1. Home
  2. Vesti
  3. London: počinje primena zonske takse na zagađenje
London: počinje primena zonske takse na zagađenje
0

London: počinje primena zonske takse na zagađenje

190
0
Podelite sa prijateljima:

Novi namet za londonske vozače, u iznosu od 10 britanskih funti, danas ulazi u primenu. Odnosi se na vozače koji koriste vozila koja ne ispunjavaju čak ni Euro 4 standarde, bez obzira da li se radi o dizel ili benzinskim agregatima.

U sklopu početka primene nove takse, vozačima će biti omogućeno da sami provere nivo štetne emisije koji njihov automobil ispušta u atmosferu, korišćenjem internet alata koji je danas predstavio gradonačelnik Londona, Sadik Kan.

Internet aplikacija prikazuje količinu emitovanog azotnog oksida (NOx) za skoro svaki model koji ispunjava Euro 6 standarde, a gradonačelnik očekuje da će ova mogućnost pomoći vozačima u izboru, ekološki najprihvatljivijeg, modela za svoje sledeće vozilo.

Počev od danas, vozači koji, u Londonu upravljaju vozilima – najvećim zagađivačima, moraće da izdvoje iznos od 21,50 britanskih funti, za dnevno pravo korišćenja putne mreže prestonice. Primenu ovog plana, najavio je još početkom godine, gradonačelnik lično, kao deo šire strategije za poboljšanje kvaliteta vazduha u centralnom Londonu.

Taksa za zagađenje, poznata i kao “T-charge”, pogađa vlasnike vozila registrovanih pre 2005. godine.

Novi namet pokriva period od 7 – 18 časova, i kao takav se preklapa sa nametom vezanim za preopterećenost saobraćaja. Povrh toga, i prostor na koji se odnosi nova taksa, identičan je onom koji je pokriven i taksom za preopterećenost saobraćaja. Procenjuje se da će nova taksa pogoditi oko 6.500 vozača koji posećuju zonu centralnog Londona, spram prvobitnih procena koje su optirale oko brojke od 10.000 vozača.

Dalje, Sadik Kan je objavio da su u pripremi i planovi za uspostavljnje prve svetske “zone ultra niskih štetnih emisija (Ultra Low Emissions Zone – ULEZ), koja će u budućnosti zameniti zonu novouvedene takse, kao i takse za preopterećenost saobraćaja. U svakom slučaju, ULEZ neće stupiti na snagu pre 8. aprila 2019. godine.

Prelazak na ULEZ značiće da će vozači vozila koji ne ispunjavaju Evro 6 odnosno Evro 4 standarde, zavisno od toga da li se radi o dizel ili benzinskim agregatima, morati da plaćaju takse za ulazak u centralnu zonu prestonice, nezavisno od doba dana, i to u ukupnom iznosu od 24 britanske funte.

Ovi nameti se ne odnose samo na vozače automobila, gradonačlnik navodi da se cilja i na autobuse i sva veća prevozna sredstva, sa iznosima naknada i do 100 britanskih funti, na ime dnevne takse. Primena ove strategije bi trebala da omogući, da se u zoni na koju se odnosi, smanji nivo zagađenja azotnim oksidima za 50%, do 2020. godine. Gradonačelnik, takođe, ima u planu da proširi ULEZ, i na severni i južni tranzitni prsten oko Londona, nakon 2021. godine.

Prilikom objave ovih planova, ranije ove godine, Kan je izjavio: „Londonski vazduh je smrtonosan, a ja sasvim sigurno neću to mirno da gledam. Danas, glasno najavljujem ono što je kritično važno da se uradi, kako bi smo izbegli fatalne posledice po zdravlje ljudi. Uvešćemo novu taksu, počev od oktobra, a namera mi je da uvedemo i ULEZ u centralnim gradskim zonama, do aprila 2019. godine. Ovo će značiti da London ima najstrožije standarde u pogledu čistoće vazduha, od svih svetskih gradova”.

„Međutim, rešavanje problema zagađenja vazduha u prestonici je tako višeslojno i izazovno da jednostavno moramo da učinimo još i više. Nameravam da ULEZ proširim, počev od 2020. godine, i na teška vozila (autobuse i kamione). Posle 2021. godine, proširićemo ULEZ i na severni i južni tranzitni prsten oko Londona‚ za laka putnička i komercijalna vozila. Sve ovo, doprineće da građani Londona počnu ponovo da dišu.“

U planu je izrada Studije izvodljivosti za recikliranje starih dizel automobila

ULEZ nije jedini pravac razvoja gradonačelnikovog plana za čistiji vazduh u prestonici Britanije. On se zalaže da se razmotre troškovi recikliranja starih dizel vozila, naravno, uz saglasnost Vlade Velike Britanije.

Kao odgovor na ovakve gradonačelnikove najave, Pol Volters, zvaničnik putne institucije, je izneo mišljenje da ne bi trebalo uvoditi nove takse, već od 2017. godine, već se osloniti na planove koji podrazumeva ULEZ za 2020. godinu, a sve kako bi građani imali dovoljno vremena da se prilagode novoj regulativi.

 

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments