1. Home
  2. Vesti
  3. EU će da daje licence za nove modele automobila – Nemačka i Italija odustale
EU će da daje licence za nove modele automobila – Nemačka i Italija odustale
1

EU će da daje licence za nove modele automobila – Nemačka i Italija odustale

417
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska unija sve više podseća na nekadašnji Sovjetski Savez, samo bez „harizmatične ličnosti“ na čelu.

Pregovarači EU su se složili sa novim pravilima koja Briselu daju ovlašćenje da proverava licence koje daju nacionalni organi. Naime, nakon davanja otpora, Nemačka i Italija su odustale od dalje „borbe“, tako da su i ove dve države dale „zeleno svetlo“ za omogućavanje veće kontrole Briselu.

Po novim pravilima, EU birokrate će moći da proglašavaju opozive na celoj teritoriji unije, proveravaju automobile i kažnjavaju proizvođače sa do 30.000 evra po vozilu u slučaju kršenja pravila.

Aktuelna regulativa ovlašćenje daje nacionalnim telima, kao što je nemačka KBA, vezano za odobravanje novih modela automobila, a samo ona imaju pravo da povuku dotične licence.

Nacrt novog zakona omogućava EU da vrši nadgledanje nacionalnih organa i postavlja minimalni broj testiranja u realnim uslovima, nakon što su takve provere u SAD otkrile Volkswagenov „dizelgejt“. Nama se čini da „veliki brat“ sam sebi daje veće ingerencije, uz adekvatnu „argumentaciju“…

Međutim, evropski pregovarači su odbacili plan Evropske komisije da ukine trenutan vid odnosa proizvođača automobila i laboratorija koje su koristili za testiranje automobila. Naime, Evropska komisija je želela da promeni sistem u kojem proizvođači plaćaju provere. Birokrate tvrde da su kompanije na taj način uticale na rezultate testova.

Nova regulativa zadržava aktuelnu zabranu „poništavajućih uređaja“, s tim što nacionalni organi imaju obavezu da proveravaju vozila i eventualno krivično gone prekršioce, saopštila je komisija. Takođe, otišlo se i korak dalje, tako da se od proizvođača zahteva da obezbede pristup softver protokolima vozila. Volkswagenovo varanje se vrtelo oko inženjera koji su manipulisali softverom menadžmenta motora, u cilju skrivanja realne emisije prilikom testiranja.

Dogovor prestavlja pobedu EU zvaničnika, koji su postali frustrirani time što su smatrali da proizvođači i moćna automobilska industrija „duvaju u istu tikvu“. Istraživanja Evropske komisije pokazuju da je realna emisija azotnih oksida 15 puta veća od zakonskog limita.

Komisija je predložila nova ovlašćenja kada je VW priznao da je varao na testovima u SAD. Međutim, pregovori između zemalja članica EU i Evropskog parlamenta su se otegli gotovo dve godine.

Konačno, evropske birokrate su saopštile da su Nemačka i Italija odbacile svoje neslaganje, jer, da podsetimo, ove dve zemlje su se prvobitno opirale davanju širih ingerencija evropskim organima u odnosu na nacionalne.

„Varanje“ kao opravdanje za veću kontrolu

„Ključni elementi našeg predloga su prihvaćeni, uključujući nadgledanje od strane Evropske unije i mogućnost krivičnog gonjenja“, izjavila je Elžbijeta Bjenkovska, komesarka Evropske industrije. „Znamo da su neki proizvođači automobila varali, a mnogi drugi su pokušavali da pronađu „rupe“ u zakonu.“

Sve velike evropske zemlje su podržale kompromis „jer su počele da uviđaju problem u javnim odnosima“, rekao je jedan evropski diplomata.

Lobirajuće grupe su se izjasnile da se nadaju da će promene staviti tačku na nedostatak odgovarajućeg tržišnog nadgledanja od strane država članica. „Veće ingerencije evropskih organa i njihovo proveravanje nacionalnih vlasti bi takođe trebalo da pomogne eliminaciji sukoba interesa koji bi mogli da postoje“, saopštila je šefica Evropske organizacije potrošača (BEUC), Monik Gojen.

Ono što još ostaje je odobrenje od strane Evropskog parlamenta i država članica, da bi zakon stupio na snagu 1. septembra 2020.

Priredio: Pavle Barta

 

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nadam se da će taj proces nadgledanja zaista i da zaživi.