnu energiju uz pomoć pedala. Pa, recimo da je ovo sofisticiranija varijanta „Fred Kremenko pogona“.

Evo kako stvari funkcionišu. Pozovete autonomni električni automobil putem aplikacije na mobilnom telefonu, i nakon njegovog dolaska, udobno se smestite i stavite stopala na pedale. Ukoliko ste raspoloženi za malo rekreacije, na ovaj način možete da punite baterije vozila. Cilj je, naravno, da se proširi autonomija automobila.

Naravno, postavlja se realno pitanje, kako biste bili motivisani da „pedališete“ bez nekog posebnog razloga? Ideja je da se na taj način redukuje novčana nadoknada za prevoz, u zavisnosti od proizvedene energije. Ovo samo dokazuje „teoriju“ (pre bismo rekli aksiom) da novac pokreće svet.

Okej, ustanovili smo da korist od ovog sistema postoji, a i motivacija za ljude da okreću pedale. Ipak, ostaje pitanje da li je zaista reč o dobroj ideji? Da li ste vi ubeđeni u to? Mi nismo. Najpre, količina energije koju prosečan čovek može da proizvede je minorna. Jedno je upravljati biciklom i pedalinom, a sasvim drugo proizvoditi električnu energiju za potrebe automobila.

Još jedna stvar koja mora da se razmotri je novčana nadoknada. Recimo da je prosečna cena električne energije 12 centi po kWh. Tokom tridesetominutne vožnje, čovek može da generiše 0,3 kWh. To znači da je „proizveo“ 4 centa. Čini se da „motivacioni aspekt“ ovde debelo „škripi“. Ipak, fitnes entuzijasti bi mogli da uživaju u ovom vidu aktivnosti, samo što bi poslovnu garderobu trebalo da spakuju u kofer.

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments