1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Priručnik za kupovinu novog automobila
Priručnik za kupovinu novog automobila
5

Priručnik za kupovinu novog automobila

6.58K
5
Podelite sa prijateljima:

Kupovina automobila nikad nije bila jednostavna. Što zbog samog značajnog finansijskog izdatka, a još i više zbog pravilnog determinisanja ličnih potreba i mogućnosti, ogromne ponude dodatno iskomplikovane paketima opreme, izbora načina finansiranja, kao i izbora adekvatnog dilera za izabrani model. Da probamo da pomognemo malo…

Prostri se onoliko koliko ti je jorgan dugačak

Odredite razuman budžet u okviru koga možete da analizirate ponudu na tržištu. Kada kažem razuman, smatram pesimističan. Idealno je kupiti automobil za gotovinu, I tako izbeći moguća neprijatna iznenađenja koja nosi budućnost. Međutim, s obzirom na to da su automobilI trajno potrošno dobro, retko ko će biti u mogućnosti da celokupan iznos „iskešira“ jednokratno. Zato, Excel u ruke i presaberite svoje mesečne troškove (uvećane za 20%), stavite ih u odnos sa anticipiranim prilivima u kućni budžet, i dobićete približan iznos rate koju možete na redovnim osnovama da otplaćujete.

Razmotri svoje realne potrebe

Automobili se sve više uklapaju u tržišne trendove modnih artikala. Ono što je trenutno najveći tehnološki hit, već za dve godine biće dobrano prevaziđeno novijim proizvodom. Pogledajte samo šta se dešava sa mobilnim telefonima. Danas ekstra popularni, sutra već demode. Iako je sada „fancy“ imati SUV, ne znači da će tako biti i za tri godine. A novi automobil će vas, u proseku, služiti bar šest godina. Zatim, sagledajte koliko često putujete „na-more“ distance. Ukoliko je to jednom ili dva puta godišnje, pa zar nije isplativije platiti rent-a-car, nego plaćati dodatna 2-3 litra goriva na svakih 100 kilometara pređenih tokom godine. Evo prostog primera: BMW X5 25d po gradu troši oko 10 litara/100 km dok BMW X1 20d (sa boljim performansama) troši 2 litra manje. Za najmanje 100 hiljada kilometara koliko ćete preći novim automobilom to je oko 2.000 litara više, odnosno samo po ovom osnovu, više od 2.500 evra. Da vas podsetim i na više troškove registracije, osiguranja, održavanja, skuplje pneumatike, više muke u pronalaženju parking mesta. Ništa lepše od vožnje kabrioletom… I zaista je tako verujte. Ali ne zalećite se, višestruko jeftinije je iznajmiti takav auto nekoliko puta godišnje od troška registracije, osiguranja i redovnog servisa za kabriolet koji biste kupili.

Sačini listu priroriteta

Izbor automobila nije isto što i izbor životnog partnera. Zamenićete ga svakako, ali nije baš ni mudro činiti to svake druge godine. Ukoliko je neka vaša potreba zaista bitna za sveukupno zadovoljstvo u eksploataciji, pa zadovoljite je, radije nego da zbog hiljadu evra, patite i pre nego što ste utrošili prvi rezervoar goriva. Da li je to premijum muzički uređaj? Neka trese, jednom se živi!

Iskažite istraživački duh – Bogu hvala što imamo internet

Nikad lakše, nikad interesantnije! Toliko istraživanja i testova novih automobila imate dostupno na internetu, da bi ovo trebalo da bude parvo zadovoljstvo. Naći ćete čak i istraživanja u vezi sa generalnom pouzdanosti proizvođača automobila, pa čak i konkretnog modela koji vas zanima. Sasvim sigurno, uz malo truda, iskopaćete i zlata vredne informacije u pogledu zadovoljstva vlasnika konkretnog vozila koje vas zanima. Još ako govorite strane jezike, blago vama. Komentare koje ostavljaju distributeri, odnosno prodavci, prepoznaćete sa kilometra. Ne poklonite im veru. Ekstrovertne ličnosti se neće libiti i da zaustave i na ulici pitaju vozača modela za koji su zainteresovani, u vezi sa njegovim impresijama. A uvek možete i nama da se obratite.

