1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Britanska kompanija RML predstavila je svoje viđenje Porschea 911
Britanska kompanija RML predstavila je svoje viđenje Porschea 911

Britanska kompanija RML predstavila je svoje viđenje Porschea 911

54
1
Podelite sa prijateljima:

Britanska kompanija RML Group poznata je pre svega ljubiteljima auto-sporta kao kreator brojnih bolida za trke izdržljivosti i turing šampionata.

U njenom portfoliju su i mali serijski automobili – na primer, SUV Nissan Juke-R sa tehnikom iz sportskog automobila Nissan GT-R, ili Aston Martin Vulcan. Pre dve godine kompanija je izbacila prvi model pod sopstvenim brendom – kupe RML Short Wheelbase. Ove godine RML Group slavi svoj 40. rođendan, i povodom toga predstavljaju superautomobil RML P39, napravljen na bazi Porsche 911 Turbo S.

Karoserija nemačkog superautomobila je znatno izmenjena. Od kompozita je napravljena ne samo aerodinamička oprema, već i sve spoljašnji paneli, uključujući prednji branik i vrata.

Nova zadnja strana je znatno masivnija od standardne i nosi veliki difuzor i spojler. Čak je i međuosovinsko rastojanje povećano za 25 mm (do 2.475 mm). Kao rezultat svih prepravki, RML P39 je po dimenzijama znatno veći od originalnog Porschea 911 Turbo S: dužina je 4.700 mm (plus 170 mm), širina 1.990 mm (plus 90 mm), dok je trag točkova proširen za 100 mm.

Ugrađene su kovane felne prečnika 20 inča napred i 21 inč pozadi.

U zadnjem delu automobila i dalje je smešten bokser šestocilindrični biturbo motor zapremine 3,75 litara. Inženjeri RML-a opremili su ga produktivnijim turbo punjačima, poboljšanim sistemima za usis i hlađenje, a izduvni sistem je izrađen od vatrostalne legure Inconel.

Takođe je instaliran novi kontrolni modul motora. Kao rezultat, snaga motora je porasla sa 650 KS i 800 Nm na 912 KS i 1.000 Nm. Vreme ubrzanja do „stotke“ je 2,5 sekundi u poređenju sa 2,7 sekundi kod serijskog kupea, dok maksimalna brzina ostaje nepromenjena (330 km/h).

Britanci su takođe pažljivo radili na aerodinamici. Pri brzini od 285 km/h, unapređeni aerodinamički set i produžena zadnja strana obezbeđuju 923 kg ekvivalentne sile prijanjanja, u poređenju sa 204 kg kod originalnog Porsche 911 Turbo S. Štaviše, RML P39 nadmašuje čak i trkački 911 GT3 RS: 662 kg naspram 617 kg pri brzini od 240 km/h.

Adaptivno vešanje ima dva načina rada: trkački Track Mode i mekši putni Tour Mode. Kao rezultat svih poboljšanja, vreme na Nirburgringu je impresivno – mada još uvek samo proračunato: 6 minuta i 45 sekundi! Za poređenje, 911 GT3 RS kasni 4 sekunde, dok serijski Turbo S zaostaje čak 32 sekunde.

Naravno, ovako ozbiljan i sposoban superautomobil nije jeftin. Kompanija RML traži za P39 od 495 hiljada funti, a u ovu sumu nije uključen donatorski Porsche 911 Turbo S! Prva serija crvenih automobila u jubilejskom izdanju 40SE uključivaće svega 10 primeraka.

AutoRepublika

(54)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sve izmene su uradjene tako pazljivo da je lik Carrere ostao u celosti sacuvan i pored brojnih dodatnih elemenata. Poboljsanje aerodinamike i snage motora su impresivni. Prvoklasan tjuning! Cena? Ne interesuje me, i auto i njegova cena su daleko od mog interesovanja.