1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Napušteni prekookeanski brod postaje veštački greben
Napušteni prekookeanski brod postaje veštački greben

Napušteni prekookeanski brod postaje veštački greben

195
14
Podelite sa prijateljima:

Glomazni prekookeanski brodovi se smatraju jednim od najvećih izuma u istoriji čovečanstva. Bili su posebno aktivni u periodu od kasnog devetnaestog veka pa sve do sredine šezdesetih godina prošlog veka, kada je imigracija u Sjedinjene Američke Države iz ostatka sveta bila veoma česta. U (pre)ranu penziju su ih poslali putnički avioni, pa je odjednom let između američkog i evropskog kontinenta trajao manje od šest sati, umesto isto toliko dana.

Većina prekookeanskih brodova će biti prodata i završiće kao staro gvožđe ili će biti reciklirani posle toga. Danas je u upotrebi samo jedan, i to Queen Mary 2, a još nekoliko je „pretvoreno“ u muzejske primerke.

SS United States je jedan od onih čija sudbina nije bila „ni na zemlji ni na nebu“. Izrađen je u periodu od 1950. do 1951. godine za kompaniju United States Lines i u svoje vreme je bio ponos Jenkija. Dugačak je 302 metra (oko 30 metara duži od Titanica) i pod punom snagom može da dostigne brzinu od 78 km/h.

Tokom zlatnih godina korišćenja je mogao da primi 1.928 putnika i još 900 članova posade. Izgradnja je koštala približno milijardu američkih dolara u današnjoj vrednosti novca i brod će svake sedmice putovati između Severne Amerike i Evrope sve do 1967. godine. Nakon toga je prodat raznim privatnim kompanijama koje su ga koristile na prevoz na kraćim lokacijama, ali nijedna od njih nije bila profitabilna.

Vremenom je SS United States pokazivao godine i često menjao vlasnike, od čega je svaki imao planove da ga modernizuje i da napravi muzej ili restoran na vodi, ali su sve ideje pale u vodi. Većina vrednih materijala je izvađena u Turskoj i Ukrajini početkom devedesetih godina da bi SS United States zatim bio „odšlepan“ do luke u gradu Filadelfija (američka savezna država Pensilvanija). Na toj lokaciji se nalazi od 1996. godine do današnjeg dana i nikada više nije video akciju. Vremenom je brod „očerupan“ i iz njega je izvađeno i prodato sve što je od vrednosti, pa je danas praktično samo „kostur“.


Priča o njemu je osvanula u američkim medijima prethodne godine kada je postalo jasno da gubi svoj dom. Nekadašnji vlasnici su odavno bankrotirali, pa je „stanarina“ plaćana zahvaljujući donacijama, kojih je iz godine u godine bilo sve manje. Prošlogodišnji dug je iznosio oko 160 hiljada dolara, a mesečno je bilo potrebno oko 25 hiljada „zelembaća“ da ne izgubi dom. Do novog problema je došlo kada je luka podigla dnevnu stanarinu sa 850 na čak 1.700 najmanjih zelenih novčanica, pa je postalo jasno da SS United States neće još dugo biti na „ovom svetu“.

I koje je rešenje na kraju doneto? Pa brod neće završiti u starom gvožđu kako se inače mislilo, već će biti potopljen u vodama pored savezne države Floride kao deo takozvanog „veštačkog grebena“. Reč je o namernom potapljanju struktura da bi se analiziralo kako utiče na morski život, ali i kako morska voda utiče na stvari napravljene od strane čoveka.

Ovaj trend nije stran, mada je retkost da brodovi dimenzija kao što je SS United States završe takvom sudbinom. Dosadašnji rekord je držao nekadašnji nosač aviona američke mornarice po imenu USS Oriskany, ali je SS United States duži za oko 30 metara.


Sve finansijske izazove će pokriti opština Okalusa na Floridi, a takođe će finansirati i novi muzej u čast ovog broda. Ova opština se inače nalazi na samom izlazu na okean, pa samim tim lokacija gde se brod može potopiti je dovoljna.

Konkretno mesto inače još uvek nije poznato, a posao bi trebalo da bude kompletiran tokom narednog leta.

Inače, ko voli ovu temu, predlažemo divan članak o prekookeanskim brodovima.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Imao je maksimalnu brzinu od 78 km/h ???

BB

Sreo sam čovjeka koji sa 80 na sat sa skija spao na vodu (vukao ga skuter na jezeru Međuvršje) , njemu ke komplet desna strana tijela (a krupniji čovjek) bila modra, od glave do pete…

Na toj brzini voda je tvrda kao beton

Milan Grozdanović

engleska wiki kaze ovako:

Speed

30 kn (56 km/h; 35 mph) (service)
38.32 kn (70.97 km/h; 44.10 mph) (trials)
43 kn (80 km/h; 49 mph) (claimed)

BB

Ima nešto što se zove hull speed…

Plovilo kada se kreće ktoz vodu pravi talas, koji ga usporava u zoj plovidbi, i povećanjem brzine povećava se talasna dužina tog talasa, da bi u nekom momentu dostigao dužinu plovila i svu dodatnu snagu plovilo usmjerava u stvari u „vožnju uz brdo“ to jest uz vlastiti talas…

Što je plovilo duže, veći mu je hull speed.

Evo i objašnjenja https://youtu.be/H8hvKZ73S0Q?si=SQzH_lgDWEOdNMzA

'79 DeVille

Hull speed je mnogo komplikovaniji koncept nego što je prezentirana u ovom YouTube videu.

S mile

„Ekološko“ rešenje za stare brodove. Lako se izmisli fora kada se nema realnog rešenja. Potapanje ovolike mrcine. Gde su sad ekolozi…

BB

A da im prepustimo ona brodove potopljene kod Prahova iz akcije Dunavski Vilenjak?

https://youtu.be/aQkbKUHyY68?si=_IJmLyMt92o8aB0V

Milan Grozdanović

Zar nisu poceli da ih vade, ili treba da pocnu. A i nemci nisu normalni, potopili brodove pune ranjenika da im ne otezavaju povlacenje

BB

Mislim da su prvi izvadili…

A nijemci periodično ulaze u te faze nenormalnosti, izgleda da je opet došao red na njih…

Branko

Takvi brodovi se “odmaste i isprazne” prije potapanja, tako da ne štete okolišu. Poslije su turistička atrakcija za ronilački turizam.

Yankee

Gledao sam dokumentarnu emisiju kako su potopili cuvenog nosaca aviona USS Oriskany. U sustini, izvade bas sve iz broda, prakticno ga ocerupaju i brod ostane samo kostur. Znaci nema ulja, mehanike, hemikalija, bas nista.

comment image

Yankee

A SS United States je takodje odavno ocerupan, on je danas bukvalno kostur. Odavno su prodali sve sta se imalo prodati da placaju racune u luci.

comment image