1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dacia 1300 iliti Renault 12 proizveden u Španiji
Zanimljivost dana: Dacia 1300 iliti Renault 12 proizveden u Španiji

Zanimljivost dana: Dacia 1300 iliti Renault 12 proizveden u Španiji

873
3
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je Dacia 1300 zapravo Renault 12 proizveden po licenci. Međutim, ovaj veoma popularan model je bio izrađivan u mnogim drugim zemljama, ne samo u Francuskoj i Rumuniji.

Automobili su bili sklapani u fabrikama širom sveta, uključujući Australiju, Argentinu, Kanadu, ali i Španiju, u fabrici u Valjadolidu.

Za proizvodnju je bila zadužena fabrika FASA-Renault, koja proizvodi Renaultove modele još od 1951. godine, a od 2000. do danas, fabrika je deo španske divizije Renaulta.

Nedavno su na zvaničnoj Facebook stranici Registrului Auto Român objavljene fotografije modela FASA-Renault 12S, automobila iz 1972. godine, koji je u izuzetno dobrom stanju.

Automobil ima specifične elemente modela proizvedenih u Španiji, među kojima su i farovi. Za razliku od običnog Renaulta 12 ili Dacije 1300, ovaj primerak ima pravougaone farove.

Možemo primetiti i specijalno dizajnirane Gordinijeve felne, kao i hromirane ukrase i oznake specifične za ovu verziju. Pored toga, oznaka FASA (Fabricación de Automóviles Sociedad Anónima de Valladolid) nalazi se na zadnjem delu automobila, tačno ispod desnog zadnjeg svetla.

Unutrašnjost sadrži sedišta sa drugačijim dizajnom, koja deluju udobnije od onih koja su bila u Daciji 1300, a materijali korišćeni u unutrašnjosti deluju kvalitetnije.

Možda su najvažnije razlike mehaničke prirode, jer ovaj automobil koristi motor od 1,3 litra, koji proizvodi 68 KS (14 KS više od Dacije 1300), kao i stabilizatore, koji poboljšavaju dinamičke karakteristike automobila. Kako bi se povećala snaga motora, kompresija je povećana na 9,5:1, ugrađeni su drugačiji ventili, dok je karburator Weber-Bressel obezbeđivao više goriva da bi se obezbedilo povećanje snage.

AutoRepublika

(873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovo je bila TS verzija, a ne uobičajena TL.
TS je imao ovaj jači motor, obrtomer, druge felne, druga prednja sedišta…

BB

Šta bi mi da ovdje nema ljubitelja Dačije? 🤣😂

👏

Renault Terminator🇷🇺Z

Gledam našu policiju u Novom Pazaru kako mazi i pazi islamske teroriste.Islamski fundamentalisti i separitisti uz Turske zastave i uzvike „ubiji Srbina“ i to u srcu Srbije!!!Islamske džihadiste Vučić izdajnik ne dira a kada Srpske patriote sa sprskim zastavama i rodoljubivim pijesmam idu ulicama Beograda onda biju li biju po narodu Srpskom.Hoćemo li mi Srbi dočekati taj dan da Srbijom vlada bre SRBIN koji nikome neće dozvoliti u Srbiji da blati i pljuje Srpsku državu.Doklen će ova izdajničko podanička vlast da nas ponižava i sramoti gdje god stigne.