Izaberi poštenog trgovca od koga kupuješ

Verujte da je najmanje bitna lokacija dilera od koga kupujete automobil. Današnje tržište je preplavljeno svakakvim ponudama. Izvanredne reference za izbegavanje bilo kakve transakcije sa konkretnim dilerom su: nejasne ponude (sa celim nizom izloženih cena: redovna cena, akcijska cena, cena za keš, cena za kredit), ekstra povoljne ponude koje uvek imaju nešto skriveno (modeli koji su tehnološki značajno prevaziđeni, sa neuobičajeno siromašnim paketom osnovne opreme), ponude koje uključuju modele finansiranja u kojima je iskazana samo nominalna kamatna stopa (ili je efektivna iskazana veoma sitnim „nevidljivim“ fontom), ili još gore gde je iskazana kamatna stopa od 0% uz popust za gotovinsku kupovinu, dileri koji su bili često u blokadi (imate informacije na sajtu Narodne banke) ili dileri koji posluju više godina sa gubicima (imate informacije na sajtu Agencije za privredne registre), garantni uslovi iz Ugovora o kupovini se razlikuju od onih u promotivnim kampanjama i internet prezentacijama. Ima poštenih prodavaca automobila, budite sigurni. Čuvajte živce, izaberite pravog.

Izabrali ste trgovca, suzili ste izbor modela? Pravac test vožnja

Lično iskustvo: neki modeli koji su na slikama i parkingu izgledali veoma primamljivo, su u meni probudili duboko razočaranje, ne terajte me da kažem koji, čitajte rubriku Testovi. S druge strane, bilo je četvorotočkaša koje u životu ne bih pogledao, a očarali su me.

Woman buying a car and testing it with salesman

Nema drugog načina nego na test vožnju. Ona mora da traje više od pola sata i da uključi i gradske deonice i autoput vožnju. Različiti režimi vožnje, vozite i malo oštrije slobodno, proverite kočnice, osetite ponašanje u krivinama, obratite pažnju na transmisiju. i naposletku, kakav vam je osećaj za volanom.

Prepoznaćete pravi izbor kao što ste to znali i kad ste birali partnera za brak ili vezu.


Uh, to cenkanje…

Da bi vam pomogli u vezi sa tim, odradićemo i priču Psihologija prodavca. Mada, već smo se i do sada angažovali na temu prikaza bruto marži koje dileri zaračunavaju i iskazuju kroz javno dostupne podatke, očekujte to i ove godine čim finansijski izveštaji postanu javno dostupni (posle 1. jula 2017.). Možete i da se raspitate kod prijatelja koliko ih je koštao automobil koji želite da kupite. Imajte na umu da su poddistributeri, u principu, na ivici rentabilnosti i da ne mogu da vam odobre iole značajnije popuste. Isto tako, znajte da automobili viših segmenata imaju veću ukalkulisanu zaradu trgovaca (znači više mesta za vaše pregovaračke sposobnosti), isto kao što imaju i modeli premijum proizvođača. Nije loše ni duže posmatrati ponudu automobila koji želite da kupite. Oni koji stoje neprodati, duži period u salonu, imaju veći potencijal za nižu cenu.

I NAPOSLETKU, UŽIVAJTE U CELOM PROCESU. SVI SU IZGLEDI DA GA NEĆETE PONOVITI U NAREDNIH PET GODINA.

Zvezdan Božinović

(6578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jako dobar tekst. Veoma poučan. Za razmišljanje. „Preporu;uje se“
Ja sam poslednji put živce iskidao u delu teksta „Uh, to cenkanje…“.
Do te mere su mi potcenjivali zdrav razum, u dužem vremenskom periodu, da na kraju uopšte nism kupio ono što sam jako dugo „jurio“.
Već „nešto deseto“. Drugog brenda.

moron

Jako dobar tekst. Poučan. Kada ti revizor „objasni“ bez „disclaimer“-a, to izgleda tako:)

Zvezdan

Da, cim osetim potcenjivanje razuma, izgubim apetit za bilo koju saradnju. Hvala Moron care!

moron

Oko ovog dela „priručnika“ ( „Imajte na umu da su poddistributeri, u principu, na ivici rentabilnosti i da ne mogu da vam odobre iole značajnije popuste. …Nije loše ni duže posmatrati ponudu automobila koji želite da kupite.“) rekao bih ovo. Kupac iz kupovine novog vozila treba da izadje sa uverenjem da je odradio „dobru kupovinu“. Da „nije ošišan“. Samo tako može na duže staze da ima duhovni mir i da ga svaki put obuzme „milina“ kada sedne u ta kola. Ali, ako „ciljana kola“ prati duže vreme pre kupovine, shvatiće da „akcije“ i „popusti“ i „sajamske cene“ u naravi skoro… Pročitaj više »

Zvezdan

Tvoji komentari stvarno daju dodatni impuls. Kada sam rekao da pratite cenu, odnosno model, mislio sam konkretan auto izlozen u salonu. Ako stoji dugo, par meseci npr, taj konkretni primerak, imate osnov da zakukate za nizu cenu. Inace, potpuno se slazem, reklamirani popusti u stvari nisu nikakvi popusti vec sam igrarije sa kalkulatorom koje vredjaju inteligenciju. Pozz dragi Moron