1. Home
  2. Testovi
  3. Mercedes-Benz E220d 4MATIC – Milokliz
Mercedes-Benz E220d 4MATIC – Milokliz
8

Mercedes-Benz E220d 4MATIC – Milokliz

21.75K
8
Podelite sa prijateljima:

Tragična sudbina Ane Karenjine je upakovana na manje strana, inspirativnog teksta, od uputstva za upotrebu desete generacije Mercedesove limuzine E segmenta. Nama je upoznavanje i ocenjivanje ovog automobila drastično olakšano, zbog test iskustva sa All-Terrainom , koji je, izuzimajući očigledne vizuelne razlike, sijamski blizanac, ovoga puta testiranom sedanu. Stoga, izbegavaćemo da ponavljamo konstatacije koje smo izneli u tom testu, a probaćemo da osvetlimo ovaj divan primerak iz novog ugla. U svakom slučaju, preporuka je da obavezno pročitate i pomenuto viđenje karavanske “off-road kokete”.

Predigra

Svojevremeno reklamiran kao najinteligentniji automobil današnjice, zadržao je pravo na prisustvo među tehnološki najnaprednijim četvorotočkašima na globalnom tržištu, čak i dve godine nakon predstavljanja. A to, u doba radikalnih i brzih promena koje su zahvatile automobilsku industriju, nije nimalo lak zadatak.

Drugim rečima, poređenja sa prethodnom generacijom istog modela, iako su česta pojava u uvodnom predstavljanju noviteta, u potpunosti su izgubila smisao. Nova E klasa jeste gabaritnija od prethodne, i to ostaje, mada tipska, ipak pojava dostojna pomena. I jeste lepše dizajnirana, izvajana, takoreći. Kako stoje stvari u tehnološkom smislu, izlišno je govoriti.

Navedite jedan “svakidašnji” automobil privlačnijeg stajlinga…

Teško je setiti se, zar ne? Da olakšamo stvari, jednostavno ne postoji. Dostojanstvena elegancija, odmereni glamur, koncentrat estetske dominacije. Toliko tradicionalan koncept sedana, učinjen je privlačnijim utoliko pre, što iz pojedinih uglova gledan, šalje kupe signale u moždane receptore.

Dizajneri nismo, i teško je zaista, nekome ko nije specijalizovan za tumačenje onoga što oku prija, da izdvoji ključne razloge koji uslovljavaju milinu u duši pri pogledu na E klasu, ali oni stručniji, kao kritične faktore navode dugačku haubu, velike točkove, izdašno međuosovinsko rastojanje, jednostavnost i čistotu linija.

Koliko god da spoljašnji izgled podiže opšta očekivanja vozača, unutrašnjost limuzine će ih opravdati i podići nivo poštovanja prema proizvođaču, još za stepenik iznad. Luksuz pršti u svakom delu kabine, a već na prvi pogled je vidljiva predanost proizvođača želji, da ono marketinško The Best or Nothing, prenese u konkretan automobil.

Veoma često, zapravo, tokom poslovnih sastanaka sa mlađim kolegama iz oblasti srodnih računovodstvenom izveštavanju, koji se neretko pretvore u motivacione monologe, i koristimo primer organizacije i izrade enterijera Mercedesovih vozila. Razlika između premijum i nepremijum modela, će se sve manje ogledati u tehnološkoj superiornosti jednog proizvođača. Naprotiv, trend je da se isti sklopovi dele, a zarad smanjenja troškova istraživanja i razvoja, odnosno njihove alokacije na veći broj modela i kompanija.

Ali, ono što čini razliku, toliko malu, a suštinski presudnu, jeste predanost cilju da se kvalitet izdigne, u odnosu na standard, barem za samo mali procenat. Ali taj mali procenat koji čula registruju, uzrokuje dvostruko veći obim truda, a uticaj na cenu izlazne usluge, ili u slučaju E klase, cenu proizvoda, drastično je veći i omogućava Daimleru (ili bilo kom premijum proizvođaču) značajnije iznose profita.

Dovoljno je pogledati bilo koji detalj i biće jasno koliko je energije uloženo da bi polugica, sa unutrašnje strane, koja pokazuje da li su vrata otključana ili zaključana, izgledala tako savršeno. Svejedno, intarzija od drveta koja se proteže celom širinom centralne konzole, ventilacioni otvori, horizontalno postrojeni tasteri na donjem delu centralnog grebena. Svaki detalj i mikro detalj predstavlja perfekciju.

Analiza upotrebljenih materijala u izradi enterijera, otkriva i po koju zanimljivost. Naime, centralni deo, inače izvanrednih sedišta, izrađen je u istoj boji kao i ostatak celine. Međutim, tek veoma pažljivim pogledom shvatate da je po bokovima sedišta upotrebljena Nappa koža (vrhunskog kvaliteta), dok je sedalni deo i ostatak izrađen od veoma kvalitetne, ali ipak tkanine. Isto tako, specifikacija ukazuje da je gornji deo centralnog grebena presvučen materijalom, koji čula čoveka identifikuju kao kožu, ali ona to nije. Artico materijal je ekološka imitacija , ali koža nije, pa ostaje čuđenje zašto je naš distributer naziva Artico kožom.

Bilo kako bilo, enterijer zaslužuje vrhunske ocene po svim kriterijumima, izuzev što bi sadržajni info-zabavni sistem mogao da bude lakši za upotrebu. Ipak, ovo rešenje je značajno bolje nego u testiranoj C klasi, a o mnoštvo dodatnih funkcija kojima se upravlja njegovim korišćenjem, čini razumljivijim vreme potrebno za savladavanje svih opcija koje ovaj automobil nudi.

Prostora za putnike ima u izobilju kao i za njihov prtljag. Kada bi sve ostave za sitnice, razmeštene po kabini, napunili vodom, pet putnika bi imalo zalihe za tri i po dana, pod pretpostavkom da ispijaju preporučene dnevne dvolitarske doze.

Čučnjevi, trbušnjaci i ostala ritmika – na trambolini

Više faktora je od ključnog odraza na nepobitnu jedinstvenost vozne dinamike E klase. Prvo, torziona krutost karoserije se može uporediti sa fiziološkom reakcijom zdravo opredeljenog tinejdžera, na pojavu Dženifer Lopez. Znači, vrhunska je. Ne čudi, jer je ogroman udeo naprednih materijala visoke čvrstoće upotrebljen u izradi iste, koji su pride, doveli i do veoma značajnog smanjenja mase vozila.

Zatim, sistem oslanjanja koji je i na ovom primerku oličen u tri reči Air Body Control (2.520 evra), a što je komercijalni naziv za vazdušno ogibljenje. Funkcioniše odlično, a način na koji obavlja svoju funkciju će biti predmet obimnijeg serijala o funkcionisanju savremenih sistema na najmodernijim automobilima današnjice, a na čemu trenutno vredno radimo. U najkraćem, za one koji nisu imali sreće da im u srednjoj školi, engleski jezik predaje profesorka koju smo od milja zvali „Patkica“, izgleda imaginarne vojvođanske tašte (152 centimetra visina / 77 kilograma težina), i koja prosto i beskrajno simpatično, ljulja dok hoda, vazdušno oslanjanje opija sofisticiranošću prilagodljivosti različitim uslovima vožnje i stanja kolovoza.

Generalno govoreći, vazdušno oslanjanje umanjuje direktnost osećaja koji vozač ima, u pogledu jedinstva sa automobilom i podlogom, i kao takvog, mnogi ga vozači, željni iskonske veze sa automobilom, neće preferirati. Otprilike, razlika između sportskog i vazdušnog oslanjanja, identična je razlici u izvođenju fitnes vežbi na parketu i na trambolini.

Međutim, nama se ovaj multikomorni sistem najviše dopao, upravo u izvođenju Daimlerovih inženjera. Jedini blagi nedostatak se ogleda u, za nijansu većoj osetljivosti na neravnine širinom kolovoza, koje su tako česte i intenzivne na regionalnom putu Novi Sad – Maradik, i koje ga čine idealnim poligonom za test probe ove vrste. Zato je ležanje u krivinama odlično. Odlično spram konkurencije, gde po ovom pitanju, ne ubrajamo BMW serije 5, posebno ne u M Sport paketu opreme, koji predstavlja najviši standard u segmentu.

Dalje, upravljački sistem je odlično odmeren spram prirode automobila. Elektromehanički potpomognut je, osetno progresivan a omogućava funkcionisanje još nekih dodatnih sistema, poput Steer Assist i Active Park Assist sistema, koji će vozaču pomoći u zahtevanoj saobraćajnoj situaciji. Takođe, pomoći će i da se izbegnu krizni trenuci za upravljačem, odnosno olakšaće stabilizovanje vozila u kritičnoj situaciji.

Kočnice su izvanredne po svim parametrima ocenjivanja. Opisujemo Mercedes, možda je i suvišno pominjati odličan kočioni sistem.

Dvolitarski agregat je novorazvijen i zaista je izvanredan i po pitanju kultivisanosti, potrošnje, elastičnosti, razvoja snage, stepena usklađenosti sa najsvežijim tehnološkim dostignućima. Čini odličan tandem sa devetostepenim menjačem, koji nam se čak i više dopao od agregata. Impresivna je zvučna izolovanost putnika u kabini, odnosno akustička udobnost, za šta doprinos ima odlična zvučna izolacija. Ali najmanje jednak značaj za ovakav rezultat ima i fenomenalan aerodinamički koeficijent od 0,23 Cd, ali i menjač koji omogućava da se 2.000 obrtaja radilice postiže, tek pri krstarećim brzinama (van razuma) od 170 km/h.

Kako postići najmanji otpor vazduha, ozbiljan je izazov i cela naučna disciplina. Evo par zanimljivosti s tim u vezi: počevši od brzina od oko 70 km/h, aerodinamički otpor prevazilazi zbir svih ostalih otpora koji nastaju tokom vožnje. Stoga, smanjenje otpora pomaže u smanjenju potrošnje i pratećih štetnih emisija. Smanjenje koeficijenta otpora vazduha (Cd) za samo 0,01 dovodi do redukcije emisije ugljen dioksida za 1 g/km prema testnom NEDC ciklusu, dok je razlika u realnim uslovima u saobraćaju, čak dvostruko veća. Drugim rečima, napredak na polju aerodinamike koji se ogleda u smanjenom otporu vazduha sa 0,25 na 0,23 znači smanjenu potrošnju za 0,3 litra na 100 kilometara, pri brzini od 130 km/h. Imajući ovo na umu, potrošnja tokom testa, od samo 6 litara za istu distancu je impresivna, imajući u vidu “klasu i masu” automobila. Daleko je to od deklarisanih (NEDC) cifara, ali ništa manje zadivljujuće.

Konkretan automobil je vanserijski opremljen. Čak oko 38% ukupne cene vozila (78.196 evra) se odnosi na dodatnu opremu. Pored toga što ovo podrazumeva obilje dodatne opreme, ono jasno pokazuje i visoke cene iste, kao i, spram očekivanja, nešto niži obim opreme u osnovnom paketu. Ako se ne slažete, treba da znate da u pres materijalima piše da je standardna tehnologija prednjih svetlosnih grupa halogena (H7). Izdvajamo, pored već pomenutih stavki u samom testu, još i pomoć pri parkiranju (1.856 evra), fenomenalan opcioni Multibeam LED (2.586 evra) koji daje fenomenalno osvetljen pregled igre u saobraćaju tokom noćne vožnje, aktivni asistent u održavanju rastojanja Distronic (1.194 evra)…

Kakav bi to test E klase bio da, bar još jedared ne pomenemo i BMW seriju 5. Testirani i, sada pomenuti, BMW 530d xDrive, takođe odlično opremljen, koštao je skoro identično kao dvolitarski rival iz Štutgarta.

Zaključak

E220d 4Matic je zaista „dražesan milokliz“, čak iako, potpuno subjektivno, BMW serija 5 milije klizi, pa je stoga E klasa jedino u poređenju sa ovim modelom, milokliz u mangupskom smislu. U ostalom, ovo je jedan od najkompletnijih i najkvalitetnijih automobila koje smo do sada testirali.

Tekst: Zvezdan Božinović

Fotografije: Pavle Barta

Iz ugla vlasnika

Ovo je moj prvi Mercedes. Iskreno, nikada mi se dizajn “običnih“ Mercedesa nije sviđao. Bilo je modela koji su odstupali – S klasa je uvek bila moćna, ML do 2012. godine, je bio lep. Sportski modeli i kupei su uglavnom uvek bili atraktivni. Ali mainstream modeli su meni bili dosadni.

Promena dizajna, vidljiva na aktuelnoj gami, donela je nešto što je meni estetski leglo na oko. 

A onda sam pristao na izazov i probao više test vozila – E klasa, S klasa, GLE, GLC Coupe, pa opet E klasa… I malo po malo, počela je da mi prija udobnost i relaksirana vožnja koju pruža Mercedesova filozofija. Možda sam se umorio od jurcanja i želje da uvek na drumu budem brži od drugih? Ili sam ušao u „mudre“ godine?

Šta god je po sredi, ušao sam u proces „pakovanja“ E klase. I tu moram da pomenem Nemanju, fantastičnog prodajnog savetnika u Emil Frey kompaniji, koji mi je posle nekoliko susreta i razumevanja ključnih odgovora na njegova pitanja, predložio konfiguraciju, „za koju veruje da najbolje ide uz mene.“ Nemanja je „iz prve“ spakovao auto za koji sam ja samo rekao – skini panoramu, i dodaj vazdušno vešanje. To je bilo to!

Posle pređenih 3.000 kilometara, utisci su veoma konkretni. Motor od 194 dizel konja je baš taman za normalnog vozača, a kako ja to nisam, voleo bih da ima barem još 30 konja pod haubom. Ovako, u „Sport“ režimu vožnje – deluje mi „normalno“. Ali zato, komfor vožnje je vrhunski, pogotovo na autoputu i pri višim brzinama – automobil kao da pliva „prsnim stilom“, zahvaljujući Air Body Control sistemu. Iako su stari, i meni odlično poznati, imam utisak da vozim nekim novim, sveže asfaltiranim putevima.

Sedišta i oprema su luksuzni, i zajedno sa svim osvetljenjem i materijalima opravdavaju visoku klasu i cenu. Ogromna instrument tabla se uklapa u svetski digitalni trend.

Prostora ima kao u pravom Taxi vozilu, i u kabini i u 540 litara velikom prtljažniku. Spoljni izgled E klase, sa felnama od 19″ i u „AMG line“ opremi je jedini koji se meni dopada. Ovaj paket daje dozu sportske note vozilu i menja taxi-look u sportski-elegantnu limuzinu. Unutrašnjost u bež-braon luxury paketu deluje prefinjeno, i svakog mi jutra u garaži izmami osmeh na licu kada otvorim vrata i sednem u „mečku“.

Kao bivši vlasnik BMW-a, Audija i sadašnji vlasnik Mercedesa, želim da sumiram…

Audi je van konkurencije u ovom trenutku, do dolaska nove A6. Dakle, BMW ili Mercedes? To su dve različite planete.  Kada vozim BMW 5 (ali ne i X modele ovog proizvođača), kao da mi automobil kaže: „Idemo majstore, pun gas, voziš sportsku mašinu“. Automobil jednostavno diže adrenalin. Za razliku od „Bavarca“, kada sednem u E klasu, čujem poruku: „Gospodine, opustite se i uživajte u luksuznoj vožnji, nikuda ne žurimo.“ Kako je realno da se svima nama raspoloženja ponekad menjaju, idealno bi bilo imati oba automobila u garaži.

Milan Petrović, Fleet Partner

 

Mercedes-Benz E220d 4MATIC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.923×1.852×1.468 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.939 mm
Zapremina prtljažnika: 540 l
Masa praznog vozila: 1.580 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.950 cm³
Snaga: 143 kW/194 ks pri 3.800 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.600 – 2.800 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: 9/A 9G-Tronic Plus

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,3 s
Maks. brzina: 240 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 66 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,9/6,0 l
Emisija CO2: 102 g/km

Cena

Testiranog modela: 78.196 evra

Dobre strane:

dizajn, luksuz, motor/menjač, oprema

Loše strane:

osetljivost na poprečne neravnine
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 10
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 9,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 9,06

(21745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Djole

Kod cele game Mercedesa ne dopada mi se prevelika znacka napred. Ima lepote i u suptilnosti…

Inace, sjajan test!

Miki

Trend sa povećanjem „znački“, logoa, amblema ili kako ih sve ne zovemo, kao i povećanje „grilova“, prednjih maski itd. je trend koji poslednjih godina primenjuju i premijum i ne-premijum proizvodjači. Volvo čak ima slovni ispis u najvećem mogućem fontu na zadnjoj haubi. Da li je lepo ili ne, stvar je ukusa, ali je potreba velikog broja proizvodjača da pojačavaju prepoznatljivost brenda kroz „veće je bolje“ – očigledna. Sa druge strane, opravdano je i iz razloga što automobili sve više liče jedni na druge, kopiraju se pojedini elementi uspešnih modela (a u Kini i kompletan auto), pa je i ovo jedan… Pročitaj više »

Ivan

Na mercedesu mi se bas svidja velika znacka, ali kao sto Miki kaze, stvar ukusa. Kao i to da se slazem za prepoznatljivost jer su mnogi slicni. Modernizam.. E sad, kad smo kod modernizma, jako me zanima da li je to drvo u enterijeru pravo drvo? 🙂 ja bas iskreno sumnjam mada za tu cenu treba da je pravo drvo 😀 kao i to da su mahom mnogo losijeg kvaliteta i kraceg veka novi automobili a drze jaku cenu i dalje. Dakle, plastika , mnostvo opcija, sto opterecuje kompjuter automobila itd.. zato se cesce i kvare.. Voleo bi da nisam… Pročitaj više »

Zvezdan

Više je materijala u enterijeru koji su ekološka (ili jeftinija) imitacija, ali je drvo pravo. Luksuz je, takođe, pravi pravcati 🙂

Daniel

Jeste, kad si Mercedes, i mozes sebi dozvoliti da das novo ime za nesto sto se nekada zvalo skaj…

XXX

Volvo je trenutno ispred ove Njemacke trojke koju uporno forsirate!

TNT

Za mene, nikada dosanjani san. Na žalost, sa ovakvom kičmom i potrebom da dnevno uđem / izađem u automobil barem 10 puta, a uz to imam i malo prostora na parking mestu u garaži, nikako mi ne odgovara – kao ni bilo koji drugi model u ovoj klasi. Kada bi sve to bilo drugačije, ne bih imao nikakvu dilemu. I to baš ovakav unutra, ali sa panoramom 🙂

Tade

Pozdrav,dali neko zna kako skinuti blokadu sa multimedije,tako da se video moze gledati u toku vožnje.
Hvala.